Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sposoby na podjazd

Recommended Posts

• Odpowiedzi 82
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

Tak czytam o ładnych sposobach na podjazd.

Wszystkie są ciekawe(serpentynit - który mi by odpowiadał),tłuczen granitowy.Ale czy można je kleić na beton,który mam na podjeżdzie(np. jak zwykłe kafelki).Wszedzie jest napisane o podbudowie kilkudz.cm z piasku.A zeby dobrze z garazu wyjechac to material musi miec wysokosc 8cm.

Czy ktos mi doradzi

Na ostatnich targach budowlanych widziałem chyba coś, co może Ci pomóc: http://nidagravel.pl/

Nawierzchnia faktycznie jest bardzo stabilna, buty ani koła się nie zapadają i nie przesuwają kamieni. Ceny niestety nie pamiętam.

super :D

tylko że ja mam jeden problem mój wjazd przez piersze 10m ma szerokośc 3,5m :roll:

i teraz nie wiem jak to rozwiązac bo na tak malej szerokości musi sie zmiescic scieszka dla pieszych i auta.....

My też skłaniamy się ku kamiennemu podjazdowi i chodniczkom, aczkolwiek wybór na konkretny materiał jeszcze nie padł. W związku z powyższym mam dwa pytania do sznownych kolegów i koleżanek:

- ile metrów kwadratowych powierzchni można ułożyć z jednej tony łupanego piaskowca i tłucznia granitowego?

- i drugie pytanie do agnieszkikusi choć nie tylko - gdzie i za ile kupuje się te drobne otoczaki?

Emer, dzięki :D

Annja, ja mam upatrzony kamień granitowy tłuczony (mówię na niego dalmatyńczyk- biały w czarne kropki) w przedsiębiorstwie robót drogowych w Toruniu. Firma zajmuje się drogami i mają mnóstwo różnych kamieni. Na metr sześcienny wchodzi 1,6 tony.

dalmatyńczyk 120+ vat+ swój transport. Nie chcą go za bardzo sprzedawać, bo ściągają gdzieś ze Śląska i nie mają go zbyt wiele, ale firma mojej mamy z nimi współpracuje więc spróbuję obejść zakaz :D

Ja przeliczałam w ten sposób: metry kwadratowe podjazdu x 0,1 (10 cm warstwa kamienia)

My bedziemy sciągać piaskowca od Pana z Łodzi,

ale otoczaki inne kamienie też mają,

Facet b. konkretny i potrafi doradzić,.....

ma swoja strone internetowa, ale wizytówke mam w domu, teraz moge podać tylko tel komorkowy,....

jeśli ktoś chce to piszcie na priv,....

A mozesz napisac jaki piaskowiec bedziesz sciagac?

Emer, dzięki :D

Annja, ja mam upatrzony kamień granitowy tłuczony (mówię na niego dalmatyńczyk- biały w czarne kropki) w przedsiębiorstwie robót drogowych w Toruniu. Firma zajmuje się drogami i mają mnóstwo różnych kamieni. Na metr sześcienny wchodzi 1,6 tony.

Witaj, ja też plaunję polożyć granit i ciekawi mnie ten dalmatyńczyk o którym wpominalas. Ja znalazlem coś takiego http://www.granitag.eu/images/oferta_3.jpg

co nawet mi się podoba ale może ten twój jest ładniejszy. Możesz przesłac jakąś fotke tego dalmatyńczyka i namiary na sprzedawcę?

Pozdrawiam

Bandi

• 2 weeks później...
Zastanawia mnie tylko jedno. Zjazd pod samochody jest zrobiony pod kątem. Czy ten kamień utrzyma sie w miejscu? Nie skula się? Czy po położeniu dodatkowo go ubić czy coś do tego dodać?

Dołączam się do pytania, może ktoś coś poradzi?

frykow> sturlać się nie sturla , tylko jest mało stabilny i grząski, (napewno nie da się zawibrować) chodzi się po tym średnio dobrze , a z samochodem musisz mieć dobre wyczucie żeby nie zamieszać kołami i tym samym nie wykopać sobie dołka :lol: . jeśli chcesz to mogęci podesłać namiary bezpośrednio do kamieniołomu który robi takie kruszywa .

Na ostatnich targach budowlanych widziałem chyba coś, co może Ci pomóc: http://nidagravel.pl/

Nawierzchnia faktycznie jest bardzo stabilna, buty ani koła się nie zapadają i nie przesuwają kamieni. Ceny niestety nie pamiętam.

Bardzo ciekawa sprawa, - zwir wyglada w tych plastrach naprawde elegancko.

http://www.smlw.pl/~ikmagus/zwir.JPG

Cena za 1m2 takiego plastra to 49 zl brutto - czyli za 1 arkusz (2,88 m2) wychodzi 137,20 zl brutto - te informacje od przedstawiciela. Ciekawe alternatywa na pozjazd/sciezki - wychodzi mi z przeliczeń znacznie taniej (u mnie kostka z ulozeniem to 120-130 zl /m2), zwłaszcze ze owe plastry i zwir mozna ulozyc sobie samemu (mając juz gotowa podbudowe).

Aha przedstawiciel podał mi również informacje ze oreintacyjna cena żwiru jaka miescie sie w plastrach w 1m2 to ~5 zł (juz z transportem). Ceny z południa polski.

Zreszta w 1 platster wchodzi okolo 150kg zwiru - wedle danych producenta (FRANCJA) także nawet by sie to zgadzało w przeliczeniu na cene 1 tony zwiru. A nośność 100T/1m2 po wypełnieniu żwirem :o

• 1 year później...
  • 1 year później...

czy ma ktoś kostkę betonową z posypką żwirową?

Interesuje mnie czy ta posypka jest trwała (czy się nie ściera) oraz czy bardzo zachodzi brudem - i jak to czyścić.

Czy jest jakiś sposób na wywabienie z kostki betonowej tłustych plam - np. oleju?

Zastanawiam się nad tą kostką betonową z posypką bo wygląda lepiej niż betonowa bez dodatków http://www.blechert-kostka-betonowa.pl/images/IMGP0615A.jpg

, a jest równiejsza od granitowej (po granitowej bardzo niewygodnie chodzi się w butach na obcasie z powodu nierównej powierzchni).

Edytowane przez una