bartosz01 11.04.2006 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2006 Jak mieszkałem jeszcze w bloku, to szczerze zazdrościłem ludziom, którzy jeżdżą w zimie wypucowanymi samochodami bez zamrożonych lusterek. Jak bym miał budować dom bez garażu, to bym został w bloku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawomir potecki 11.04.2006 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2006 A propo domów za granicą: Holender. Dom w Polsce. Odwiedzają go znajomi z Holandii. Czym się chwali, co pokazuje najpierw z dumą? Salon, łazienkę, kominek? Ktoś wie? Odpowiedź: garaż na 2 samochody. Dlaczego: bo u nich garaż mają tylko naprawdę bogaci ... a nie zauważyłeś , ze Holandia zawsze się budowała w szerz a nie w góre . a przecie Holandia to bardziej woda jak ląd . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 11.04.2006 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2006 A propo domów za granicą: Holender. Dom w Polsce. Odwiedzają go znajomi z Holandii. Czym się chwali, co pokazuje najpierw z dumą? Salon, łazienkę, kominek? Ktoś wie? Odpowiedź: garaż na 2 samochody. Dlaczego: bo u nich garaż mają tylko naprawdę bogaci ... a nie zauważyłeś , ze Holandia zawsze się budowała w szerz a nie w góre . a przecie Holandia to bardziej woda jak ląd . Nio i te okna 2,70 to też tanie nie są - taki garaż to przy tym pikuś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawomir potecki 11.04.2006 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2006 Nio i te okna 2,70 to też tanie nie są - taki garaż to przy tym pikuś nie chodzi o " taniość " to jest naród , który kocha przestrzeń i wolność . naród , który tą przestrzeń morzu wyrwał . i może by tak w tym kontekscie podumać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 11.04.2006 22:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2006 a nie zauważyłeś , ze Holandia zawsze się budowała w szerz a nie w góre . . ooo z tym sie nie zgodze holandia (zwlaszcza w miastach np amsterdam ) budowala sie wlasnie w "gore" - ziemia byla cholernie droga - w zwiazku z czym budowano waskie kamienice - tak waskie ze nawet charakterystycznym elementem (starszej) architektury holenderskiej sa takie wyciagi na dachach - ktorymi wciagano na pietra meble (szafy , pianina , łozka ) bo klatki w tych budynkach byly tak waskie ze niedalo by rady wniesc tego po schodach byc moze na wsiach inaczej to wygladalo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ados 12.04.2006 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 Jak mieszkałem jeszcze w bloku, to szczerze zazdrościłem ludziom, którzy jeżdżą w zimie wypucowanymi samochodami bez zamrożonych lusterek. Jak bym miał budować dom bez garażu, to bym został w bloku. de gustibus ..., jak dla mnie do tego wystarczy wiata (to oczywiście w kontekście możliwości optymalizacji powierzchni) BTW w moim przypadku decyzja o budowaniu nie oparła się o chęć "nie mania" zamrożonych lusterek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 12.04.2006 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 co do lusterek to zawsze mozna kupic podgrzewane i webasto do samochodu koszt napewno mniejszy niz garazu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 12.04.2006 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 de gustibus ..., jak dla mnie do tego wystarczy wiata (to oczywiście w kontekście możliwości optymalizacji powierzchni) BTW w moim przypadku decyzja o budowaniu nie oparła się o chęć "nie mania" zamrożonych lusterek Popieram. Ja też od początku zakładałem, że buduję dom dla swojej rodziny, a samochód się do niej nie zalicza. Rzecz nabyta. Garaż będzie, ale wolnostojący, duży, który oprócz schronienia dla samochodu ma pełnić kilka innych funkcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiekm 13.04.2006 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 Pozwolę sobie zapytać się o swoj projekt: http://www.domus.wroc.pl/projekt1.html?id=38 Projekt APOLLO IIA, planujemy ten dom stawiać dwuetapowo: najpierw dół, później (kiedyś.... ) góra. Chcielibyśmy wykończyć go tak, aby można było zamieszkać na dole. Materiały: -sciany: 2 warstwowe; gazobeton 24 + 10cm styropianu -strop Teriva -blachodachówka Jak oceniacie koszty? Dzięki za wszelkie rady i podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 13.04.2006 09:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 kasiek - w tej sekundzie nie moge ale potem obiecuje ze zerkne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiekm 13.04.2006 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 zielonooka - z góry wielkie dzięki za pomoc Mnie otwiera się kosztorys Apollo IIa, czyli właściwy. Mam nadzieję, że później nie będziesz miała z tym problemów. Jeszcze raz z dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 13.04.2006 10:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 juz ok - to moje zacmienie, rodos to program do kosztorysow a mi juz pomerdalo sie z jakas nazwa projektu tym bardziej ze apollo i rodos - pasuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gourmand 13.04.2006 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 Do KASIEKM,nie chcę ci robić zamieszania ale pozwolę sobie na pewną sugestię. Zrób ocieplenie nie 10 cm. lecz 15. Wzrost kosztów naprawdę niewielki, a korzyść będzie duża.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia100 13.04.2006 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 Przymierzam sie do dania kilku wykonawcom projektu do wyceny. Udalo mi sie zdobyc od biura projektowego pelna dokumentacje. Chodzi mi o wstepne rozeznanie. Doradzcie prosze: 1 czy zwykle wykonawcy robia to bezplatnie? 2 o jak szczegolowy kosztorys powinnam prosic? Czy informacje o cenie poszczegolnych etapow czy bardziej szczegolowo zeby porownac sobie roznice? (na przyklad wedlug wykazu prac jaki znalazlam na forum) 3 I czy powinnam przyznawac sie od razu ze chodzi mi o budowe pod klucz?( ktos napisal na forum ze wtedy podaja wyzsze ceny). 4 Czy konieczne jest juz na poczatku spotykanie sie osobiste czy mozna zalatwic to telefonicznie i potem spotkac sie juz tylko z np. 2 wybranymi. Przepraszam jesli pytania wydadza sie Wam banalne i oczywiste, ale nie chce na pocztku wypasc na komletnie niezorientowana w temacie. pozdrawiam i z gory dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 14.04.2006 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 1. Większość tak - o ile nie wymagasz szczegółowego kosztorysu wg KNR2. Najbardziej szczegółowy jak się da (patrz pkt1)3. Masz 2 wyjścia: - budowa pod klucz - będzie drożej ponieważ musisz zatrudnić nieco większą firmę tak aby potrafili wykonywać szeroki zakres prac. Większa firma ma większe koszty i dlatego jest droższa.Zaoszczędzisz za to na własnym czasie.- budowa etapami - z różnymi ekipami - będzie taniej ale musisz mieć dobrego kierownika i poświęcić więcej swojego czasu (a czas to pieniądz).4. Przez telefon będzie trudno przekazać dokumentację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia100 14.04.2006 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 Mialam na mysli np przefaksowanie. Natomiast co do wyceny to chodzilo mi o to ze jedna i ta sama firma pewnemu forumowiczowi podala rozne ceny w zaleznosci od tego czy pytal o realizacje pod klucz czy nie. Roznila sie wycena tych samych prac! Podstawil znajomych i wyceny byly rozne.Czy mieliscie podobne doswiadczenia?pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klarinia 14.04.2006 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 WitamMam ogromna prosbe o wycene budowy domu(tak na oko) ,ktorego projekt wklejam ponizej.Bede bardzo wdzieczna za pomoc.Jestem laikiem ,nie mam zielonego pojecia od czego w ogole zaczac ,gdzie szukac odpowiednich osob,ekipy ktora podjelaby sie budowy domu.Gdzie kupic materialy?Dodam ,ze chcialam budowac w Szczecinie na Warszewie. http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-229,247,61,opis.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 14.04.2006 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 Witam Mam ogromna prosbe o wycene budowy domu(tak na oko) ,ktorego projekt wklejam ponizej.Bede bardzo wdzieczna za pomoc.Jestem laikiem ,nie mam zielonego pojecia od czego w ogole zaczac ,gdzie szukac odpowiednich osob,ekipy ktora podjelaby sie budowy domu.Gdzie kupic materialy? Dodam ,ze chcialam budowac w Szczecinie na Warszewie. http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-229,247,61,opis.html Wow Bez 1 MILIONA w kieszeni nie zaczynałbym. Zresztą w opisie masz "dla zamożnych z fantazją" - czytaj "dla snobów z wieeeelką kasą" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klarinia 14.04.2006 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 Witam Mam ogromna prosbe o wycene budowy domu(tak na oko) ,ktorego projekt wklejam ponizej.Bede bardzo wdzieczna za pomoc.Jestem laikiem ,nie mam zielonego pojecia od czego w ogole zaczac ,gdzie szukac odpowiednich osob,ekipy ktora podjelaby sie budowy domu.Gdzie kupic materialy? Dodam ,ze chcialam budowac w Szczecinie na Warszewie. http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-229,247,61,opis.html Wow Bez 1 MILIONA w kieszeni nie zaczynałbym. Zresztą w opisie masz "dla zamożnych z fantazją" - czytaj "dla snobów z wieeeelką kasą" Ja bede budowac "skromniejszy" domek Projekt domku ,ktory pokazalam wyzej podoba sie znajomym ,wlasnie takim snobom z ogromna kasa. Pytalam o wycene budowy,bo w biurze projektow wycenili budowe na ok 400000 zl.Zastanawialam sie czy aby nie za malo powiedzieli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 14.04.2006 18:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 Klarina zdecydowanie dom do wyceny indywidualnej u wykonawcy tego domu - tu za duze koszty wchodza w gre zeby sobie "gdybac na forum" na moje oko - tak duzy dom o tak "wystawnym " i reprezentacyjnym charakterze nie moze miec kiepskich scian , taniej blachy na dachu i kiepawych okien - to trzeba wycenic u tego kto by sie podjal budowy domu na stan developerski lekka reka licze ok 800 tysiecy Z wykonczeniowka - nawet nie bede zgadywac ps. 400 tys na chalupe powyzej 570m2 pow netto - chyba zart chyba ze surowy otwarty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts