Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za ogrodzenie?

mika31

Recommended Posts

Pod Krakowem:

Robocizna 30 zł/mb

za ogrodzenie około 175 mb materiały wyszły mnie około 7 tys, robocizna 5 tysięcy. razem 12 kpln. W tym brama dwuskrzydłowa - taka zwykła z profili 50x30 i 30x 30 - jeszcze nie docelowa. Po przeliczeniu na gotowo z materiałami i robocizną wychodzi to jakieś 68 zł za metr bieżący

technologia:

słupki metalowe rura 2", + rura 5/4 " na zastrzały podmurówka gotowa - betonowa, siatka ocynk 1,5 m. teren do ogrodzenia wyjątkowo wredny + oczywiście beton pod słupki, + kapturki pcv na słupki + farba chlorokauczukowa+ podkładowa.

Właśnie się robi ogrodzenie.

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 4 weeks później...

Zastanawialiśmy sie nad klinkierem , ale koszty są ogromne.

Na samym początku ekipa precyzyjnie wykopała rowek na krawężniki (głęboki na 10 cm) oraz co dwa metry rowki na słupki stalowe(głębokie na 50 cm)

Krawężniki betonowe wysokość 20 cm, szerokie na 2 cm i długie na chyba 60 cm. Cena jednego 11 pln brutto.

Słupki stalowe, w przekroju kwadrat o boku 8 cm, wysokie na 2,2 m koszt 24 szt 2 metrowych około 1500pln.

Do tego musisz doliczyć 30 worków cementu (po 25 kg) w cenie 10,50 pln brutto za worek oraz 1,5 tony piasku (piasek drobny, koszt - 150 pln).

Po wkopaniu i zalaniu słupków betonem, przyszedł czas na obfite podlewanie wodą i tak przez dwa tygodnie.

Następnie trzeba było dospawać do każdego słupka uchwyty do których można przykręcić belki poprzeczne (koszt spawania - 300 pln dla spawacza który nawiał z kasą i 200 pln dla drugiego który zrobił to super - cena wraz z materiałem)

Pomalowanie słupków podkładem i warstwą wierzchnią wyceniam na ok. 100-150 pln (podkład do chlorokauczuku, chlorokauczuk, pędzle, rozcieńczalnik)

Malowaliśmy sami :p

Teraz największy koszt - drewno - jest strasznie drogie i są dość duże zmiany cen tego surowca..

Na płot o długości 67 metrów zamówiliśmy 540 sztachet o szerokości 5,5cm grubości 2,5 cm i długości 180cm.

Do tego musisz przyjąć dwie belki poprzeczne na jedno przęsło grube na 8cm, szerokie na 5 i długie na 2 metry. Co ważne po drugiej stronie od zamontowanych sztachet belka musi być ścięta tak aby woda z belki mogła bez problemu spływać.

Całe drewno zostało zaimpregnowane ciśnieniowo, sztachety są obustronnie ryflowane. Cena jednej sztachety wyszła 6 pln brutto,

w przypadku belek nie można podać dokładnego kosztu bo wszystko przeliczane jest na m3.

Za całe drewno zapłaciliśmy ok. 6000 pln wraz z dowozem (ok40 km)

Następny etap to montaż sztachet, belek.

Musieliśmy kupić ok.2500 szt wkrętów do sztachet (4cm) -4 wkręty na sztachetę, koszt ok 200 pln plus odpowiednie śruby do połączenie belek ze słupkiem.

Robocizna 4300 pln, Panowie płot robili w sumie ok 2 tygodni - podziwiam za precyzje i staranność.

Całkowity koszt wynosi 12200 pln czyli ok 180 pln za metr,

Pozdrawiam

Gdybyś chciał prześle Tobie zdjęcie sztachety z bliska, fotkę belki itd.

Zostało trochę belek i sztachet i mój wspaniały mąż zrobił super kompostawnik i donice do kwiatów tak więc zostało nam tylko kilka belek -będą na altanę :D

• 2 weeks później...
Gdybyś chciał prześle Tobie zdjęcie sztachety z bliska, fotkę belki itd.

Ogrodzenie bardzo fajne. Możesz zamieścić na forum dokładniejsze zdjęcia tych elementów ?

Czy 50 cm głębokości posadowienia słupków to nie za mało ? Jeżeli grunt przemarznie mogą się chyba wykrzywiać ?

Pozdrawiam

Sławas

• 1 month później...
Ja zapłaciłem 20zł/mb siatki. Materiał dałem swój (siatka, drut, słupki, betony, krawężniki). Czyli tak w cenie miałem, zabetonowanie słupków, ułożenie krawężników, pomalowanie słupków, naciągnięcie drutu, nałożenie i naciągnięcie siatki, przymocowanie siatki. Nie malowałem siatki bo jest ona z drutu kopalnianego więc się jej nie maluje

• 1 year później...

Ja kupiłem

-słupki na 2,3m betonowe 8x8cm -20zł

-podmurówka 7zł/mb czyli za 2,5m-17,50zł - grubość 5cm

-siatka 1,25 wysoka, powlekana ocynkowana po 4,80/mb

Płot będzie miał wysokość 1,5m, zastanawiam sie jeszcze jak zamocować podmurówkę do słupka, myślałem o profilu c na 20cm i skręceniu go po obu do obydwóch stron słupka i następnie wsadzeniu podmurówki o góry i zabezpieczeniu tak żeby nie można było tego wyciągnąć. Może ktoś ma inny pomysł.

Cena wychodzi 19,8zł za mb.

To będzie ogrodzenie już na gotowo, a do ogrodzenia w sumie mam 240m bez przodu około 35m. Jeszcze myślę o tymczasowym ogrodzeniu z przodu bo później będę chciał zrobić coś z cegły w kolorze domu.

Wczoraj ktoś mi odradził, żebym nie stawiał teraz takiego ogrodzenia tylko dopiero po wybudowaniu domu, ponieważ może ktoś mi to wszystko ukraść pomyślałem totalna bzdura, ale zacząłem się zastanawiać. No ale przecież muszę mieć jakoś już odgrodzone przecież trzeba gdzieś postawić garaż blaszany na narzędzia i materiały budowlane.

Myśmy ogrodzili przed budową (pół roku temu). 3 strony - siatka, słupki. Od frontu ogrodzenie tymczasowe robiliśmy sami z siatki "leśnej" i stepmli, gdyż front jest od drogi gminnej i nie można bez zgłoszenia robić....

Cenę za grodzenie wraz z materiałem: 55 zł/mb brutto. Solidna firma, robili 2 dni (100m).

• 4 weeks później...
pozwolenie wogole nie trzeba, jednak gdy grodzisz sie od strony drogi to musisz miec zgloszenie. czasami w planach zagospodarowania jest konkretny zapis jakie powinno byc ogrodzenie od strony ulicy. oczywiscie ogrodzenie musi spelniac warunki np.<2m i zdaje sie musi byc azurowe i nie moze byc ostro zakonczone jakos tak. dowiedz sie w gminie. od sasiada nikogo to nie interesuje