Piątka 26.02.2008 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Dzięki Hanka, Jesteś Wielka ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janusz_21 26.02.2008 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Witam! To i ja sie dołączę z pytaniem - czym fugowałeś tą ładną mozaikę?, z czego zrobić obrzeża, zwykły betonowy krawężnik jakoś mi nie pasuje? Jaki impregnat zastosowałeś? Piaskowiec już mamy tylko trochę odstraszają mnie pomysły fachowców odnośnie cen robocizny. Jak tak czytam Wasze posty, to chciałoby się samemu. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paulka 26.02.2008 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Dziekuje jacekS Podaj jeszcze koszty takiej przyjemności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekS 27.02.2008 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 Janusz Fugowałem znaczy zacząłem po mi mrozy nie pozwoliły zaprawą cementową. Obrzeża wyszły jak wyszły docelowo jak kładłem obrzeża miała być kostaka,ale będą pomalowane w kolorze kamienia. Impregnowałałem ipregnatem silikonowym SARSILŽ H-14/R Pomysły fachowców odnośnie ceny za robociznę Nie dziwię się ja nie podjąłbym się układania takiej mozajki klienta Jest pracochłonna i trzeba się pobawić z tym żeby to wyglądało Najlepszym rozwiązaniem jest własna inwencja twórcza Paulka Koszt czerwonego piaskowca to 250 zł tona plus transport tona cementu na samo układanie bez obrzeży środek impregnujący ok 400 zł Robocizna Bezcenna bo sam układałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janusz_21 27.02.2008 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 Witam i dzięki za odpowiedź. mój piaskowiec jest w kolorze rdzawo-brązowo-żółto-szarym, niebrzydki. Pytam choć to trochę bez sensu(z racji na koszty transportu) z jakich okolic pochodzi Twój piaskowiec, przydałby mi się również w takich kolorach jak Twój. Chałupę mamy w oklicach Suchej Beskidzkiej. Jeszcze jedno naiwne pytanie wynikające ze skąpstwo własnego-czy ułożenie piaskowca na podbudowie z piasku a nie na zaprawie ma sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekS 27.02.2008 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 Janusz Podejrzewam że twój piaskowiec nie będzię się tak dobrze łupał na cieńsze warstwy jak typowo czerwony piaskowiec. Z płyty czerwonego o gruności 15 cm rozwarstwiałem go na 5 cm płaty zyskałem na ilości metrów do ułożenia z jednej tony ale był zbyt cienk,i żeby go układać na sam piasek. Moża układaćna piasek ale grubość min 10 cm. Podejrzewam że twój jest trwardszy od mojego kamienia wszystko wyjdzie przy układaniu jak będziesz próbowł dobijać młotkiem Piaskowiec przywoziłem z okolic Kielc. Problem z transportem bo do tej dziury nie wjedzie zestaw większy jak star a na stara wchodzi 6 ton. Transport wychodzi drogo bo 800 zł za 100 km w porównaniu z ceną za tonę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janusz_21 28.02.2008 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 Witam! Dzięki, moje płyty mają grubość 10-20cm, ale muszę uwzględnić to o czym wspominałeś, czyli ewentualny wjazd na działkę jakiemuś ciężkiemu sprzętowi czy samochodowi, stąd moje skąpsto może mi "bokiem" wyjść i chyba nie ma wyjścia jak kłaść na zaprawę cementową! Razem z niesamowitą Hanią 55 podbudowaliscie mnie swoimim"wyczynami" brukarskimi tym bardziej, że ostatni fachowiec krzyknął za wykonastwo 60, może 80zł, a może 100zł, co jest dla mnie przegięciem totalnym. Szacują swoją pracę od tego przy jakiej chałupie działają. W mojej okolicy są grupy "fachurów", którzy nie wiedzą ile brać za swoje niejednokrotnie pseudofachowe usługi. Ktoś z miejscowych(bo ja miastowy) określił degeneracją braci miejscowego "elementu" podobno fachowego. A mówią, że jest bezrobocie! I to by było na tyle! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdziak19 15.03.2008 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 Witam! Ja również zastanawiam się z czego zrobic podjazd. Firma z Rzeszowa przedstwaiła mi ofertę: 160zł za m2 kostki graniyowej z materiałami i robocizną. Czy to jest dobra cena? No i nie wiem czy warto pakować tyle kasy w granit;/C\zy ktoś zna tańszy materiał na dobry podjazd?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 15.03.2008 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 http://forum.muratordom.pl/poradniki-muratora-male-ogrody-wydanie-specjalne,t125936.htm w wydaniu specjalnym Muratora - "Mój Ogród", jest rozpracowanych 28 rodzajów nawierzchni. Od podbudowy począwszy, po warstwy wierzchnie,w tym okładzinowe. Ceny każdego elementu, robocizny, określenie trwałości. Polecam, bo naprawdę warto miec taki całościowy przegląd cen i materiałów ( i +/- robocizny). A najtańszym materiałem niezniszczalnym, na podjazd - jest kliniec granitowy, ale...zapomnij wtedy o szpilkach. Zniszczysz wszystkie obcasy. A kostka granitowa, materiał szlachetny i twardy, jest droga, bo i sposób jej pozyskiwania wymaga uciążliwej obróbki. Ale to materiał na pokolenia i normalnie mówią trwały i elegancki. Naprawdę , uważam, że można oszczędzić na robociźnie, ale nigdy na tym co ma służyć latami ( wiekami:D Panowie- gratuluję własnego wykonawstwa. Ech, to wspaniale, że TACY UTALENTOWANI mężczyźni jeszcze gdzieś są.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba_x 15.03.2008 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 A kostka granitowa, materiał szlachetny i twardy, jest droga, bo i sposób jej pozyskiwania wymaga uciążliwej obróbki. Ale to materiał na pokolenia i normalnie mówią trwały i elegancki. nie jest tak strasznie drogo , średnio 30zł/1m2 , byłem ostatnio na targach budowlanych we wrocławiu i jedna z firm sprzedawała kostkę betonową w cenie 80 do 100 zł za 1m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 15.03.2008 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 No, coś Ty ? Beton za 80zł/ m2 Seba, Ty jesteś ARTYSTĄ ! http://picasaweb.google.pl/seba.j75/ZdjCiaPrzykAdyUkAdaniaKostkiIInne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nnatasza 17.03.2008 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 Kiedyś założyłam wątek o podjeździe z tłucznia granitowego - odpadu z produkcji kostki granitowej, polecam:http://forum.muratordom.pl/pomysl-na-niedrogi-a-ladny-podjazd-taras-sciezke-do-domu,t31476-60.htm?highlight=strzego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piątka 19.03.2008 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 dzięki wszystkim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darex 19.03.2008 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 A kostka granitowa, materiał szlachetny i twardy, jest droga, bo i sposób jej pozyskiwania wymaga uciążliwej obróbki. Ale to materiał na pokolenia i normalnie mówią trwały i elegancki. nie jest tak strasznie drogo , średnio 30zł/1m2 , byłem ostatnio na targach budowlanych we wrocławiu i jedna z firm sprzedawała kostkę betonową w cenie 80 do 100 zł za 1m2 Zdecydowałem się na kostke granitową "szaro-rudą" 4/6 plus obrzeża z szarej 8/11. Cena materiału 325-330zł/t plus 200 zł transport. Robocizna 60 zł/m kw. (w tym piasek). Po mojej stronie jest cement. Wyjdzie ok. 120-130 zł za m kw. Kolega zamówił kostkę betonową - z robocizną 125 zł za m kw. Wydaje mi się, że kostka granitowa wcale nie wychodzi drożej od betonowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janusz_21 16.04.2008 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 Witam! Jeszcze jedno pytanie do Was - czy robiąc podjazd z piaskowca powinienem zastosować siatkę stalową dla wzmocnienia podkładu betonowego? jakoś nie doczytałem się czy to stosowaliście? najprawdopodobniej wezmę sie za to sam + dwóch pomocników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekS 16.04.2008 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 Ja siatki nie dawłem wystarczyło podkład z tłucznia i chudy beton coby wtopić nierówny piaskowiec od spodu to jest ważniejsze żeby nie pękała potem jak płyta nie wtopiona cała w beton wjeżżąm samochodem dostawczym ok 3 ton i jest super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janusz_21 16.04.2008 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 Witam! Dzięki za szybką odpowiedź! to do roboty. Tak na marginesie-jak mnie się nie chce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 12.05.2008 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 jak dobrze, że Was znalazłam nam też się marzy podjazd z kamienia. W tej chwili jest ułożona kostka, którą mamy zamiar przenieść w inne miejsce, a podjazd pod samochód i ścieżka ma być wyłożona drobnym kamieniem. pod kostką mamy juz przygotowany grunnt tzn. zagęszcony i dobrze ubity. Zastanawia mnie tylko jedno. Zjazd pod samochody jest zrobiony pod kątem. Czy ten kamień utrzyma sie w miejscu? Nie skula się? Czy po położeniu dodatkowo go ubić czy coś do tego dodać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomciooo 14.05.2008 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 Czy piszesz o kamieniu polnym? Czy o "kamiennej" kostce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 15.05.2008 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 kamień typu otoczak, mały...taki jak widać na filmach np. przed rezydencjami w Anglii. Podobno jest to często stosowane w Danii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts