anpi 14.04.2006 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 Pytalam o wycene budowy,bo w biurze projektow wycenili budowe na ok 400000 zl.Zastanawialam sie czy aby nie za malo powiedzieli? To cena za stan surowy, deweloperski czy pod klucz? Jeśli surowy - to powinno starczyć. W innym przypadku nie ma szans. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 14.04.2006 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 Brawo Zielonooka! Ale co powiesz na np rezygnacje z garażu? Na poczet wiaty? Ile keszu w kieszeni? Auto i tak robię u mechanika. A drobiazg jak schody? Betonowe to : zbrojenie szalunek, beton, robota no i obróbka...a drewniane? Drewno i robota...(buk?dąb? a co to obiekt uzyteczności publicznej?) Dach dwuspadowy? Jakie tam wielkie odpady w np blachodachówce? Okna ? Właściwie białe pasują do każdego koloru ścian... Balkony... a po kiego grzyba skoro masz ogród? Itp, itd... Jest na forum osoba , która wybudowała za 120 tys... i jest to fakt. Ja wiem że jest to mozliwe.Liczyłem.Bo traktuję dom jako miejsce wypoczynku a nie złoty pałac , którego i tak nie mam czasu oglądać bo...pracuję. Dom 100m2 może kosztować realnie 100kzł, ale może również i 500 kzł. Ja wybieram ten za 100...zawsze lepszy niż mieszkanie w bloku. PS dziś słyszałem rozmowę w barze (hehe) w Żukowie między inwestorem, a wykonawcą domu...śmiech pusty.W skrócie) Wyk - "podpiszcie umowę, bo potem nie będzie mnie na miejscu" , inwestor " a jak coś sie zmieni?" wyk. - "to wpiszemy, że można zmienić"... wszystko. I jak ma być tanio i dobrze? Żenada... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hedom 15.04.2006 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2006 Witam. Poradnik w temacie określony jest jako "na wesoło" ale proszę o Wasze zdanie: zabieram się do budowy tego domku: http://www.mgprojekt.com.pl/domki/ambasador/ambasador.html Robiłem rozeznanie co do budowy systemem gospodarczym, ekipy (ok.8 z całej Polski) wołały mi od 35 tys. do 80 tys. sama robocizna, próbowałem już negocjować ceny w hurtowniach, w końcu znalazłem firmę, która zapropozowała mi stan surowy otwarty z odeskowaniem i opapowaniem, ze swoim materiałem (ytong zastąpiony maxem Wienerberger) za 150.000 zł. Uznałem, że warto? Co o tym sądzicie? Wg. moich wyliczeń miałbym szanse na jakieś 10 tys. może 15 tys. mniej ale obawiam się, że jakby przyszło co do czego to mógłbym wydać i 30.tys więcej. Czekam na opinię bardziej doswiadczonych budowniczych. Pozdrawiam i ABTW Wesołych Świąt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 15.04.2006 13:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2006 Witaj ew. blizej sie przyjrzec bede miala czas po swietach (nie wiem jak inni ) cena wydaje mi sie bardzo ok - w koncu - kawal chałupy przeciez sam mowisz ze wyceniales juz u konkretnych wykonawcow ( hmm dosc duzy rozrzut cenowy - przyznaje ) tez uwazam ze nie nalezy za wszelka cene brac najtanszej propozycji - wykonawca mogl niedoszacowac czegos (lub bj prawdopodobne paru rzeczy) i potem chcac nie chcac - i tak doplacisz bo mieszkac musisz nie wiem czy w tym stolarka juz (piszesz - otwarty wiec pewnie nie - ale zwracam uwage ze bedzie kosztowna - duze powierzchnie (szprosy) i łuczki zwroc uwage ze pracownia oszacowala surowy otwarty na ponad 180 tysiecy - a z mojego dosw. zazwyczaj nalezy liczyc sie z wiekszymi kosztami budowy - czyli jesli te Twoje wyliczenia sa prawdziwe i realne - uwazam ze naprawde masz sie z czego cieszyc - jesli tylko 150 tys pytanie - z czego sciany? pytanie - np jaki dach (pokrycie) (jak otwarty stan to tez pewnie jeszcze to nie wkalkulowane) taki dom - to juz tez pisalam wczesniej - jest bardzo reprezentacyjny i nalezy go wykonczyc i zbudowac przynajmnej ze sredniej jakosci mat. (a najlepiej wysokiej ) - glupio bedzie wygladala tania blacha na takim domu czy kiepskie okna tez nalezy chyba wkalkulowac jakas szybe antywlamaniowa - czy alarm - dom zwraca uwage na razie tyle - potem postaram sie cos wiecej i konkretniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hedom 15.04.2006 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2006 Witaj ew. blizej sie przyjrzec bede miala czas po swietach (nie wiem jak inni ) dzięki za odpowiedż i zainteresowanie - no, ale w końcu gospodyni wątku nie wiem czy w tym stolarka juz (piszesz - otwarty wiec pewnie nie - ale zwracam uwage ze bedzie kosztowna - duze powierzchnie (szprosy) i łuczki okna z wyceny z 5 firm - drewno, szpros wiedeński, U=1.1, od 27 tys. do 46 tys pytanie - z czego sciany? pytanie - np jaki dach (pokrycie) (jak otwarty stan to tez pewnie jeszcze to nie wkalkulowane) jeśli chodzi o kwotę 150 tys to tak jak napisałem ściana z maxa, dach z odeskowaniem i opapowaniem taki dom - to juz tez pisalam wczesniej - jest bardzo reprezentacyjny i nalezy go wykonczyc i zbudowac przynajmnej ze sredniej jakosci mat. (a najlepiej wysokiej ) - glupio bedzie wygladala tania blacha na takim domu czy kiepskie okna tez nalezy chyba wkalkulowac jakas szybe antywlamaniowa - czy alarm - dom zwraca uwage na razie tyle - potem postaram sie cos wiecej i konkretniej Jeszcze raz dzięki za odpowiedź i czekam na inne opinie - szczególnie tych co już pobudowali. Na dachu będzie prawdopodobnie karpiówka Klassik Creatona zamiast szyb antywłamaniowych rolety zewnętrzne - wstępne wyceny już mam więc nie straszcie mnie już kosztami - już wystarczająco się boję . Czekam na więcej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 15.04.2006 16:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2006 te ponad 40 tys za okna wcale mnie nie zdziwilo- zachecalabym do zainteresowania sie dobrej jakosci pcv w okleinie imitujacej drewno (mam takie w swoim domu i dopiero z bardzo bardzo bliska widac jakakolwiek roznice miedzy drewnem a tymi - tylko ze hmmm w sumie tansze to nie byly...) ale warto wycenic tez takie o jakich pisze nawet dla porownania kosztow - na forum duzo bylo takich tematow - co lepsze pcv czy drewno - istnieje silna grupa zwolenikow pcv i nie mniej silna drewnianych ja tam na nic nie namawiam ale...wycenic warto ps. karpiowka - chyba jedna z drozszych (i ciezszych ) dachowek ale do tego domu pasuje plaskie (malo profilowane) pokrycie dachu ten dom ma taki ciekawy charakter ni to klasycystyczny ni to lekko nowoczesny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Beti_ 15.04.2006 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2006 dom jest naprawdę piękny, imponujący po prostu wspaniały gratuluje wyboru a co do kosztów to te 150 tyś to naprawdę chyba nie tak dużo, bo większość forumowiczów wydaje 100 tyś na stan surowy ale na domy 150 - 170 m2 a nie na ponad 300m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiekm 18.04.2006 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 Dawno mnie tu nie było, a tu taki ruch Dziękuję za opinię gourmand - myślałam o tym aby zwiększyć izolację. Poza tym ponawiam prośbę o szacunkowę określenie kosztów budowy poniższego domku: http://www.domus.wroc.pl/projekt1.html?id=38 Materiały: ściany - gazobeton 24 + 10-16 cm styropian dach - blachodachówka, albo nawet w fazie do zamieszkania sama papa okna - PCV bez wykańczania góry - to na "za kilka lat" Z góry dzięki za wszelkie opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiekm 18.04.2006 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 podnoszę temat..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiekm 19.04.2006 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Chyba nikt nie zagląda ostatnio do tego tematu. A szkoda Liczyłam na Wasze opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ados 19.04.2006 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Chyba nikt nie zagląda ostatnio do tego tematu. A szkoda Liczyłam na Wasze opinie bo bez projektu ciężko to zrobić , ale wg mnie na oko 400 tys. zł wystarczy (z pełnym wykończeniem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAgnieszk 19.04.2006 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Bez wykańczania góry wystarczy jakieś 200 tys. albo nawet mniej budując systemem gospodarczym i z niezbyt drogich materiałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ados 19.04.2006 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 rzecz w tym że na tym etapie jest za mało informacji, bo dom to nie tylko metry, zależy jeszcze jak się uzbroi itd, nie wykańczanie góry nie musi dać aż tak dużo oszczędności, bo to nie jest już jakiś wielki metraż, a łazienki i kuchnia i tak są na dole, a to jedne z droższych elementów wykończenia, bez pokrycia dachu podane przeze mnie 4 stówki to oczywiście z dużą górką, chociaż podałem że to z pełnym wykończeniem, zależy też wszystko od standardu tego wykończenia, więc znowu wracamy do kwestii informacji na tym etapie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiekm 19.04.2006 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Ados, AAgnieszk@ - dziękuję za Wasze opinie. My chcielibyśmy, aby nam starczyło jakieś 220 tys. - i ciągle mamy taką nadzieję, ale czas pokaże. Jeszcze raz dzięki za opinie Niecierpliwie czekam na następne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 19.04.2006 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 ja bym przyjal cena jakies 2500 zl za m2 i powinno byc dobrze ale to zalezy jak kto chce wykonczyc bo moze wyjsc i 3500 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 19.04.2006 16:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 kasiek apropos projektu fundament (pełny z przylaczami wyprowadzone poza obreb) cena z firma warszawka jakies 200 - 250 zl/m2 188,5 m2 daje 37 - 47 tys (raczej ta gorna granica - to dosyc sporo - co prawda mowie o calkowitym wykonczeniu wraz z przylaczami i robocizna ale jednak ...) koszt scian - sorry ale nie wiem , gora bez scian dzialowych wiec mysle ze nie jakos drogo pow dachu - podaja 272 m2 - lekka reka trzeba policzyc 120 - 125 zl /m2 dachowki cementowej z robocizna - 32 500- 34 500 zl w wycenie z biura zauwazylam taki kwiatek jak brama garazowa z miontazem - 1000 zł ( ) chyba jakis zart tynki zew za 7 tys - tez cienko to widze.... ale moze podaja cene 198 tys (bez pieca , grzejnikow instalacji) trudno mi cos powiedziec - dom ma ok 166,5 pow netto czyli moim zdaniem z min. 300 tys bym sie liczyla... masz dosyc dokladnie rozp[isane materialy - wywal ceny i daj do wycenie firmie... ale jak bedzie nizej niz 300 tys to ja sie zdziwe (bez wykonczenia pod klucz - mowie o stanie tzw "developerskim) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areq 19.04.2006 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 :Kasiekm nie powinnaś wydać więcej niż 230-240tys zakładając ,że budowa bedzie prowadzona systemem półgospodarczym. /surowy otwarty-firma,reszta-pojedynczy wykonawcy/.Oczywiście przyjmuje Twoje założenia /parter na teraz poddasze później/, oraz że nie będzie wydatków w stylu dobre drewniane okna ze szprosami-super sprawa tylko ta cena:( :Klarina 700tys--> przy "odpowiednim zacięciu Inwestora" 1mln może braknąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia100 19.04.2006 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 WitamPrzyznam ze przerazila mnie wycena domu kasiekm na 400tys. Wydawal mi sie jednym z ekonomiczniejszych!My tez bylismy juz zdecydowani(wreszcie) na ekonomiczny dom z 2-spadowym dachem. A tu nagle maz wynalazl projekt: http://www.mgprojekt.com.pl/domki/eko/eko.htmlBardzo prosze powiedzcie na ile wyceniacie! Dodam ze garaz w drugim etapie. Sciany max 25 i welna 15, dachowka cementowa, taras drewniany(drewno polskie). Pod Warszawa. Najchetniej z jedna firma. Wiem ze na stronie sa podane koszty, ale chcialam poznac Wasze opinie.Czy z 400tys nie ma szans??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fripp 20.04.2006 04:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 Witaj Gosiu,domek ładny, tylko jedno "ale" mam po pobieżnym zaglądnięciu.Schody wzdłuż kalenicy, umieszczone w ten sposób zajmują "najlepszą" przestrzeń na poddaszu. Gdyby je obrócić o 90 stopni, tak, żeby wznosiły się jak połać dachu - będzie to najekonomiczniejsze (co za słowo - chyba ni po polsku) rozwiązanie, tylko, ze wtedy to już jest zupelnie inny projekt. To poważna zmiana. (no i przepraszam, że nic o kosztach)Powodzenia i wytrwałości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ados 20.04.2006 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 ciach quote] widzę że nick w pełni zbieżny z preferencjami muzycznymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts