Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sposoby na podjazd

Recommended Posts

• Odpowiedzi 82
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam! To i ja sie dołączę z pytaniem - czym fugowałeś tą ładną mozaikę?, z czego zrobić obrzeża, zwykły betonowy krawężnik jakoś mi nie pasuje? Jaki impregnat zastosowałeś? Piaskowiec już mamy tylko trochę odstraszają mnie pomysły fachowców odnośnie cen robocizny. Jak tak czytam Wasze posty, to chciałoby się samemu. Pozdrawiam!

Janusz

Fugowałem znaczy zacząłem po mi mrozy nie pozwoliły zaprawą cementową.

Obrzeża wyszły jak wyszły docelowo jak kładłem obrzeża miała być kostaka,ale będą pomalowane w kolorze kamienia.

Impregnowałałem ipregnatem silikonowym SARSILŽ H-14/R

Pomysły fachowców odnośnie ceny za robociznę

Nie dziwię się ja nie podjąłbym się układania takiej mozajki klienta

Jest pracochłonna i trzeba się pobawić z tym żeby to wyglądało

Najlepszym rozwiązaniem jest własna inwencja twórcza :lol:

Paulka

Koszt czerwonego piaskowca to 250 zł tona plus transport

tona cementu na samo układanie bez obrzeży

środek impregnujący ok 400 zł

Robocizna Bezcenna bo sam układałem

Witam i dzięki za odpowiedź. mój piaskowiec jest w kolorze rdzawo-brązowo-żółto-szarym, niebrzydki. Pytam choć to trochę bez sensu(z racji na koszty transportu) z jakich okolic pochodzi Twój piaskowiec, przydałby mi się również w takich kolorach jak Twój. Chałupę mamy w oklicach Suchej Beskidzkiej. Jeszcze jedno naiwne pytanie wynikające ze skąpstwo własnego-czy ułożenie piaskowca na podbudowie z piasku a nie na zaprawie ma sens?

Janusz

Podejrzewam że twój piaskowiec nie będzię się tak dobrze łupał na cieńsze warstwy jak typowo czerwony piaskowiec. Z płyty czerwonego o gruności 15 cm rozwarstwiałem go na 5 cm płaty zyskałem na ilości metrów do ułożenia z jednej tony ale był zbyt cienk,i żeby go układać na sam piasek.

Moża układaćna piasek ale grubość min 10 cm.

Podejrzewam że twój jest trwardszy od mojego kamienia wszystko wyjdzie przy układaniu jak będziesz próbowł dobijać młotkiem :lol:

Piaskowiec przywoziłem z okolic Kielc.

Problem z transportem bo do tej dziury nie wjedzie zestaw większy jak star a na stara wchodzi 6 ton. Transport wychodzi drogo bo 800 zł za 100 km w porównaniu z ceną za tonę

Witam! Dzięki, moje płyty mają grubość 10-20cm, ale muszę uwzględnić to o czym wspominałeś, czyli ewentualny wjazd na działkę jakiemuś ciężkiemu sprzętowi czy samochodowi, stąd moje skąpsto może mi "bokiem" wyjść i chyba nie ma wyjścia jak kłaść na zaprawę cementową! Razem z niesamowitą Hanią 55 podbudowaliscie mnie swoimim"wyczynami" brukarskimi tym bardziej, że ostatni fachowiec krzyknął za wykonastwo 60, może 80zł, a może 100zł, co jest dla mnie przegięciem totalnym. Szacują swoją pracę od tego przy jakiej chałupie działają. W mojej okolicy są grupy "fachurów", którzy nie wiedzą ile brać za swoje niejednokrotnie pseudofachowe usługi. Ktoś z miejscowych(bo ja miastowy) określił degeneracją braci miejscowego "elementu" podobno fachowego. A mówią, że jest bezrobocie! I to by było na tyle!

• 3 weeks później...

http://forum.muratordom.pl/poradniki-muratora-male-ogrody-wydanie-specjalne,t125936.htm

w wydaniu specjalnym Muratora - "Mój Ogród", jest rozpracowanych 28 rodzajów nawierzchni.

Od podbudowy począwszy, po warstwy wierzchnie,w tym okładzinowe. Ceny każdego elementu, robocizny, określenie trwałości.

Polecam, bo naprawdę warto miec taki całościowy przegląd cen i materiałów ( i +/- robocizny).

A najtańszym materiałem niezniszczalnym, na podjazd - jest kliniec granitowy, ale...zapomnij wtedy o szpilkach. Zniszczysz wszystkie obcasy.

A kostka granitowa, materiał szlachetny i twardy, jest droga, bo i sposób jej pozyskiwania wymaga uciążliwej obróbki.

Ale to materiał na pokolenia i normalnie mówią trwały i elegancki.

Naprawdę , uważam, że można oszczędzić na robociźnie, ale nigdy na tym co ma służyć latami ( wiekami:D

Panowie- gratuluję własnego wykonawstwa.

Ech, to wspaniale, że TACY UTALENTOWANI mężczyźni jeszcze gdzieś są.... :D

A kostka granitowa, materiał szlachetny i twardy, jest droga, bo i sposób jej pozyskiwania wymaga uciążliwej obróbki.

nie jest tak strasznie drogo , średnio 30zł/1m2 , byłem ostatnio na targach budowlanych we wrocławiu i jedna z firm sprzedawała kostkę betonową w cenie 80 do 100 zł za 1m2 :o

nie jest tak strasznie drogo , średnio 30zł/1m2 , byłem ostatnio na targach budowlanych we wrocławiu i jedna z firm sprzedawała kostkę betonową w cenie 80 do 100 zł za 1m2 :o

Zdecydowałem się na kostke granitową "szaro-rudą" 4/6 plus obrzeża z szarej 8/11. Cena materiału 325-330zł/t plus 200 zł transport. Robocizna 60 zł/m kw. (w tym piasek). Po mojej stronie jest cement. Wyjdzie ok. 120-130 zł za m kw. Kolega zamówił kostkę betonową - z robocizną 125 zł za m kw. Wydaje mi się, że kostka granitowa wcale nie wychodzi drożej od betonowej.

• 4 weeks później...
  • 4 weeks później...
jak dobrze, że Was znalazłam :D nam też się marzy podjazd z kamienia. W tej chwili jest ułożona kostka, którą mamy zamiar przenieść w inne miejsce, a podjazd pod samochód i ścieżka ma być wyłożona drobnym kamieniem. pod kostką mamy juz przygotowany grunnt tzn. zagęszcony i dobrze ubity. Zastanawia mnie tylko jedno. Zjazd pod samochody jest zrobiony pod kątem. Czy ten kamień utrzyma sie w miejscu? Nie skula się? Czy po położeniu dodatkowo go ubić czy coś do tego dodać?