Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co można odpisać z "wykończeniówki"

Alanta

Recommended Posts

• 2 weeks później...

Kiedyś wymieniałem przykłady, ale powtórzę:

prąd budowlany można odliczyć o ile służy do napędu betoniarki

a nie - gdy służył do grzania wody na kawe

Gwożdzie wbite w drzewo więżby dachowej - tak

nie - gdy służyły do wykonania rusztowań.

Ineresuje mnie hipotetyczna sytuacja:

kupiłem (przkładowo) cement, ale ukradł mi go z budowy złodziej

co na to fiskus ???

mogę odliczyć czy nie ?

Twierdzę jednak, że fiskus jednak może być bardzo sympatyczny ...:smile:

A ja jesli można Wam powiem że nie ma sympatycznego fiskusa! Tego akurat jestem pewna! A z tymi odliczeniami jest tak: przepisy nie mówią wszystkiego szczególowo i tylko panie z US decydują tak na prawdę co można a co nie można.Wiec w zależności "na kogo się trafi" to nam się uda odpisać! Czy to Was pociesza. A i jeszcze jedno duże znaczenie ma gdzie US jest położony.Tz. wiele razy spotkałam się z tym że w jednym można odliczyc coś bez problemu za to w drugim nie ma takiej możliwości i żadne pisma nie pomogą! Zgroza czasami warto parę groszy odpuścić i mieć zdrowe zmysły!

On 2003-03-06 09:43, Agacka wrote:

A ja jesli można Wam powiem że nie ma sympatycznego fiskusa! Tego akurat jestem pewna! A z tymi odliczeniami jest tak: przepisy nie mówią wszystkiego szczególowo i tylko panie z US decydują tak na prawdę co można a co nie można.Wiec w zależności "na kogo się trafi" to nam się uda odpisać!

Zdarza się sympatyczny fiskus - powtarzam z uporem ! :wink:

zależy "na kogo sie trafi" - Agacka

Widać - miałem farta ,a Ty nie :smile::smile::smile:

[ Ta wiadomość była edytowana przez: brzoza dnia 2003-03-06 10:29 ]

w analogicznym przypadku jak opisał Brzoza (tzn. kradzieży materiałów) urząd skarbowy z Piotrkowa uznał w trybie art. 14 Ordynacji Podatkowej że podatnik ma prawo odliczyc wydatki poniesione na zakup skradzionych materiałów

Data odpowiedzi: 03.02.2003

Rodzaj podatku: PIT

Urząd odpowiadający: Urząd Skarbowy w Piotrkowie Trybunalskim

Nr pisma: USI/2/415/6/2003

Temat: Wydatki mieszkaniowe

Pytanie Podatnika:

Zwracam się z prośbą o udzielenie odpowiedzi, czy mogę w zeznaniu rocznym za 2002r. odliczyć od podatku w ramach budowy budynku mieszkalnego wydatki na zakup min. grzejników aluminiowych wynikające z dwóch faktur z 2002r. Po dokonaniu zakupu w/w grzejników zostały mi one skradzione, wskutek czego musiałem dokonać ich ponownego zakupu. Czy mogę zatem odliczyć od podatku wydatki na zakup grzejników aluminiowych zakupionych dwukrotnie (wynikających z dwóch faktur)?Pozwolenie na budowę budynku mieszkalnego uzyskałem w 1999r.

Odpowiedź Urzędu:

Na podstawie art. 14a § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997r. - Ordynacja podatkowa (Dz.U. Nr 137 poz. 926 z późn. zm.) w związku z pismem z dnia 21.01.2003r. (wpływ do Urzędu 28.01.2003r.) w sprawie udzielenia informacji o zakresie stosowania przepisów prawa w świetle ustawy z dnia 26 lipca 1991r. o podatku dochodowym od osób fizycznych /Dz.U. z 2000r. Nr 14, poz.176 z późn. zm./, w oparciu o stan faktyczny przedstawiony w piśmie, Urząd Skarbowy w Piotrkowie Tryb. wyjaśnia.Zgodnie z art. 4 ust. 2 ustawy z dnia 21 listopada 2001 r. o zmianie ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych oraz ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne (Dz. U. z 2001 r. Nr 134, poz. 1509) podatnikom, którzy w latach 1997-2001 nabyli prawo do odliczania od podatku wydatków poniesionych na cele mieszkaniowe (m.in. na budowę budynku mieszkalnego), przysługuje, na zasadach dotychczas określonych w ustawie, prawo do odliczania od podatku dalszych wydatków na kontynuację danej inwestycji - poniesionych od dnia 1 stycznia 2002r. do dnia 31 grudnia 2004 r. Oznacza to, że przysługuje Panu prawo do odliczania wydatków na budowę budynku mieszkalnego poniesionych od 01.01.2002r. do 31.12.2004r. na zasadach określonych w “starych “ przepisach, tzn. w ustawie o podatku dochodowym od osób fizycznych w brzmieniu obowiązującym przed 01.01.2002r. Ponieważ rozpoczął Pan budowę budynku mieszkalnego w 1999r., przysługuje Panu prawo do odliczania od podatku 19 % wydatków poniesionych na realizację w/w inwestycji, ale w ramach limitu ustalonego na podstawie art. 27 a ust. 2 “starej” ustawy. Podatnik dokonujący odliczeń od podatku wydatków poniesionych w roku 2002 stosuje się do limitu 189.000 zł.Zgodnie z art. 27 a ust. 6 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych w brzmieniu obowiązującym do 31.12.2001r., wysokość wydatków na budowę budynku mieszkalnego ustala się na podstawie faktury wystawionej przez wyłącznie przez podatnika podatku od towarów i usług, nie korzystającego ze zwolnienia od tego podatku, lub dowodu odprawy celnej. Warunek ten dotyczy zarówno okresu sprzed 01.01.2002r., jak i okresu lat 2002-2004, gdy podatnik będzie korzystał z praw nabytych do ulgi budowlanej. W Pana przypadku warunek ten został spełniony – posiada Pan dwie faktury VAT dotyczące zakupu grzejników aluminiowych, korków grzejnikowych i otulin. Zatem wydatek ten został faktycznie poniesiony.Ponadto zgodnie z ust. 7 “starego” art. 27 a ustawy, odliczenie to stosuje się, jeżeli;–wydatki dotyczą budynku mieszkalnego znajdującego się na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej,–nie zostały odliczone od ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych,–nie zostały zaliczone do kosztów uzyskania przychodów,–nie zostały zwrócone podatnikowi w jakiejkolwiek formie.Reasumując, jeżeli spełnia Pan warunki wyżej powołanych przepisów, będzie przysługiwało Panu prawo do odliczenia 19% wydatków wynikających z wyżej wymienionych faktur.

On 2003-03-06 10:37, Agacka wrote:

Brzoza ale nie pracujesz w skarbówce co? :grin::grin::grin::grin::grin:

jeszcze nie ...:grin::grin::grin::grin::grin:

Wiesz Agacka - tam też ludzie pracują :smile:

Najpierw się uśmiechać, przekraczajac progi fiskusa :smile:

a nóż na człowieka trafisz ??? :smile:

[ Ta wiadomość była edytowana przez: brzoza dnia 2003-03-06 11:11 ]

Z odpowiedzi cytowanej przez Myrmotę wynika jasno, że wystarczy sam fakt zakupu, udokumentowany fakturą. Gdzieś ostatnio czytałem (chyba na onet), zacytowaną podobną odpowiedź i komentarz autora, a w zasadzie jego brak, który sugerował, że skoro US odpowiedział, że tylko to potrzeba, to można. Zauważcie, że tutaj skradzione grzejniki nie zostały zainstalowane. One tylko zostały kupione. Ciekawe, czy jakby gość napisał, że zakupione grzejniki podarował innej osobie, to też by mu pozwolili odliczyć? Wszak papieru na nie nie podarował :wink: Może jak do tego momentu dojdę, to napiszę zapytanie o wyłączniki i lampy. Ciekawe czy mają podstawę by odmówić?