Sonika 17.04.2006 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2006 Dzięki serdeczne . Napisz jeszcze proszę o tej 60 cm podbudowie pod żwir. Rozumiem, że sposób postępowania jest podobny jak dla kostki, tzn. wybrać 0,5 m ziemi, nasypać piach, polewać, a potem to zasypać tłuczniem - tak? Na kładzenie kostki chyba jednak się nie porwę, ale może z tłuczniem dałabym sobie radę. Sorry, że tak Cię męczę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 17.04.2006 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2006 Wiesz co Hanka, Ty już lepiej nic nie pisz , bo mnie załamujesz. Skąd Ty to wszystko wiesz Dziewczyno ? Normalnie opad szczeny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 17.04.2006 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2006 Głębokośc podbudowy ( dziury w ziemi) zależy od strafy przemarzania, od tego co będzie stało i jeździło po podjeździe.My braliśmy pod uwagę ciężkie pojazdy, bo szambonurek pełny to ok.13 ton !!! A traktor z przyczepą i drewnem z lasu, to ok.20ton. Stąd tak głęboka dziura. Jesli grunt nie jest plastyczny, tylko twardy ( np. piaszczysty) to możesz spokojnie robić na 40cm, o ile wjazd będzie tylko dla aut osobowych.A jeśli okładziną zewnętrzną nie będzie granit, to polecam zagęszczenie piachu jednak nie polewaniem, tylko zagęszczarką ( wibrator do piachu:-) Można wypożyczyć pana z maszyną z Zarządu Dróg lub kupić samo wibro na allegro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 17.04.2006 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2006 Głębokośc podbudowy ( dziury w ziemi) zależy od strafy przemarzania, od tego co będzie stało i jeździło po podjeździe.My braliśmy pod uwagę ciężkie pojazdy, bo szambonurek pełny to ok.13 ton !!! A traktor z przyczepą i drewnem z lasu, to ok.20ton. Stąd tak głęboka dziura. Jesli grunt nie jest plastyczny, tylko twardy ( np. piaszczysty) to możesz spokojnie robić na 40cm, o ile wjazd będzie tylko dla aut osobowych.A jeśli okładziną zewnętrzną nie będzie granit, to polecam zagęszczenie piachu jednak nie polewaniem, tylko zagęszczarką ( wibrator do piachu:-) Można wypożyczyć pana z maszyną z Zarządu Dróg lub kupić samo wibro na allegro. Tylko pamiętaj ! Kruszywo - to śmierć dla obcasów!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 17.04.2006 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2006 Nooooooooo, piękne dzięki ! W pracy miałam do czynienia z biegłymi z zakresu budowlanki i konserwatorami zabytków. Niemal 200-letnią rezydencję odtwarzaliśmy z pietyzmem. A, że jestem gadułą, dociekliwą zresztą, to i prosiłam o nauke, wskazówki, a potem.. próbowałam. Część rzeczy się udała, część ...tu zmilczę taktycznie Większość się udała suuuper! Dałam ciała z olejowaniem marmuru - to średniowieczny sposób impregnacji kamienia, by lśnił i nie łapał ( to piaskowiec!) brudu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 17.04.2006 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2006 O obcasach nie pomyślałam, a już się tak zapaliłam do tego pomysłu - szkoda . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 17.04.2006 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2006 Witam, Jesteśmy na etapie poszukiwania sposobu na wykończenie podjazdu do domu, garażu, fragmentu ogrodu. Pow ok. 120m2. Materiały typu kostka betonowa, granitowa raczej "odpuszczamy" po prostu z uwagi na cenę. (Małopolska koszt za metr kw 95 do 100zł). Płyty żaluzjowe są tańsze, ale mniej estetyczne oraz z uwagi na rosnące w granicy działki drzewa liściaste trudne w utrzymaniu(trawa lub wypełnienie płyt, bardzo źle się czyści z opadłych liści) Podobnie jak podłoża wykonane z drobnego żwiru, kamienia itp. Może ktoś z forumowiczów ma własne doświadczenia i zna receptę na dobre rozwiazanie ? Będę wdzięczny za każdą podpowiedź Znalzłam telefon do Jordanowa - 071/316 11 24 - tam mają serpentynity, marmury i podobne. Płytki i łomki. 3 lata temu łomki zielone ( serpentynit) mieli po 16zł/m2. Podłoże trzeba przygotowac jak do tarakoty i kleić albo na zaprawę elastycza, albo na beton. I świetne wzorki można robic z marmuru łaczonego z serpentynitem:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 21.01.2008 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Dla E. Podciągam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 21.01.2008 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Hanko a może służysz zdjęciami??????/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 21.01.2008 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 http://images2.fotosik.pl/104/7e522dedecef058fm.jpg pod psem jest podłoga z własnoręcznie kładzionego serpentynitu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Evita 21.01.2008 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Haniu, dziękuję Dopiero teraz tu dotarłam. Już czytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
banditrider 13.02.2008 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Witam, co do pytań o kostke granitową, to właśnie się sam informuję na ten temat i znalazlem firmę handlujaca granitem, która ma sklad pod Myślenicami i ceny od 45zl /m2. Mają spory wybór i można brać dowolne ilości - - nawet nie wiedziałem że granit jest w tylu kolorach Teraz przeliczam wszystkie za i przeciw na gotówkę i jak już ułożę to pochwale sie zdjeciami. Pozdrawiam bandi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paulka 22.02.2008 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 Podciągam stary wątek - może ktos jeszcze podzieli sie wrażeniami, doświadczeniami a najlepiej zdjęciami?Chodzi mi o TANI podjazd i ścieżkę. Mysle od paru dni o kruszywie...na razie zbieram informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paulka 22.02.2008 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 acha, zapomniałam o waznym pytaniu Czy ktos oprócz hanki55 bawił sie w to sam? Czy mozna samodzielnie ułożyc - czy wysypac - taką drogę? Bo z tego co sie orientowałam koszt mnateriałów jest względny ale koszt robocizny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joaz 22.02.2008 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 WitamJa mam podjazd i ścieżki zrobione z polnego kamienia. Jestem zadowolona i wygląda to super zwłaszcza w otoczeniu wiejskim- tak jak u nas. Jedyny problem to ciężka zabawa w układanie tego. Kamienie są różne i należy je jakoś dopasować. Ale teraz to na tym podłożu nawet gramy w kosza ( podjazd)Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paulka 22.02.2008 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 dzieki z dpowiedź!A możesz mi napisac jeszcze? jak to zrobiliście?Tj jak przygotowaliście powierzchnie i zasypywaliście potem czyms? Piaskiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekS 23.02.2008 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2008 Ja poczyniłem coś takiego z piaskowca łupanegohttp://foto.onet.pl/4lwp3,070jc6kgscw4,u.htmlPraca mozolna i ciężka ale jest satysfakcja nie ma takiego czegoś w okolicy ale trzeba się nadziwigać przyobróbce kamienia i układaniu takiej mozajkidla zainteresowanych pracą samodzielną służę radami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paulka 25.02.2008 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 Ja poczyniłem coś takiego z piaskowca łupanego http://foto.onet.pl/4lwp3,070jc6kgscw4,u.html Praca mozolna i ciężka ale jest satysfakcja nie ma takiego czegoś w okolicy ale trzeba się nadziwigać przyobróbce kamienia i układaniu takiej mozajki dla zainteresowanych pracą samodzielną służę radami Zdjęcie mi sie nie pokazuje(może spróbujesz jeszcze raz?), ale chętnie poczytam jak to zrobiłeś! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek1204 25.02.2008 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 Też szukamy rozwiązania na dory podjazd. Z tego co czytam wczesniej, nalezy "wykorytkować" , czyli wybrać ok. 60 cm ziemi ( u nas glina). Na dno koryta nasypać troche piasku, potem planujemy wysypać ok. 30 cm kruszywa bazaltowego ( bardzo dobrze klinuje się ) , na to piaseck, ubic i ew. kostka brukowa, kamienie (piaskowiec ), A co z krawężnikami ?Czy powyzsza koncepcja jest dobra ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekS 25.02.2008 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 Teraz powinny się zdjęcia pojawiać Odnośnie układania piaskowca to przywieźli mi piaskowiec w gubych płytach ok 15 -20 cm z 12 ton można z tego ułożyc ok 50- 60 m kw podjazdu . Ja pokusiłem się o porozbijanie płyt na cieńsze kawałki i ułożyłem z tego ok 100 m kw i zostało mi jeszcze na na jakieś 20 m kw ale to zużyję na architekturę w ogrodzie.Pzrzy rozbijaniu kamienia na cieńszy zostało mi sporo odpadu z którego też mońa się pobawić według inwencji Zasada układania wybrałem ok 30 cm ziemi z podjazdu i wysypałałem tzw kliniec jest to kruszywo ne sortowane z gliną najtańsze z kruszyw zagęściłem to wibratorem i układałem na mokrej zaprawie betonowej jak to można tak nazwać w proporcji 40 łopat na worek cementu grubośc ok 5-10 cm dobijane dużym młotkiem gumowym.kamień idealnie się wykładał w mokrej zaprawie. Próbowałem na suchym cemencie niestety pękał przy dobijaniu Jest z tym troszkę zabawy przy przenoszeniu i wyszukiwaniu odpowiedniego kawałka do układania puzli trzeba przerzcucić sporo ton w tej zabawie Piaskowiec po ułożeniu zaimpregnowałem coby nie chłonął wodyw zimie i nie rozwawrstwiał się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts