Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Niwelator - ustawienie niwelatora na 3 nóżkach - pomocy!!!

obry

Recommended Posts

Czy ktos zna moze jakis dobry patent na ustawienie niwelatora do poziomowania podlóg na trzech nóżkach??? To jakis koszmar meczę sie z tym dzis pól dnia jak na razie bez skutku :evil:

Przeciez to niemozliwe zeby mialo to zabierac tyle czasu!!!!

Mi zajmuje 16 s :wink: spróbuj może najpierw ustawić na oko tak aby nie trzeba było potem mocno manewrować - trójnóg musi byc wzglednie poziomo ustawiony aby go potem już dokładnie wypoziomować.

Wlaśnie ustawienie mniej wiecej poziomo to jeszcze pikuś ale najwiekszy problem mam z ustawieniem idealnie poziomo. Zawsze z którąś nóżką coś jest nie tak, i nie mówie tu o ruchach rzędu calego obrotu ale takich doslownie juz minimalnych, 1/10 obrotu itp. Może to nie trzeba wszystkimi nóżkami ruszać? Tylko jakoś dopasować je względem siebie???

M A K A B R A!!!

Mi zajmuje 16 s :wink: spróbuj może najpierw ustawić na oko tak aby nie trzeba było potem mocno manewrować - trójnóg musi byc wzglednie poziomo ustawiony aby go potem już dokładnie wypoziomować.

Wlaśnie ustawienie mniej wiecej poziomo to jeszcze pikuś ale najwiekszy problem mam z ustawieniem idealnie poziomo. Zawsze z którąś nóżką coś jest nie tak, i nie mówie tu o ruchach rzędu calego obrotu ale takich doslownie juz minimalnych, 1/10 obrotu itp. Może to nie trzeba wszystkimi nóżkami ruszać? Tylko jakoś dopasować je względem siebie???

M A K A B R A!!!

Musisz noga potraktować każdą nózką (po stopce) tak aby byłą stabilna i nie wbijała się dalej , zachowaj symetryczny rozstaw nóżek statywu. Nie wiem co Ci powiedzieć bo nie miałęm nigdy z tym problemu....

Musisz noga potraktować każdą nózką (po stopce) tak aby byłą stabilna i nie wbijała się dalej , zachowaj symetryczny rozstaw nóżek statywu. Nie wiem co Ci powiedzieć bo nie miałęm nigdy z tym problemu....

Naprawdę zazdroszczę!!!

Ale dzięki za radę będę próbowal

Naprawdę zazdroszczę!!!

Przecież oprócz nóżek niwelator dokładnie ustawiasz pokrętłami (śrubami rzymskimi)

Naprawdę zazdroszczę!!!

obry poszukaj pokreteł ...

nogami sie nie reguluje ... libelke ustawia sie pokretłami ...

pzdr

O Qrcze nie wpadłem na to,że kolega nie ustawiał pokrętłami :) tylko nóżkami :wink:

nogami sie nie reguluje ... libelke ustawia sie pokrętłami ...

pzdr

no ja wlaśnie pokrętlami ustawiam tak bez skutku, że nóżkami to tylko tak dla uproszczenia pisalem. ale może trzeba tylko dwona pokrętlami kręcic???

Naprawdę zazdroszczę!!!

nogami sie nie reguluje ... libelke ustawia sie pokretłami ...

pzdr

O Qrcze nie wpadłem na to,że kolega nie ustawiał pokrętłami :) tylko

nóżkami :wink:

no ja wlaśnie pokrętlami ustawiam tak bez skutku, że nóżkami to tylko tak dla uproszczenia pisalem. ale może trzeba tylko dwona pokrętlami kręcic???

pozdrawiam

obry,

postepowac nalezy nastepujaco :

1.ustawiasz "zgrubnie" libelke, zeby oko powietrza bylo mniej wiecej w srodku

2. pokrecajac WYLACZNIE dwoma srubami ustawiasz pecherz powietrza idealnie miedzy tymi dwoma pokretlami

3. jak juz masz ustawione miedzy dwoma - pokrecajac trzecia srubka naprowadzasz pecherzyk na miejsce

Uogolniajac - operujesz jednowymiarowo - najpierw ustawiasz rowno na osi "x" ..i jak masz ustawione - operujesz wylacznie po igreku.

Powinno dzialac, chyba ze sprzet zdupcony.

Powodzenia,

(Y)

ps1: nie ustawiasz "nogami" ;-)

ps2: pod zadnym pozorem nie kopiesz w niwelator ze wscieklosci miedzy ustawieniami

Zrob tak:

1. Postaw statyw na podbudowie i stan na kazdej nozce zeby sie nie przestawil potem niechcacy

2. Poreguluj dlugosiami nog statywu tak, aby mniej wiecej bylo w poziomie

3. Pokrec srubami przy niwelatorze do precyzyjnego wypoziomowania uzrzadzenia

P.S Tam gdzie masz pecherzyk powietrza to w ta strone trzeba" niwelator obnizyc" :wink: