Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak odbierać cyfrę+ na trzech tunerach

K.Krzysztof

Recommended Posts

A czy istnieje urządzenie które można by podłączyć na kablu antenowym, pod jedna antenę, żeby wykorzystać już istniejącą w domu instalacje antenową ??

sa specjalne rozgalezniki i tunery (np. lemon) ktore moga kozystac z 1 konwertera i kabla przelotowego...ale niesty prawie wszystkie tunery potrzebuja wlasnego konwertera i kabla

A czy nie lepiej od ręki położyć stosowną instalację antenową? Chyba wczoraj wpadł mi w oko wątek gdzie ktoś zastanawiał się nad rozprowadzaniem sygnału do wielu pomieszczeń, ale czemu nie? Koszt niewielki, a nigdy nie wiemy co nam przyjdzie do głowy za lat kilka. Ja sam wykonałem prostą instalację na switch'u i sobie chwalę. Co prawda jak na razie mamy jeden TV, (jako drugi robi komputer), ale poważnie rozważam odizolowanie się od dzieci i żony i samodzielne oglądanie wybranych przez siebie programów. A gdzie będzie sygnał - o tym już tylko JA decuduję :wink:

Opiszę krótko. Reszta jest w necie. Stawiasz naprzykład 3 dreamboxy jest to tuner tv sat z zainstalowanym Linuxem. Konfigurujesz jednego jako serwer a te 2 pozostałe jako klientów. Oczywiście do każdego musi być pociągnięty kabel z sygnałem z anteny i musi być sieć między nimi aby mogły pobierać klucze z serwera. to tak w dużym skrócie.

Więc tak

Spliter jest tylko na platformę cyfry do polsatu nie pasuje .

Żeby oglšdac cyfrę na 3 telewizorach trzeba mieć trzy tunery (najlepiej Philipsy bo byłej Wizji bo sš najtansze) i jednego splitera .

Na dzien dzisiejszy można sobie przerobić te tunery tak żeby odbierały cały pakiet polsatu (bo jest zlamany i oczywiœcie to jest nielegalne)+ pakiet cyfry (swój opłacany ) lub kupić sobie zrobionš już kartę cyfry na cały pakiet (to tez jest nielegalne) i oglšdac na niej wszystkie polskie kanały nadawane z satelity.

Pozdrawiam

przepiura