Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Radiestezja, Feng Shui - porady, doświadczenia.

Recommended Posts

Hej,

Podajcie proszę swoje spostrzeżenia, wiedzę na temat jw.

Aby rozpocząć wątek pierwsze dane :

1. do betonu chudego dodajemy trociny, aby wygłuszyć "złe" promieniowanie,

2. pod wylewkę rozsypujemy skorupki jajek,

3. do wylewki dodajemy białka z jajek kurzych,

4. pod wylewkę układamy kamienie tzw. okrąglaki,

5. w rogach fundamentu domu umieszczamy kamienie węgielne,

6. dach dwuspadowy wywołuje mniejsze wzmocnienie promieniowania niż bardziej "połamany "

Karina

P.S.

1. może to czary-mary, ale prawie nic nie kosztują, a doświadczenia pokoleń pewnie coś znaczą. Nie wiem tylko dlaczego kilka wieków temu do zapraw przy budowie kościołów dodawano byczej krwi ?

2. wątek o żyłach wodnych i Feng Shui był, przeczytałam - przegadany. Proszę o zasłyszane i przeczytane informacje.

• Odpowiedzi 94
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Niestety, kłania się historia budownictwa, ale to temat rzeka i nie są to zabobony. Wyjaśnię tylko tą byczą krew. Krew tak jak i jajka zawiera kazeinę a dodanie jej powoduje, że zaprawa się nie kruszy i jest bardzie "elastyczna", w miarę higroskopijna, trwała. Dodaje się ją do zaprawy wapiennej, do niedawna, choć jeszcze teraz np: przy kryciu dachów dachówką na zaprawie. Oczywiście, dziś można dodać kazeinę w stanie czystym. Kiedyś jej nie znano.

Pzdr.

Kamienie narożne w fundamentach budynku tłumią szkodliwe promieniowania np. żył wodnych, siatki szwajcarskiej czy diagonalnej. Pozostałe punkty wyliczanki KarinyZ spełniają podobną rolę. W efekcie powstaje specyficzny klimat promieniowania działający stymulująco na człowieka. Taki punkt widzenia przedstawia Leszek Matela, jeden z naszych czołowych radiestetów, w książce „Runy i ich zastosowanie”. Można w to wierzyć lub nie ale nie należy tego uważać za zabobon – jest rzesza ludzi potrafiących zlokalizować takie promieniowania i nawet jeśli część z nich to zwykli oszuści i dadzą złą radę to nie oznacza to, że ta wiedza nie ma znaczenia. Dla przykładu: czy jeśli lekarz postawi złą diagnozę to odrzucisz medycynę? O lekarza oszusta raczej ciężko. Powinno się wykorzystywać tradycję i wiedzę setek pokoleń ale bez przesady – jak ze wszystkim.

Jezeli by zaczac od poczatku, to nie wolno zapomniec od odpowiedniego zorientowania budynku wedlug stron swiata, potem odpowiedni projekt uwzgledniajacy wszystkie niuanse, a nastepnie skorzystac - skadinad niezwykle prostych i tanich porad Kariny i wreszcie wnetrza zaprojektowac i ustawic wedlug diagramow (nawet gdzies je mam).

Wiele rzeczy z kultur dalekiego wschodu NIE ROZUMIEMY. Ale czy to znaczy, ze nie dzialaja? Bo nie potrafimy tego zmierzyc termometrem albo linijka?

Mialo byc powaznie;

Jezeli ktos nie sprawdzil osobiscie to dlaczego kpicie.

Albo inaczej - dlaczego Anonimy ?!

Zapraszam ktoregokolwiek z kpiarzy np. do klasztoru buddyjskiego.

To tylko budynek, bogato zdobiony, z facetami jak w filmie kung-fu. Ale gwarantuje, chwila, kiedy nagle sie cos zmienia - jest niesamowita. I dopoki samemu nie sprawdzicie - to nie potraficie nic powiedziec. nic.

Smianie jest tez forma okazania niewiedzy.

Ja już skonczyłem budowę domu, ale jesteśmy na etapie projektowania ogrodu. Też chętnie dobrych posłucham rad. W naszym domu nie ma co prawda żadnych "zabezpieczen" (nad czym ubolewamy), ale reszta jest zgodna ze wszystkimi zasadami. To bardzo pomaga - tzn. świdomość, że żyjemy w zgodzie z naturą. A Ci wszyscy, którzy drwią widocznie nie słyszeli o takich słowach jak natura, czy historia

Ja z nikogo nie drwię.

Nie wierzę w to po prostu. To moje prawo.

Moim zdaniem wszystkie te zabiegi działają jak placebo,

czyli odnoszą skutek jeśli ktoś w to wierzy.

Nie potępiam, wyśmiewam, tylko obserwuję i wyciągam wnioski.

Na świecie jest jeszcze dużo innych niedorzecznych rzeczy,

zawsze znajdą się ich zwolennicy i przeciwnicy.

Ostatnio widziałem chyba w TVN radiestetów szukających

żyły wodne. Ubaw po pachy. No cóż na pewno gdzieś jest tych

kilku "nieomylnych" radiestetów, ale jak ich rozpoznać? :smile:

(naprawdę to tylko lekki sarkazm - nie obrazajcie się)

jArti2, grzegorz63,

dziękuję za wypowiedzi i szanuję poglądy, trudno jednak mi się odnieść do wypowiedzi anonimów. I chociaż niemalże każdy wypowiada się tutaj używając nicka, to jednak czytając Wasze posty w innych wątkach, można wyrobić sobie obraz drugiej osoby.

To troszkę tak jak z urokiem radia i audycji tam prezentowanych ...

A co z anonimami ???

(...)

Temat jest prawdopodobnie zbyt abstrakcyjny i małao znany.

"Zwykli" ludzie jak ja nie wielkie mają pojęcie na ten temat, a fachowcy albo tu nie zaglądają, albo raczej chronią tą wiedzę.

Podobnie jak w innych wątkach nie zamierzam tu znaleźć recepty na szczęście i gotowego rozwiązania. Ale poszukuję haseł i pomysłów, które ukierunkowują dalsze poszukiwania, często w necie, księgarniach, panoramie firm i wreszczie prawdopodobnie u fachowca, lub itp.

W efekcie dochodzimy do satysfakcjonujących nas odpowiedzi i rozwiązań, temu służy to Forum ; wymianie doświadczeń, zawężeniu pola niepewności oraz znalezienia oparcia w grupie osób, z którą się identyfikujemy w danym czasie.

ufff ...

Karina

Co do feng shui to nie jakiś tam zabobon tylko efekty chińskich doświadczeń z tysiącleci. Dzisiejsza psychologia dochodzi do wniosków zaskakująco zgodnych. Choćby to, że źle jest mieć podczas pracy drzwi za plecami, albo ostry wycelowany w siebie przedmiot na widoku. Wnętrza skomponowane zgodnie z feng shui zapewniają wypoczynek i komfort, dlaczego więc to odrzucać?

------

Do radiestezji z kolei mam znacznie więcej zaufania niż do.. TVN

------

W coś trzeba wierzyć ,a sama wiara już nas wzbogaca ,i człowiek lepiej sie czuje i dopasowywuje sobie fakty do okoliczności .Świat jest bardzo skąplikowany i zapewne oddziaływuje na człowieka w różny sposób.Chińczycy usystematyzowali najbardzej logicznie i stąd ta popularnośc .Mówią ,że jak rozum śpi to budzą się upiory.

Dla niedowiarków :

Czy słyszeliście o leczeniu dotykiem ?

np. jeśli uderzysz się w łokieć, to natychmiast masujesz go drugą ręką, dlaczego ? Matka też, tuli dziecko, które płacze.

I chociaż w XXI wieku, możesz mieć światła i ciepła ile chcesz, to po długich jesiennych i zimowych wieczorach, wyczekujemy na promienie słoneczne, dlaczego ?

Ciepło i światło ognia z kominka – jednak inne niż najdoskonalsze imitacje elektryczne.

Sypialnia od strony wschodniej – poranne promieni słońca.

Jałowiec pod oknem.

Poszukuję haseł i krótkiego uzasadnienia.

Każdy z zainteresowanych Forumowiczów wybierze istotne dla siebie tematy.