AGNIECHA 04.04.2006 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2006 Witam Mam pytanko jaka jest różnica w nazwie PCV czy PVC.Czy jest jakaś różnica w jakości?I jeszce jedno,jeśli w projekcie mam rurę 110mm a zrobiono mi 80mm to ma to wpływ na użytkowanie?Dodam,że chodzi o rurę która jest od wodociągu do studzienki wodomierzowej. Z góry wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 04.04.2006 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2006 PCV - nazwa polska [polichlorek vinylu], PVC - nazwa właściwa [poliwinylo-chlorek] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sunao 04.04.2006 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2006 Witam Mam pytanko jaka jest różnica w nazwie PCV czy PVC. Czy jest jakaś różnica w jakości? I jeszce jedno,jeśli w projekcie mam rurę 110mm a zrobiono mi 80mm to ma to wpływ na użytkowanie? Dodam,że chodzi o rurę która jest od wodociągu do studzienki wodomierzowej. Z góry wielkie dzięki Jeden poprawny, drugi nie, oba oznaczają to samo. PCW za to to po polsku PoliChlorek Winylu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sunao 04.04.2006 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2006 Konkrety tutaj:http://pl.wikipedia.org/wiki/Poli(chlorek_winylu) Pozdrawiam, Sunao PS. Trzeba skopiować, bo nawiasów w adresie interfejs forum nie przyjmuje jako URL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 08.04.2006 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2006 PCV - nazwa polska [polichlorek vinylu], PVC - nazwa właściwa [poliwinylo-chlorek] Nazwa polska PCW- Polichlorek winylu, PVC - nazwa angielska polyvinyl chloride. PCV - to nazwa PCW po reformie gospodarczej. To wszystko to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radomik 09.04.2006 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2006 Witam Mam pytanko jaka jest różnica w nazwie PCV czy PVC. Czy jest jakaś różnica w jakości? I jeszce jedno,jeśli w projekcie mam rurę 110mm a zrobiono mi 80mm to ma to wpływ na użytkowanie? Dodam,że chodzi o rurę która jest od wodociągu do studzienki wodomierzowej. Z góry wielkie dzięki A co ty budujesz? Myjnię samochodową??? Strzasznie duże średnice jak na rurę wodociągową. Chyba, że jest to rura przepustowa. Ja u siebie mam fi40, odcinek 30m od nawiertki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pajchiwo 09.12.2011 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 PCV - nazwa polska [polichlorek vinylu], PVC - nazwa właściwa [poliwinylo-chlorek] Witam trafiłem na ten wontek przez przypadek ale jak to przeczytałem to musiałem sobie założyć konto. POLSAK NAZWA TO POLICHLOREK WINYLU a nie vinylu w skrócie PCW (i taki jest poprawny) ale poprawne jest tez w obecnych czasach stosowanie PVC z j. angielskiego polyvinyl chloride. Ale przyznam szczerze że im dłużej czytałem "poliwinylo-chlorek" tym zabawniejsze sie to wydawało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 09.12.2011 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 Witam trafiłem na ten wontek przez przypadek ale jak to przeczytałem to musiałem sobie założyć konto. POLSAK NAZWA TO POLICHLOREK WINYLU a nie vinylu w skrócie PCW (i taki jest poprawny) ale poprawne jest tez w obecnych czasach stosowanie PVC z j. angielskiego polyvinyl chloride. Ale przyznam szczerze że im dłużej czytałem "poliwinylo-chlorek" tym zabawniejsze sie to wydawało. a najzabawniejsze w tym wszystkim bywa to, że czasem poprawianie i pozbywanie się błędów warto zacząć od siebie... bo mnie ten "wontek" rozłożył... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gate 12.12.2011 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 Tak jak wyżej, to kwestia wyboru języka i pochodzącego od niego skrótu.PCW czy PCV w sumie to bez różnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts