Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fotelik w samochodzie

edwinw

Recommended Posts

tom&gabi napisał:
można z fotelikiem zamontowanym odwrotnie do kierunku jazdy

:o a zgodnie z kierunkiem jazdy?? Z Twojej wypowiedzi wychodzi, że już w taki sposób nie wolno.

Troszkę z Prawa o ruchu drogowym:

Cytat

Art. 39.3.

W pojeździe samochodowym wyposażonym w pasy bezpieczeństwa dziecko w wieku do 12 lat, nieprzekraczające 150 cm wzrostu, przewozi się w foteliku ochronnym lub innym urządzeniu do przewożenia dzieci, odpowiadającym wadze i wzrostowi dziecka oraz właściwym warunkom technicznym.

4. Przepis ust. 3 nie dotyczy przewozu dziecka taksówką osobową, pojazdem pogotowia ratunkowego lub Policji.

Art. 45. 2. Kierującemu pojazdem zabrania się:

4) przewożenia w foteliku ochronnym dziecka siedzącego tyłem do kierunku jazdy na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego wyposażonego w poduszkę powietrzną dla pasażera;

5) przewożenia, poza specjalnym fotelikiem ochronnym, dziecka w wieku do 12 lat na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego.

edwinw napisał:
Czy mozna przewozić 1,5 roczne dziecko na przednim siedzeniu w foteliku, w samochodzie bez poduszek powietrznych.

Mireks6 napisał:

Art. 39.3.

W pojeździe samochodowym wyposażonym w pasy bezpieczeństwa dziecko w wieku do 12 lat, nieprzekraczające 150 cm wzrostu, przewozi się w foteliku ochronnym lub innym urządzeniu do przewożenia dzieci, odpowiadającym wadze i wzrostowi dziecka oraz właściwym warunkom technicznym.

4. Przepis ust. 3 nie dotyczy przewozu dziecka taksówką osobową, pojazdem pogotowia ratunkowego lub Policji.

Art. 45. 2. Kierującemu pojazdem zabrania się:

4) przewożenia w foteliku ochronnym dziecka siedzącego tyłem do kierunku jazdy na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego wyposażonego w poduszkę powietrzną dla pasażera;

5) przewożenia, poza specjalnym fotelikiem ochronnym, dziecka w wieku do 12 lat na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego.

Wynika zatem, że można przewozić 1,5 roczne dziecko na przednim siedzeniu w foteliku przodem lub tyłem do kierunku jazdy w samochodzie bez poduszek powietrznych lub też wyłącznie przodem do kierunku jazdy w samochodzie z poduszką powietrzną pasażera.

Odnośnie art. 45 pkt 5) to dowiedziałem się kiedyś, że rozróznia się fotelik ochronny od samego siedziska (podwyższenia) i dlatego też dzieci na samym siedzisku (podwyższeniu) muszą byc przewożone wyłącznie na tylnych siedzeniach.

Rocky napisał:
Wynika zatem, że można przewozić 1,5 roczne dziecko na przednim siedzeniu w foteliku przodem lub tyłem do kierunku jazdy w samochodzie bez poduszek powietrznych lub też wyłącznie przodem do kierunku jazdy w samochodzie z poduszką powietrzną pasażera.

Odnośnie art. 45 pkt 5) to dowiedziałem się kiedyś, że rozróznia się fotelik ochronny od samego siedziska (podwyższenia) i dlatego też dzieci na samym siedzisku (podwyższeniu) muszą byc przewożone wyłącznie na tylnych siedzeniach.

W obydwu stwierdzeniach masz 100% rację.

Pozdrawiam

edwinw napisał:
Czy mozna przewozić 1,5 roczne dziecko na przednim siedzeniu w foteliku, w samochodzie bez poduszek powietrznych.

Można, ja tak wożę, bo jak jadę sama to sobie nie wyobrażam mieć dziecka z tyłu, zresztą malutka też uwielbia wszystko lepiej widzi, fakt, że ma 3 lata, ale to nie ma znaczenia. :lol: :lol:

edwinw napisał:
Dzieki za wszystkie odpowiedzi. A z dzieckiem w foteliku nieraz ciężko jechac jest z tyłu bo jest ruchliwe i ciekawskie, a ostatnio są wskazania dla policji aby karać rodziców także za to, że na chwile rozpieli szelki lub wyjęli z fotelika.

Wiem coś o tym, naogół mam pod ręką 2 zabawki, paluszki do chrupania i picie, żebym jadąc mogła skupić się na drodze a nie na marudzącym dziecku, bo się nudzi. Ale i tak po godzinie tak się nudzi, ze póżniej juz problem żeby wsiadło znowu do auta. Ale kiedyś wyrośnie - chyba :-?

edwinw napisał:
Synek też zawsze jedździ z tyłu ale jadąc na Święta musimy coś zabrac na tylnie siedzenia i o foteliku nie ma mowy. Mamusia za kierownicą synek obok a tatuś na tylnim.

Przeraża mnie taka niefrasobliwość rodziców :o . Brakuje wyobraźni, co może się stać z maluchem w razie wypadku. A pewnie jeszcze macie poduszki powietrzne na przednim siedzeniu? :(

Maggie napisał:
  edwinw napisał:
Synek też zawsze jedździ z tyłu ale jadąc na Święta musimy coś zabrac na tylnie siedzenia i o foteliku nie ma mowy. Mamusia za kierownicą synek obok a tatuś na tylnim.

Przeraża mnie taka niefrasobliwość rodziców :o . Brakuje wyobraźni, co może się stać z maluchem w razie wypadku. A pewnie jeszcze macie poduszki powietrzne na przednim siedzeniu? :(

Maggie, podejrzewam, że edwinw`owi chodziło zapewno o ot, że brak miejsca na fotelik ale tylko z tyłu i dlatego jedzie w foteliku z przodu, czyż, nie?

Wszystko powoduje niewiedza, nawet krytyka jest wywołana niewiedzą. synek jeździ zawsze z tylu w foteliku a musimy odwieść łóżeczko bo komuś z rodziny jest potrzebne; łóżeczko można jedynie wlożyć w poprzek siedzeń tylnich i wręcz niemozliwe z dzieckiem z tyłu, ja sobie poradze ale dziecko placz i tyle i trzeba raz zawieść łóżeczko w jedną stronę i to jest przyczyna dlaczego musi jechac z tyłu a z przodu będzie się rozglądać i wytrzyma. pozdrawiam

Mireks6 napisał:
  Rocky napisał:

Pozdrawiam

Na jakiej podstawie tak twierdzicie ?

W szkole podstawowej mojego dziecka na lekcji z policjantem dzieci zostaly poinformowane że mogą jeżdzić z przodu na siedziskach

Żaba napisał:
  Mireks6 napisał:
  Rocky napisał:

Pozdrawiam

W szkole podstawowej mojego dziecka na lekcji z policjantem dzieci zostaly poinformowane że mogą jeżdzić z przodu na siedziskach

jak skończą 12 lat. Wtedy nie muszą mieć podwyższenia ( pod warunkiem, że pasy są odpowiednio założone. A na to pozwala wzrost pow. 150 cm)

Lepiej chyba powozić je trochę dłużej z tyłu i nie mieć problemów w życiu niż się zaprzeć, wozić z przodu i .... mieć problem. Czego nie życzę nikomu :):)

Moje dzieci (15 i 13) we wszystki dłuższe trasy jeżdżą z tyłu. I żyją. Są na tyle duże, że już można im wytłumaczyć...A ich fochy mało mnie interesują. Jak sobie zarobią na samochód to sobie będę jeżdzić z przodu :):)

Po prostu z tyłu są bezpieczniejsze i już.

Żaba napisał:

Żaba, przeczytaj uważnie post od samej góry ze zrozumieniem i sama sobie odpowiesz na pytanie na jakiej podstawie tak twierdzimy. Dla ułatwienia dodam, że jest tam cytowana ustawa "Prawo o ruchu drogowym". :lol:

Pozdrawiam

P.S.

A ile lat ma Twoje dziecko?