jolka009 05.04.2006 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 Nastraszyła mnie architekt że w starostwie piaseczyńskim są problemy z pozwoleniem na budowę - chcą łapówek, a jak nie to przedłużają strasznie procedurę.Czy ktoś z forumowiczów ma tam jakieś doświadczenia? O co mogą się czepić? Jakich dokumentów wymagają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimi31 05.04.2006 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 Jeśli będziesz mieć wszystkie dokumenty określone Prawem Budowlanym i warunkami zagospodarowania terenu, to mają 60 dni na wydanie pozwolenia. Jak wszędzie. A może pani architekt też chce łapówke? Może sobie myśli, że powiesz jej: to niech mi pani to wszystko pilotuje a potem się dogadamy..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolka009 05.04.2006 08:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 Jeśli będziesz mieć wszystkie dokumenty określone Prawem Budowlanym i warunkami zagospodarowania terenu A możesz mi podesłać jaki link do spisu okrelonego Prawem Budowlanym? Nie mogę się doszukać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimi31 05.04.2006 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 musisz poszukać sama. Poszukaj jakichś aktów wykonawczych, a najlepiej idż do swojego urzędu i spytaj w wydziale architektury. Ja jednak podejrzewam, że pani architekt ma ochotę na jakąś kasę poza fiskusem. Urzędnicy w tej chwili strasznie się boją brać łapówki. Wiadomo co za to grozi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heimnar 05.04.2006 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 Ustawa Prawo Budowlane,Rozdział4: Działania poprzedzające rozpoczęcie robót budowlanych. Artykuły 32 i 33.No i plus dokumenty tamże wskazane.Nie potwierdzam pogłoski o łapówkach itp. My pozwolenie w powiacie Piaseczyńskim dostaliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolka009 05.04.2006 12:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 Ustawa Prawo Budowlane, Rozdział4: Działania poprzedzające rozpoczęcie robót budowlanych. Artykuły 32 i 33. No i plus dokumenty tamże wskazane. Nie potwierdzam pogłoski o łapówkach itp. My pozwolenie w powiacie Piaseczyńskim dostaliśmy. A ile czasu Wam to zajęło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krupiarz 05.04.2006 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 Ja załatwiałem pozwolenie w Górze Kalwarii, która podlega pod Piaseczno. Żadnych problemów, żadnego czepiania się, żadnych sugestii co do możliwości jakiejkolwiek łapówki. Dwóch miłych panów. Ale muszę przyznać, że terminy mają też standardowe, ok. 6 tygodni (pod dkoniec zeszłego roku), nie chcieli nic skrócić, robią wg. kolejności . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heimnar 06.04.2006 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 Istotne jest, żeby nie mieć żadnych braków w papierach. Ustawowo, to mają chyba max. 2 miesiące na wydanie decyzji. Ale niestety, jeśli czegoś brakuje, to pod koniec tych dwóch miesięcy postępowanie wstrzymują i wysyłają wezwanie o uzupełnienie dokumentów. Pół biedy jak się to zrobi na czas, bo jeśli nie - to można te dwa miesiące zacząć liczyć od nowa - bo trzeba składać wniosek na nowo.My mieliśmy komplet dokumentów, bez żadnych zastrzeżeń i trwało to około trzech tygodni zdaje się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolka009 06.04.2006 11:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 czyli wynika z waszych wypowiedzi że architekt mocno przesadziła. Mam nadzieję że u mnie obejdzie się bez kłopotów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heimnar 06.04.2006 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 Również mamy taką nadzieję Pilnuj wszystkich papierów i powinno być OK. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimi31 07.04.2006 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 czyli wynika z waszych wypowiedzi że architekt mocno przesadziła. Mam nadzieję że u mnie obejdzie się bez kłopotów Tak, jak mówiłem na początku - na łapówkę lub zlecenie prowadzenia sprawy pewnie pani architekt liczyła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts