Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"ZA ILE WYBUDUJE DOM ?" czyli: Poradnik na wesoło*

Recommended Posts

• Odpowiedzi 159
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A propo domów za granicą:

Holender. Dom w Polsce. Odwiedzają go znajomi z Holandii. Czym się chwali, co pokazuje najpierw z dumą? Salon, łazienkę, kominek? Ktoś wie?

Odpowiedź: garaż na 2 samochody.

Dlaczego: bo u nich garaż mają tylko naprawdę bogaci ...

a nie zauważyłeś , ze Holandia zawsze się budowała w szerz a nie w góre .

:)

a przecie Holandia to bardziej woda jak ląd .

A propo domów za granicą:

Holender. Dom w Polsce. Odwiedzają go znajomi z Holandii. Czym się chwali, co pokazuje najpierw z dumą? Salon, łazienkę, kominek? Ktoś wie?

Odpowiedź: garaż na 2 samochody.

Dlaczego: bo u nich garaż mają tylko naprawdę bogaci ...

a przecie Holandia to bardziej woda jak ląd .

Nio i te okna 2,70 to też tanie nie są - taki garaż to przy tym pikuś :)

.

ooo z tym sie nie zgodze :wink:

holandia (zwlaszcza w miastach np amsterdam ) budowala sie wlasnie w "gore" - ziemia byla cholernie droga - w zwiazku z czym budowano waskie kamienice - tak waskie ze nawet charakterystycznym elementem (starszej) architektury holenderskiej sa takie wyciagi na dachach - ktorymi wciagano na pietra meble (szafy , pianina , łozka :wink: ) bo klatki w tych budynkach byly tak waskie ze niedalo by rady wniesc tego po schodach

byc moze na wsiach inaczej to wygladalo...

Jak mieszkałem jeszcze w bloku, to szczerze zazdrościłem ludziom, którzy jeżdżą w zimie wypucowanymi samochodami bez zamrożonych lusterek. Jak bym miał budować dom bez garażu, to bym został w bloku.

de gustibus ..., jak dla mnie do tego wystarczy wiata (to oczywiście w kontekście możliwości optymalizacji powierzchni)

BTW w moim przypadku decyzja o budowaniu nie oparła się o chęć "nie mania" zamrożonych lusterek

de gustibus ..., jak dla mnie do tego wystarczy wiata (to oczywiście w kontekście możliwości optymalizacji powierzchni)

BTW w moim przypadku decyzja o budowaniu nie oparła się o chęć "nie mania" zamrożonych lusterek

Popieram. Ja też od początku zakładałem, że buduję dom dla swojej rodziny, a samochód się do niej nie zalicza. Rzecz nabyta.

Garaż będzie, ale wolnostojący, duży, który oprócz schronienia dla samochodu ma pełnić kilka innych funkcji.

Pozwolę sobie zapytać się o swoj projekt:

http://www.domus.wroc.pl/projekt1.html?id=38

Projekt APOLLO IIA, planujemy ten dom stawiać dwuetapowo: najpierw dół, później (kiedyś.... :) ) góra. Chcielibyśmy wykończyć go tak, aby można było zamieszkać na dole.

Materiały:

-sciany: 2 warstwowe; gazobeton 24 + 10cm styropianu

-strop Teriva

-blachodachówka

Jak oceniacie koszty?

Dzięki za wszelkie rady i podpowiedzi :D

Przymierzam sie do dania kilku wykonawcom projektu do wyceny. Udalo mi sie zdobyc od biura projektowego pelna dokumentacje. Chodzi mi o wstepne rozeznanie.

Doradzcie prosze:

1 czy zwykle wykonawcy robia to bezplatnie?

2 o jak szczegolowy kosztorys powinnam prosic? Czy informacje o cenie poszczegolnych etapow czy bardziej szczegolowo zeby porownac sobie roznice? (na przyklad wedlug wykazu prac jaki znalazlam na forum)

3 I czy powinnam przyznawac sie od razu ze chodzi mi o budowe pod klucz?( ktos napisal na forum ze wtedy podaja wyzsze ceny).

4 Czy konieczne jest juz na poczatku spotykanie sie osobiste czy mozna zalatwic to telefonicznie i potem spotkac sie juz tylko z np. 2 wybranymi.

Przepraszam jesli pytania wydadza sie Wam banalne i oczywiste, ale nie chce na pocztku wypasc na komletnie niezorientowana w temacie.

pozdrawiam i z gory dzieki :roll:

1. Większość tak - o ile nie wymagasz szczegółowego kosztorysu wg KNR

2. Najbardziej szczegółowy jak się da (patrz pkt1)

3. Masz 2 wyjścia:

- budowa pod klucz - będzie drożej ponieważ musisz zatrudnić nieco większą firmę tak aby potrafili wykonywać szeroki zakres prac. Większa firma ma większe koszty i dlatego jest droższa.

Zaoszczędzisz za to na własnym czasie.

- budowa etapami - z różnymi ekipami - będzie taniej ale musisz mieć dobrego kierownika i poświęcić więcej swojego czasu (a czas to pieniądz).

4. Przez telefon będzie trudno przekazać dokumentację.

Mialam na mysli np przefaksowanie. Natomiast co do wyceny to chodzilo mi o to ze jedna i ta sama firma pewnemu forumowiczowi podala rozne ceny w zaleznosci od tego czy pytal o realizacje pod klucz czy nie. Roznila sie wycena tych samych prac! Podstawil znajomych i wyceny byly rozne.

Czy mieliscie podobne doswiadczenia?

pozdro

Witam

Mam ogromna prosbe o wycene budowy domu(tak na oko) ,ktorego projekt wklejam ponizej.Bede bardzo wdzieczna za pomoc.Jestem laikiem ,nie mam zielonego pojecia od czego w ogole zaczac ,gdzie szukac odpowiednich osob,ekipy ktora podjelaby sie budowy domu.Gdzie kupic materialy?

Dodam ,ze chcialam budowac w Szczecinie na Warszewie.

http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-229,247,61,opis.html

Witam

Mam ogromna prosbe o wycene budowy domu(tak na oko) ,ktorego projekt wklejam ponizej.Bede bardzo wdzieczna za pomoc.Jestem laikiem ,nie mam zielonego pojecia od czego w ogole zaczac ,gdzie szukac odpowiednich osob,ekipy ktora podjelaby sie budowy domu.Gdzie kupic materialy?

Wow :o Bez 1 MILIONA w kieszeni nie zaczynałbym.

Zresztą w opisie masz "dla zamożnych z fantazją" - czytaj "dla snobów z wieeeelką kasą" :lol:

Witam

Wow :o Bez 1 MILIONA w kieszeni nie zaczynałbym.

Zresztą w opisie masz "dla zamożnych z fantazją" - czytaj "dla snobów z wieeeelką kasą" :lol:

Ja bede budowac "skromniejszy" domek

Projekt domku ,ktory pokazalam wyzej podoba sie znajomym ,wlasnie takim snobom z ogromna kasa.

Pytalam o wycene budowy,bo w biurze projektow wycenili budowe na ok 400000 zl.Zastanawialam sie czy aby nie za malo powiedzieli?

Klarina

zdecydowanie dom do wyceny indywidualnej u wykonawcy tego domu - tu za duze koszty wchodza w gre zeby sobie "gdybac na forum"

na moje oko - tak duzy dom o tak "wystawnym " i reprezentacyjnym charakterze nie moze miec kiepskich scian , taniej blachy na dachu i kiepawych okien - to trzeba wycenic u tego kto by sie podjal budowy domu

na stan developerski lekka reka licze ok 800 tysiecy

Z wykonczeniowka - nawet nie bede zgadywac

ps. 400 tys na chalupe powyzej 570m2 pow netto - chyba zart :lol:

chyba ze surowy otwarty