Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Akt pierwokupu - help

LOLO MAŁY

Recommended Posts

Podpisałem umowę o kredyt na zakup działki budowlanej /Serock /. Jednym z warunków wypłaty pieniędzy jest przedstawienie bankowi dowodu, że Agencja Rynku Rolnego rezygnuje z prawa pierwokupu.Gdzie to zdobyć i jak długo się na to czeka? Proszę o pomoc!

Szkoda, że nie zapytałeś banku zanim podpisałeś umowę. Chodzi prawdopobnie o prawo pierwokupu Agencji Nieruchomości Rolnych, nie Rynku Rolnego. Jeśli jest to prawo pierwokupu ustawowe, to Agencja ma miesiąc od przesłania jej aktu notarialnego zawierającego warunkową umowę sprzedaży nieruchomości na Twoją rzecz. Teoretycznie Agencja może wcześniej oświadczyć, że rezygnuje z pierwokupu, ale ja bym za bardzo na to nie liczył.

Serdeczne dzięki.Bank zapytałem o wszystkie potrzebne dokumenty-nie było o tym mowy.W momencie podpisywania umowy zapytałem się o ten dokument powiedziano,że bez problemu załatwię to w parę dni a akt notarialny jest niepotrzebny-wystarczy złożyć o to podanie na miejscu w ANR.Masz rację,że to chodzi o tę agencję - bank o tym nie wiedział a dzisiaj jak im zwróciłem uwagę to poprawią nazwę agencji w umowie!!

nam udało się załatwić to w 10 dni

nie pomogło zawiezienie aktu do Opola i napisanie prośby, ale pomogło drugie pismo wysłane faxem, że: ... nie mamy gdzie mieszkać, dom który chcemy kupić jest nawiedzany przez niechcianych gości i grabiony .... itp. głupotki :evil:

generalnie bardzo się ucieszyłam kiedy obecny rząd powiedział, że zlikwiduje ANR :lol: :lol: :lol:

• 1 year później...

Kate01, myślisz, że 9 miesiąc ciązy i chęć remontowania domu jest wystarczającym argumentem, żeby ANR szybciej odpowiedziała w moim przypadku (zakup małego domu z 25 arami działki)??

Do kogo bezpośrednio trzeba zgłosić się w Opolu? chętnie się tam przejadę, jeśli to tylko przyspieszy ich odpowiedź...