Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam forumowiczów, właśnie zamówiłam okna pięciokomorowe z M&S Okna i namawiają mnie dodatkowo na lepsze szyby Super Termo. Pytanie więc za 100 punktów czy dobrze liczę zwrot kosztów takich szyb (ok.2000zł). Zakładam , że przez okna ucieka 20% ciepła. Szacuję, że rachunek za gaz (ogrzewanie piec kondensacyjny GZ-35) wydam 700 zł na m-c (pow.użytkowa 170m2) w sezonie grzwczym. Czyli 20% od 700 zł to 140 zł. Rama okna pozostaje bez zmian i stanowi ok. 25% wymiaru okna . Szyba to 75% czyli 140 x 75% daje 105 zł. Różnica na współczynniku to o 45% niższa przenikalność cieplna czyli zaoszczędzę na lepszych szybach 45% x 105 zł = 47,25 zł/m-c.

47,25 zł x 5 m-cy = 236,25 zł/ sezon grzewczy czyli szyby zwrócą się po 8,5 latach.

Dobrze liczę czy nie???

I pytanie czy ten współczynnik nie pogarsza się wraz z upływem czasu bo chyba spotkałam się na tym forum z takim stwierdzeniem.

Proszę o odpowiedzi bo muszę się dzisiaj zdecydować

Pozdrawiam serdecznie

https://forum.murator.pl/topic/51389-czy-warto-inwestowa%C4%87-w-szyb%C4%99-u-06/

• Odpowiedzi 63
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

IwkaN,

Warto o ile budujesz bardzo ciepły dom o ciepłych ścianach, dobrze izolowanej podłodze na gruncie, stropie i stopodachu. Wtedy to przyniesie wymierne oszczędności w eksploatacji, w innym wypadku chyba nie warto.

Ewentualnie można teraz zamontować te okna, a ocieplanie budynku odłożyć na później.

Pozdro

https://forum.murator.pl/topic/51389-czy-warto-inwestowa%C4%87-w-szyb%C4%99-u-06/#findComment-1113743

za kilka lat współczynnik i tak będzię na poziomie 1,1 więc myślę że nie warto, taka sama sytuacja jest ze wzmocnieniem temicznym oferowanym przez M&S - bardzo mały wpływ na straty ciepła a dopłata spora.
https://forum.murator.pl/topic/51389-czy-warto-inwestowa%C4%87-w-szyb%C4%99-u-06/#findComment-1113751

za kilka lat współczynnik i tak będzię na poziomie 1,1 więc myślę że nie warto, taka sama sytuacja jest ze wzmocnieniem temicznym oferowanym przez M&S - bardzo mały wpływ na straty ciepła a dopłata spora.

pierwsza czesc Twej wypowiedzi to falsz - skad akurat wzielo Ci sie 1,1 po latach?

Druga - prawda oczywista

Juz kiedys temat byl opracowany bardzo dokladnie i o ile w 99% wypadkow inwestycja w okna pieciokomorowe jest ekonomicznie nieuzasadniona (z racji dlugiego okresu zwrotu) o tyle poniesione naklady przy szybie 0,6 sa ekonomicznie uzasadnione.

W zaleznosci od konstrukcji domu (udzialu przeszklenia w calkowitej powierzchni strat) nie spotkalem sie by zwrot przekroczyl 10 lat, przewaznie inwestycja zaczyna przynosci realne zyski po 4-6 latach

Czy warto? nie mnie oceniac :)

https://forum.murator.pl/topic/51389-czy-warto-inwestowa%C4%87-w-szyb%C4%99-u-06/#findComment-1113883

pierwsza czesc Twej wypowiedzi to falsz - skad akurat wzielo Ci sie 1,1 po latach?

Druga - prawda oczywista

Juz kiedys temat byl opracowany bardzo dokladnie i o ile w 99% wypadkow inwestycja w okna pieciokomorowe jest ekonomicznie nieuzasadniona (z racji dlugiego okresu zwrotu) o tyle poniesione naklady przy szybie 0,6 sa ekonomicznie uzasadnione.

W zaleznosci od konstrukcji domu (udzialu przeszklenia w calkowitej powierzchni strat) nie spotkalem sie by zwrot przekroczyl 10 lat, przewaznie inwestycja zaczyna przynosci realne zyski po 4-6 latach

Czy warto? nie mnie oceniac :)

1,1 - to wartość przybliżona, a dokładniej mówiąc szyba 0,6 to pakiet 3 szybowy (szyby z powłoką + gaz KRYPTON ) każdy producent daje 5 letnią gwarancję na szczelność zespolenia więc teoretycznie gaz znika, pozostają szyby z powłoką co przy potrójnym zespoleniu da nam współczynnik około 1,1 bo czy to 1,1 czy 1,2 człowiek i tak tego nie odczuwa. Jeśli twierdzisz że to fałsz to napisz dlaczego - każdy człowiek jest omylny i zawsze się uczy. Pozdrawiam.

https://forum.murator.pl/topic/51389-czy-warto-inwestowa%C4%87-w-szyb%C4%99-u-06/#findComment-1113948

...Zakładam , że przez okna ucieka 20% ciepła. Szacuję, że rachunek za gaz (ogrzewanie piec kondensacyjny GZ-35) wydam 700 zł na m-c (pow.użytkowa 170m2) w sezonie grzwczym. Czyli 20% od 700 zł to 140 zł. Rama okna pozostaje bez zmian i stanowi ok. 25% wymiaru okna . Szyba to 75% czyli 140 x 75% daje 105 zł. Różnica na współczynniku to o 45% niższa przenikalność cieplna czyli zaoszczędzę na lepszych szybach 45% x 105 zł = 47,25 zł/m-c.

47,25 zł x 5 m-cy = 236,25 zł/ sezon grzewczy czyli szyby zwrócą się po 8,5 latach.

Dobrze liczę czy nie???

Iwka ...

wg mnie liczysz źle ... :-?

liczysz, że 20 % ucieka przez okna, a 80 % ucieka wentylacją, drzwiami, scianami, posadzką itd ...

w wyliczeniach zakładasz, ze jesli będą lepsze szyby wówczas przez okna ucieknie (nie 20% ) a przykładowo tylko 10 % ciepła z całego budynku ...

ale wtedy (automatycznie ...) - wentylacją, drzwiami, ścianami i posadzką ucieknie Ci 90 % ciepła z budynku ...!

Iwka ... ciepła nie da sie zmagazynowac i kiedy zastosujesz jedną przegrode szczelniejsza, to ciepło znajdzie sobie inną droge ucieczki ... mniej szczelną przegrode ... :cry:

przykro mi ale bilans musi wyjśc na zero ... :-?

p.s.

miałabyś racje ze swoimi wyliczeniami gdyby ciepło z budynku uciekało wyłacznie oknami ...

pzdr

https://forum.murator.pl/topic/51389-czy-warto-inwestowa%C4%87-w-szyb%C4%99-u-06/#findComment-1113965

tomeczek - gaz ucieka w momencie gdy pakiet traci szczelnosc. Objawem utraty szczelnosci jest zaparowywanie szyb wewnatrz pakietu a to zjawisko odkad technologia uszczelnien poszla do przodu jakos nie zostalo przeze mnie zauwazone - nawet w szybach co maja 18 lat czy w moim domu gdzie jeszcze kilka nie zostalo wymianionych z 2,8 na 1,1. A maja juz 14 lat.

Znam taka teorie kiedys od domoroslego wozjonera zaslyszana ze gaz ucieka z pakietu dlatego ze szklo jest piaskiem i miedzy ziarenkami :lol: sie przeciska.....badzmy powazni :)

https://forum.murator.pl/topic/51389-czy-warto-inwestowa%C4%87-w-szyb%C4%99-u-06/#findComment-1113971

tomeczek - gaz ucieka w momencie gdy pakiet traci szczelnosc. Objawem utraty szczelnosci jest zaparowywanie szyb wewnatrz pakietu a to zjawisko odkad technologia uszczelnien poszla do przodu jakos nie zostalo przeze mnie zauwazone - nawet w szybach co maja 18 lat czy w moim domu gdzie jeszcze kilka nie zostalo wymianionych z 2,8 na 1,1. A maja juz 14 lat.

Znam taka teorie kiedys od domoroslego wozjonera zaslyszana ze gaz ucieka z pakietu dlatego ze szklo jest piaskiem i miedzy ziarenkami :lol: sie przeciska.....badzmy powazni :)

Gaz pomiędzy piaskiem? - niezłe. Powiem inaczej - każdy materiał się starzeje, nie biorę pod uwagę szkła ale ramka, uszczelniacz i inne materiały i to przez te elementy ulatnia się gaz. Masz rację że gdy szyba się rozszczelnia zachodzi parą, ale ja nie mówię o całkowitym rozszczelnieniu mam na myśli powstające mikropory wokół szkła. Udowodnione jest że po 5 latach te materiały zaczynją się "starzeć" W samochodzie też czasami trzeba sprawdzić ciśnienie w oponach bo powietrze się ulatnia. Inna rzecz to taka że w dzisiejszych czasach wszystko może się zdażyć i znam przypadki że współczynnik 1,1 był tylko opisem na ramce międzyszybowej. Poza tym reszta to nie temat na forum, ludzie tutaj szukają polecenia, pomocy i inych porad a nie pogawędki technicznej. Z całym szacunkiem dla ciebie i twojej wiedzy, jednak ja z technologią produkcji stolarki mam do czynienia na codzień.

https://forum.murator.pl/topic/51389-czy-warto-inwestowa%C4%87-w-szyb%C4%99-u-06/#findComment-1113999

Kupiliście kiedyś balonik wypełniony helem? Puszczony w domu wisi u sufitu parę dni, a potem sobie spokojnie opada właśnie na skutek uchodzenia gazu pomiędzy cząstkami gumy. Podobnie się dzieje przy zestawie szybowym - uszczelnienie tez jest wykonane z wielkocząsteczkowego polimeru. Właściwości izolacyjne takiego zestawu szybowego będą się pogarszać. Pytanie - czy to będzie mierzalne w rozsądnym czasie użytkowania tych okien? Chyba nie?
https://forum.murator.pl/topic/51389-czy-warto-inwestowa%C4%87-w-szyb%C4%99-u-06/#findComment-1114789

Właściwości izolacyjne takiego zestawu szybowego będą się pogarszać.

Pragnę zwrócić uwagę, że w takim samym stopniu będą się pogarszać właściwości okien "standardowych" z u=1,1 jak okien superciepłych, trzyszybowych. Jeśli przyjmiemy, że jest to spadek dwukrotny po 5 latach, to przy stanadrowych szybach będziemy mieli u=2,2 przy superciepły u=1,2, tak więc nasze zyski energetyczne będą coraz większe przy kupnie szyb superciepłych (zyskujemy nie 0,5 lecz już 1,0W/m2!)

https://forum.murator.pl/topic/51389-czy-warto-inwestowa%C4%87-w-szyb%C4%99-u-06/#findComment-1114848

Właściwości izolacyjne takiego zestawu szybowego będą się pogarszać.

Pragnę zwrócić uwagę, że w takim samym stopniu będą się pogarszać właściwości okien "standardowych" z u=1,1 jak okien superciepłych, trzyszybowych. Jeśli przyjmiemy, że jest to spadek dwukrotny po 5 latach, to przy stanadrowych szybach będziemy mieli u=2,2 przy superciepły u=1,2, tak więc nasze zyski energetyczne będą coraz większe przy kupnie szyb superciepłych (zyskujemy nie 0,5 lecz już 1,0W/m2!)

Dokładnie to wygląda tak że z szyby k 1,1 po kilku latach zakładając że gaz zniknie robi się szyba 1,5 dlatego że pozostaje szyba termofloat z powłoką wraz z drugą szybą float, a takie zestawienie to nic innego jak 1,5 lub 1,4 zależy od producenta.

https://forum.murator.pl/topic/51389-czy-warto-inwestowa%C4%87-w-szyb%C4%99-u-06/#findComment-1114960

Brzoza napisał:

Iwka ...

wg mnie liczysz źle ...

liczysz, że 20 % ucieka przez okna, a 80 % ucieka wentylacją, drzwiami, scianami, posadzką itd ...

w wyliczeniach zakładasz, ze jesli będą lepsze szyby wówczas przez okna ucieknie (nie 20% ) a przykładowo tylko 10 % ciepła z całego budynku ...

ale wtedy (automatycznie ...) - wentylacją, drzwiami, ścianami i posadzką ucieknie Ci 90 % ciepła z budynku ...!

Iwka ... ciepła nie da sie zmagazynowac i kiedy zastosujesz jedną przegrode szczelniejsza, to ciepło znajdzie sobie inną droge ucieczki ... mniej szczelną przegrode ...

przykro mi ale bilans musi wyjśc na zero ...

No teraz to już trochę przesadziłeś :D

To może lepiej domu w ogóle nie ocieplać? Przecież ciepło i tak znajdzie sobie inną drogę ucieczki?

Pewnie że znajdzie - ale zanim znajdzie to trochę to potrwa... :D

A w tym czasie nie musisz grzać.

Natomiast moim zdaniem przyjęcie 20% strat na oknach w przeciętnym domu to za dużo. Niektórzy twierdzą, że przez samą wentylację ucieka 50%. A jeszcze są podłogi, dach. Ja bym przyjął ok 10%.

pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/51389-czy-warto-inwestowa%C4%87-w-szyb%C4%99-u-06/#findComment-1115358

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Z szyb jednak zrezygnowałam , bo jak doliczyłam koszt kredytu to stwierdziłam, że jednak nie. Mam nadzieję , że nie będę żałować. Ale mam za to inny problem : właśnie się dowiedziałam, że wspomniana firma nie da mi gwarancji na okna balkonowe dwustronnie okleinowane o wysokości 230 cm. Mam więc albo zmniejszyć okna o 10 cm albo kupić bez gwarancji. Jest to oczywistym absurdem bo nie po to wydaje się kilka tysięcy złotych, żeby drżeć o to czy okna będą sprawne. A zmniejszanie o 10 cm też jest trudną decyzją , ponieważ wszystkie inne okna są na wysokości 230 i też trzeba by było je zmniejszyć.

I co teraz ??? Może dać sobie spokój z tym producentem??? I z jakiego powodu nie chce dać na takie okna gwarancji???

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/51389-czy-warto-inwestowa%C4%87-w-szyb%C4%99-u-06/#findComment-1116467

. I co teraz ??? Może dać sobie spokój z tym producentem??? I z jakiego powodu nie chce dać na takie okna gwarancji???

Pozdrawiam

Cześć

Ostatnie pytanie zadaj producentowi.

Według mnie zmniejszanie okien odpada.

Daj im do zrozumienia, że zastanawiasz się nad rezygnacją z zamówienia, może zmienia zdanie. Albo faktycznie zrezygnuj lub weź bez gwarancji (gwarancja to umowa, ale rękojmia wynika z prawa).

pozdrawiam

filipek

https://forum.murator.pl/topic/51389-czy-warto-inwestowa%C4%87-w-szyb%C4%99-u-06/#findComment-1116784

współczynnik U szyb nie spada w zadnym przypadku - miedzy bajki nalezy wsadzic takie wyssane z palca dane - gaz nie ucieka bo nie ma jak a ponadto w tej szybie to o tym wspólczynniku decyduje wartwa tlenkow metali - jak jest 0,6 to bedzie stale - przez 50 lat

na pewno mocno zmniejszysz straty ciepla - w Niemczech takie szyby to juz standard

https://forum.murator.pl/topic/51389-czy-warto-inwestowa%C4%87-w-szyb%C4%99-u-06/#findComment-1116960

Kupiliście kiedyś balonik wypełniony helem? Puszczony w domu wisi u sufitu parę dni, a potem sobie spokojnie opada właśnie na skutek uchodzenia gazu pomiędzy cząstkami gumy. Podobnie się dzieje przy zestawie szybowym - uszczelnienie tez jest wykonane z wielkocząsteczkowego polimeru. Właściwości izolacyjne takiego zestawu szybowego będą się pogarszać. Pytanie - czy to będzie mierzalne w rozsądnym czasie użytkowania tych okien? Chyba nie?

Zakłada się, że argon "ucieka" z komory szyby zespolonej w wysokości ok 1% rocznie prz ramce ciętej a przy ramce giętej ok. 0,6 %.

85% ARGONU w komorze szyby zespolonej to współczynnik U = 1,1 W/m2K.

W procesie produkcji szyby zespolonej przy automatycznym napełnianiu argonem komory w sekcji prasy dociskowej udaje się uzyskać wynik 92%.

Tzw. sprawność czasowa wsp."U" możecie sobie sami obliczyć !!!

De facto szyba 1,1 bez argonu to U = 1,4 W/m2K. Argon poprawia "U" o 0,3.

Argon jest składnikiem powietrza oraz izolatorem przed nadmiernym nasłonecznieniem kuli ziemskiej. Gdyby zabrakło argonu temperatura na kuli ziemskiej wzrosła by o ok. 5 stopni Celsjusza.

Pytanie jakie się narzuca każdemu to czu różnica w wysokości 0,3 W/m2K ma wpływ na koszta ogrzewania ?

Tak ma - czy duże? w zależnoście od ilości m2 szyb zespolonych w danym obiekcie. Np.: w przypadku tzw. domów ze szkła straty ciepła olbrzymie ale w przypadku przysłowiowego M3 lub M4 niewielkie.

Ile dokładnie? należy przeprowadzić tzw. bilans energetyczny budynku a to już jest dosyć kosztowna sprawa.

Czy inwestować w szyby, okna czy materiały budowlane o jak najniższym wsp. "U" ?

Oczywiście, że tak - koszta nośników energii idą systematycznie w górę w przeciwieństwie do naszych apanaży. Zobaczcie co się dzieje z cyframi za gaz - jeśli ktoś sobie tego nie potrafi wyobrazić na dzień dzisiejszy to na pewno przemówi do niego rachunek za gaz w nadchodzącym sezonie grzewczym 2006/2007.

Myślę, że ROSJA nie powiedziała ostatniego słowa w tym roku co do cyfr za gaz ziemny !!!

Niestety materiały budowlane do domów pasywnych są droższe od "normalsów" . Czy to się kalkuluje? Myślę, ża w skali 15 - 20 lat na pewno - w tym okresie będzie się płaciło niższe rachunki.

Pozdro...

https://forum.murator.pl/topic/51389-czy-warto-inwestowa%C4%87-w-szyb%C4%99-u-06/#findComment-1116975