Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie rozmiary parapetów wewnętrznych?

Recommended Posts

Hm... dlaczego zmora ? :roll:

Jeśli masz za wąski parapet a lubisz kwiatki (Kasia na pewno lubi :wink: ), to nie będą się mieściły na nim doniczki, tzn. średniej wielkości doniczka się zmieści ale jak kwiatek bujniejszy to będzie się opierał o okienko albo o firankę. Ja mam dosyć wąskie parapety, bo też nie mam grzejników tylko podłogówkę i wydawało mi się, że takie będą ładniejsze...ale byłam u znajomych i oni mają szerokie (coś około 40cm-ale z góry założyli, że nie będzie firanek ew. krótkie do parapetu) i naprawdę ładnie to wygląda.

Ale czy parapety służą jako "podstawek" pod kwiat ? Moim zdaniem dokonując wyboru szerokości parapetu, akurat fakt czy będą stać na nim kwiaty czy nie, nie ma wielkiego znaczenia, a przynajmniej nie powinno to być podstawowe krytwerium. Przyznam ze podobają mi sie one oneobecnie na tyle, że nie specjalnie jestem za zasłanianiem ich kwiatami :wink:

U nas parapet wystaje ok 3 cm i nie jest to przeszkodą dla ogrzewania. Jednak firana która na niego zachodzi i jest poważną barierą. Wystaje lekko za grzejnik i załe powietrze wpada w przestrzeń między firaną i oknem. Zimą jak wywijaliśmy firany na parapety dom szybciej się nagrzewał i osiągał wyższą temperaturę. Tak więc nie ma co przesadzać w obu przypadkach. Wydaje mi się, że optimum byłby parapet dość wysoko nad grzejnikiem zasłaniający przestrzeń między firaną a ścianą dzieki czemu powietrze wymijałoby firanę i "wpadało" do pokoju.

Ale czy parapety służą jako "podstawek" pod kwiat ? Moim zdaniem dokonując wyboru szerokości parapetu, akurat fakt czy będą stać na nim kwiaty czy nie, nie ma wielkiego znaczenia, a przynajmniej nie powinno to być podstawowe krytwerium. Przyznam ze podobają mi sie one oneobecnie na tyle, że nie specjalnie jestem za zasłanianiem ich kwiatami :wink:

Oczywiście, że nie służą. Ja również nie jestem zwolenniczką zagracania parapetów. U mnie wypada jeden kwiatek na jedno okno i starczy. I tak jak napisał Rafałek, nie ma co przesadzać w żadną stronę, najlepiej wybrać to co komu się podoba :wink:

• 10 years później...
o ile parapet powinien być dłuższy niż niż okno (otwór okienny)?

Witam.

Dlaczego zadajesz takie głupie pytanko???To się nazywa widzimisię.Z reguły są wypuszczone poza szerokość otworu okiennego o wartość jaką sam ustalisz.Na równo też ładnie wyglądają.

http://images83.fotosik.pl/57/5a7b2f9584bfb02b.jpg

http://images84.fotosik.pl/56/530a97e0ff193ac5.jpg

10 lat temu konglomerat nie mylić z marmurem.