edwinw 04.04.2006 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2006 Czy mozna przewozić 1,5 roczne dziecko na przednim siedzeniu w foteliku, w samochodzie bez poduszek powietrznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomgabi 04.04.2006 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2006 można z fotelikiem zamontowanym odwrotnie do kierunku jazdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mireks6 06.04.2006 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 można z fotelikiem zamontowanym odwrotnie do kierunku jazdy a zgodnie z kierunkiem jazdy?? Z Twojej wypowiedzi wychodzi, że już w taki sposób nie wolno. Troszkę z Prawa o ruchu drogowym: Art. 39.3. W pojeździe samochodowym wyposażonym w pasy bezpieczeństwa dziecko w wieku do 12 lat, nieprzekraczające 150 cm wzrostu, przewozi się w foteliku ochronnym lub innym urządzeniu do przewożenia dzieci, odpowiadającym wadze i wzrostowi dziecka oraz właściwym warunkom technicznym. 4. Przepis ust. 3 nie dotyczy przewozu dziecka taksówką osobową, pojazdem pogotowia ratunkowego lub Policji. Art. 45. 2. Kierującemu pojazdem zabrania się: 4) przewożenia w foteliku ochronnym dziecka siedzącego tyłem do kierunku jazdy na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego wyposażonego w poduszkę powietrzną dla pasażera; 5) przewożenia, poza specjalnym fotelikiem ochronnym, dziecka w wieku do 12 lat na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomgabi 06.04.2006 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 o sorry, miało być, że nie można z fotelikiem odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rocky 06.04.2006 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 Czy mozna przewozić 1,5 roczne dziecko na przednim siedzeniu w foteliku, w samochodzie bez poduszek powietrznych. Art. 39.3. W pojeździe samochodowym wyposażonym w pasy bezpieczeństwa dziecko w wieku do 12 lat, nieprzekraczające 150 cm wzrostu, przewozi się w foteliku ochronnym lub innym urządzeniu do przewożenia dzieci, odpowiadającym wadze i wzrostowi dziecka oraz właściwym warunkom technicznym. 4. Przepis ust. 3 nie dotyczy przewozu dziecka taksówką osobową, pojazdem pogotowia ratunkowego lub Policji. Art. 45. 2. Kierującemu pojazdem zabrania się: 4) przewożenia w foteliku ochronnym dziecka siedzącego tyłem do kierunku jazdy na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego wyposażonego w poduszkę powietrzną dla pasażera; 5) przewożenia, poza specjalnym fotelikiem ochronnym, dziecka w wieku do 12 lat na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego. Wynika zatem, że można przewozić 1,5 roczne dziecko na przednim siedzeniu w foteliku przodem lub tyłem do kierunku jazdy w samochodzie bez poduszek powietrznych lub też wyłącznie przodem do kierunku jazdy w samochodzie z poduszką powietrzną pasażera. Odnośnie art. 45 pkt 5) to dowiedziałem się kiedyś, że rozróznia się fotelik ochronny od samego siedziska (podwyższenia) i dlatego też dzieci na samym siedzisku (podwyższeniu) muszą byc przewożone wyłącznie na tylnych siedzeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mireks6 07.04.2006 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 Wynika zatem, że można przewozić 1,5 roczne dziecko na przednim siedzeniu w foteliku przodem lub tyłem do kierunku jazdy w samochodzie bez poduszek powietrznych lub też wyłącznie przodem do kierunku jazdy w samochodzie z poduszką powietrzną pasażera. Odnośnie art. 45 pkt 5) to dowiedziałem się kiedyś, że rozróznia się fotelik ochronny od samego siedziska (podwyższenia) i dlatego też dzieci na samym siedzisku (podwyższeniu) muszą byc przewożone wyłącznie na tylnych siedzeniach. W obydwu stwierdzeniach masz 100% rację. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzióbek 07.04.2006 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 Czy mozna przewozić 1,5 roczne dziecko na przednim siedzeniu w foteliku, w samochodzie bez poduszek powietrznych. Można, ja tak wożę, bo jak jadę sama to sobie nie wyobrażam mieć dziecka z tyłu, zresztą malutka też uwielbia wszystko lepiej widzi, fakt, że ma 3 lata, ale to nie ma znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edwinw 07.04.2006 19:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 Dzieki za wszystkie odpowiedzi. A z dzieckiem w foteliku nieraz ciężko jechac jest z tyłu bo jest ruchliwe i ciekawskie, a ostatnio są wskazania dla policji aby karać rodziców także za to, że na chwile rozpieli szelki lub wyjęli z fotelika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzióbek 09.04.2006 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2006 Dzieki za wszystkie odpowiedzi. A z dzieckiem w foteliku nieraz ciężko jechac jest z tyłu bo jest ruchliwe i ciekawskie, a ostatnio są wskazania dla policji aby karać rodziców także za to, że na chwile rozpieli szelki lub wyjęli z fotelika. Wiem coś o tym, naogół mam pod ręką 2 zabawki, paluszki do chrupania i picie, żebym jadąc mogła skupić się na drodze a nie na marudzącym dziecku, bo się nudzi. Ale i tak po godzinie tak się nudzi, ze póżniej juz problem żeby wsiadło znowu do auta. Ale kiedyś wyrośnie - chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomgabi 09.04.2006 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2006 Nasze dzieci jak jedziemy gdzieś dalej to momentalnie zasypiają... Od początku nauczone są, że jeżdżą z tyłu także problem wątkowy mamy z głowy, tylko samochód za przednimi siedzeniami to masakra, taki umorusany. [/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edwinw 09.04.2006 18:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2006 Synek też zawsze jedździ z tyłu ale jadąc na Święta musimy coś zabrac na tylnie siedzenia i o foteliku nie ma mowy. Mamusia za kierownicą synek obok a tatuś na tylnim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maggie 10.04.2006 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 Synek też zawsze jedździ z tyłu ale jadąc na Święta musimy coś zabrac na tylnie siedzenia i o foteliku nie ma mowy. Mamusia za kierownicą synek obok a tatuś na tylnim. Przeraża mnie taka niefrasobliwość rodziców . Brakuje wyobraźni, co może się stać z maluchem w razie wypadku. A pewnie jeszcze macie poduszki powietrzne na przednim siedzeniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mireks6 10.04.2006 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 Synek też zawsze jedździ z tyłu ale jadąc na Święta musimy coś zabrac na tylnie siedzenia i o foteliku nie ma mowy. Mamusia za kierownicą synek obok a tatuś na tylnim. Przeraża mnie taka niefrasobliwość rodziców . Brakuje wyobraźni, co może się stać z maluchem w razie wypadku. A pewnie jeszcze macie poduszki powietrzne na przednim siedzeniu? Maggie, podejrzewam, że edwinw`owi chodziło zapewno o ot, że brak miejsca na fotelik ale tylko z tyłu i dlatego jedzie w foteliku z przodu, czyż, nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia i Robert 11.04.2006 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2006 Cześć Czyli jak mój syn 10 lat chce jechać z przodu to może z tym fotelikiem pod tyłek. Chyba dobrze zrozumiałam? Ale ja mu tego nie powiem, bo sama będę musiała jeździć z tyłu Asia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mireks6 11.04.2006 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2006 Jak ma 10 lat i poniżej 150cm, to z tym fotelikiem pod tyłek może jeżdzić ale z tyłu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia i Robert 12.04.2006 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 Jak ma 10 lat i poniżej 150cm, to z tym fotelikiem pod tyłek może jeżdzić ale z tyłu Pozdrawiam Dzięki. Na szczęście ma poniżej 150. Jestem uratowana.Asia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edwinw 12.04.2006 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 Wszystko powoduje niewiedza, nawet krytyka jest wywołana niewiedzą. synek jeździ zawsze z tylu w foteliku a musimy odwieść łóżeczko bo komuś z rodziny jest potrzebne; łóżeczko można jedynie wlożyć w poprzek siedzeń tylnich i wręcz niemozliwe z dzieckiem z tyłu, ja sobie poradze ale dziecko placz i tyle i trzeba raz zawieść łóżeczko w jedną stronę i to jest przyczyna dlaczego musi jechac z tyłu a z przodu będzie się rozglądać i wytrzyma. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żaba1719499177 18.04.2006 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 Odnośnie art. 45 pkt 5) to dowiedziałem się kiedyś, że rozróznia się fotelik ochronny od samego siedziska (podwyższenia) i dlatego też dzieci na samym siedzisku (podwyższeniu) muszą byc przewożone wyłącznie na tylnych siedzeniach. W obydwu stwierdzeniach masz 100% rację. Pozdrawiam Na jakiej podstawie tak twierdzicie ? W szkole podstawowej mojego dziecka na lekcji z policjantem dzieci zostaly poinformowane że mogą jeżdzić z przodu na siedziskach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 18.04.2006 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 Odnośnie art. 45 pkt 5) to dowiedziałem się kiedyś, że rozróznia się fotelik ochronny od samego siedziska (podwyższenia) i dlatego też dzieci na samym siedzisku (podwyższeniu) muszą byc przewożone wyłącznie na tylnych siedzeniach. W obydwu stwierdzeniach masz 100% rację. Pozdrawiam Na jakiej podstawie tak twierdzicie ? W szkole podstawowej mojego dziecka na lekcji z policjantem dzieci zostaly poinformowane że mogą jeżdzić z przodu na siedziskach jak skończą 12 lat. Wtedy nie muszą mieć podwyższenia ( pod warunkiem, że pasy są odpowiednio założone. A na to pozwala wzrost pow. 150 cm) Lepiej chyba powozić je trochę dłużej z tyłu i nie mieć problemów w życiu niż się zaprzeć, wozić z przodu i .... mieć problem. Czego nie życzę nikomu :) Moje dzieci (15 i 13) we wszystki dłuższe trasy jeżdżą z tyłu. I żyją. Są na tyle duże, że już można im wytłumaczyć...A ich fochy mało mnie interesują. Jak sobie zarobią na samochód to sobie będę jeżdzić z przodu :) Po prostu z tyłu są bezpieczniejsze i już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mireks6 18.04.2006 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 Na jakiej podstawie tak twierdzicie ? W szkole podstawowej mojego dziecka na lekcji z policjantem dzieci zostaly poinformowane że mogą jeżdzić z przodu na siedziskach Żaba, przeczytaj uważnie post od samej góry ze zrozumieniem i sama sobie odpowiesz na pytanie na jakiej podstawie tak twierdzimy. Dla ułatwienia dodam, że jest tam cytowana ustawa "Prawo o ruchu drogowym". Pozdrawiam P.S. A ile lat ma Twoje dziecko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts