manwe 04.04.2006 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2006 Witam Czy dysponuje ktoś wypełnionym wzorem wniosku o założenie księgi wieczystej?? Ewentulanie czy ktoś zna jakiś adresik www, który mógłby być pomocny. Z góry dziękuję Pozdrawiam manwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jag_24 04.04.2006 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2006 http://www.ms.gov.pl/kw/kw.shtml Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manwe 06.04.2006 21:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 Witam ponownie Mam teraz kolejne pytanie. Niedawno wraz z rodzinką dokonywaliśmy sądownie fizycznego podziału działki - teraz to osobne cztery parcele o nowych numerach ewidencyjnych. Działka w poprzednim "stanie" miała swoją księgę wieczystą. Co teraz powinienem zrobić (dla części znajdującej się w moim posiadaniu); złożyć wniosek o wpis w istniejącej księdze wieczystej czy raczej złożyć wniosek o założenie księgi wieczystej dla nowo powstałej działki??Jakie załączniki powinienm złożyć do takiego wniosku w Wydziale Ksiąg Wieczystych? Pozdrawiam Manwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 07.04.2006 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 Nie do końca rozumiem opis sytuacji, ale jeśli macie orzeczenie sądu o zniesieniu współwłasności przez podział fizyczny, czyli stałeś się wyłącznym właścicielem kawałka działki, to powinieneś założyć odrębną KW dla tego kawałka. Na pewno do sądu trzeba złożyć poświadczony odpis postanowienia sądu o podziale i zapewne także wyrys z mapy ewidencyjnej z adnotacją, że służy do celów wpisu w KW. I oczywiście, dowód wpłaty wpisu sądowego za założenie KW. W sekretariacie wydziału KW powinni Ci wszystko powiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manwe 07.04.2006 08:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 Kolejne pytanie/problem - kontynuacja wątku. W dzielonej działce musieliśmy wyodrębnić drogę służebną, czyli działkę, która jest współwłasnością kilku osób. Czy dla takiej działki należy po prostu "zmodyfikować" wpis w istniejącej księdze wieczystej, jakie jest postępowanie w takim przypadku? P.S. Wiem, że te informacje jestem w stanie uzyskać w sekretariacie KW, jednakże zanim tam pójdę chciałem "posiąść" ogólną orientację w tym temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janaro 07.04.2006 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 Powinna być założona oddzielna Księga Wieczysta i wpisana tam droga i wszyscy współwłasciciele lub jest też mozliwośc taka, że z pierwotnej KW odłaczą się wszyscy współwłaściciele a pozostanie tylko działka bedąca drogą i będą wpisani współwłaściciele.Osobiscie radze złożyć wniosek o założenie oddzielnego KW na drogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Koss 01.06.2006 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 Czy ktos moglby mi poradzic, jak czytac elektroniczne wypisy z ksiegi wieczystej?Gdzie szukac wlasciciela?W dziale II mam wpisane imie i nawisko czlowieka, jak domniemam wlasciciela. Ale nie jest to osoba, ktora podajac sie za wlasciciela, chce sprzedac mi dzialke. Jest to jego ojciec albo dziadek. Czy mozliwe aby kilka lat po otrzymaniu spadku nie zostal wpisany nowy wlasiciel do KW?Dane osoby sprzedajacej mi dzialke odnajduje natomiast w dziale III (podrubryka 3.4.5). Co to wszystko oznacza? Czy w KW sa zapisywani kolejno wszyscy wlasciciele, czy tylko aktualny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 01.06.2006 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 Księga podzielona jest na tak zwane działy, których jest cztery. Pierwszy obejmuje oznaczenie nieruchomości, tj numer, lokalizację i powierzchnię, a także wpisy praw związanych z jej własnością. Drugi dotyczy wpisów określających właścicieli. Trzeci przeznaczony jest na wpisy dotyczące ograniczonych praw rzeczowych, wpisy ograniczeń w rozporządzaniu nieruchomością oraz wpisy innych praw i roszczeń. Czwarty przewidziany jest na wpisy dotyczące hipotek. Dla celów sprzedaży należy szczególnie zwrócić uwagę na istnienie zapisów w dziale III i IV, które komplikują lub wręcz uniemożliwiają zakup nieruchomości. U mnie są wpisani wszyscy właściciele (OD 1863 ROKU ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Koss 01.06.2006 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 Jak zbudowana jest ksiega to ja wiem, gorzej z praktyczna interpretacja zapisow elektronicznego (nowego formatu) wypisu, wszystkich tych rubryk i podrubryk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 01.06.2006 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 Jak zbudowana jest ksiega to ja wiem, gorzej z praktyczna interpretacja zapisow elektronicznego (nowego formatu) wypisu, wszystkich tych rubryk i podrubryk. Upps a tego to ja nie widziałam...jakoś wolę na papierze. Szczególnie że i po jedno i po drugie trzeba zasuwać do sądu.... Czego nie bardzo rozumiem...ale cóż.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janaro 02.06.2006 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 W dziale II mam wpisane imie i nawisko czlowieka, jak domniemam wlasciciela. Ale nie jest to osoba, ktora podajac sie za wlasciciela, chce sprzedac mi dzialke. Jest to jego ojciec albo dziadek. Czy mozliwe aby kilka lat po otrzymaniu spadku nie zostal wpisany nowy wlasiciel do KW? Jest to możliwe że osoba która otrzymała spadek nie jest ujawniona w KW, najprawdobodobnie nie złożono dokumentów do ujawnienia nowych właścicieli w KW. Poproś sprzedającego aby okazał sie wszystkimi postanowieniami o spadku, najlepiej poproś o ksero i na spokojnie poczytaj w domu czy rzeczywiscie tylko on jest włascicielem czy tylko jednym z kilku współwłaścicieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spanga4ever 02.07.2006 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2006 Koss-zgadzam sie z Tobą.Mam przed sobą odpis zwykły z elektronicznej księgi wieczystej jest niezrozumiały i pełen byków,które trzeba prostować.Poza czytelna nazwa sądu i numerem księgi ,błądzę w "chwili założenia ksiegi,chwili zapisania,ujawnienia,numerami wzmianki tylko cyfry.Ponieważ nie rozumiałam wystąpiłam o ręczny odpis i już wszystko było wiadomo.Pani w sadzie stwierdziła,ze akta praktycznie formułowane są dla notariuszy .A co z nami właścicielami? Może lepiej abyśmy byli tak zakreceni jak te odpisy i niczego nieswiadomi.Dla mnie odpis z księgi powinien być czytelny w taki sposób abym wiedziała że to ja jestem wascicielem a przed byli xxx. itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts