Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie grzejniki do instalacji co typu otwartego?

Recommended Posts

Do układów otwartych pasują wszystkie grzejniki,czy to stalowe ,czy aluminiowe .O decyzji wyboru pisałem ,że stalowe wszyskie mają tą samą jakość i są porównywalne ,powinna decydować cena ,wygląd. Nie napalać się na podłączenia od dołu tak zwane vk ponieważ ten sam efekt uzyskamy przy podłączeniu bocznym ,który jest znacznie tańszy i nie narzuca dodatkowych elementów .Poproście {zaznaczam dobrego instalatora} on Wam wytłumaczy że idąc rurkami w ścianie i montując zawory kątowe mamy to samo i o 70zł taniej na grzejniku.Co do grzejników aluminiowych uważam ze godne polecenia byłyby z firmy FERRO nie mylić z FERROLI.Aluminiowe również można łączyć od dołu tą sama metodą co proponowałem w stalowych. Wartością uniwersalną każdego grzejnika musi być stosunek ceny do mocy .Cał reszta to otoczka marketingowa czyli reklama.

Podsumowując dyskusję z kilku wątków związanych z interesującym mnie tematem systemu co i cwu z kotłem na paliwa stałe, rysuje mi się taki schemat instalacji:

1) Podstawowe źródło ciepła - żeliwny kocioł węglowy - warto z nadmuchem i sterownikiem. Może być bez podajnika lub z podajnikiem (jak jest kasa i inwestor jest "leniwy":wink:. Żeliwny z podajnikiem znalazłem tylko Kielar-Eco, czy są inne?

2) Rezerwowe źródło ciepła - na "lenia" i wyjazdy - kocioł co elektryczny (później jak do mnie dojdzie to kocioł na gaz ziemny).

3) Instalacja typu otwartego z naczyniem przelewowym - nie warto rozdzielać na kotłową otwartą i grzejnikową zamkniętą.

4) Zasobnik cwu najprostszy płaszczowy z dodatkową grzałką elektryczną np. Galmet.

5) Piony z miedzi twardej + rozdzielacze + rury do grzejników z miedzi miękkiej.

6) Grzejniki dowolne, ale markowe i jakie się żonie spodobają, choć ciut lepsze byłyby markowe ze stopu alu np.Ferro

7) Głowice termostatyczne tylko przy grzejnikach w sypialni, kuchni i łazience - w salonie warto zastosować termostat połączony z sterownikiem kotła.

8 ) Nie warto komplikować instalacji poprzez ogrzewanie podłogowe (mogłoby się przydać w łazience i wiatrołapie, ale to małe pomieszczenia i tak trzeba tam dać grzejniki).

Pozostają pytania:

Czy warto wlewać do instalacji inhibitor korozji?

Czy warto stosować mieszacz do wody powracającej, aby na kotle było > 55 stopni - ochrona przez korozją niskotemperaturową?

Jak to oceniacie?

[ Ta wiadomość była edytowana przez: kazek7 dnia 2003-02-20 12:32 ]

Sądzac po sposobie zapytania i ilości wysłanych wiadomości cechy i parametry kotła są znane osobie pytającej.Ja mogę ze swej strony dodać ,ze firma ta ma okres świetności za sobą .SAUNIEL-DUVAL jako jedyna firma zakazała instalować kotła razem z grzejnikami aluminiowymi i wywołała burzę dyskusji i polemik.Prawa skończyła sie tym że firma zezwoliła insttalować ,ale niesmak pozostał .Nie zadano sobie trudu ażeby sprawdzić wiarygodność tego zakazu . Kotły są jak wszysstkie tej klasy i jak dotąd nikt nie wymyślił cudów :razz:oza oczywiście ogniwami paliwowymi}.

Parokrotnie wiedząc żę zostałem wypuszczony przez starych wyjadaczy wdałem sie w polemikę ,która mie przyniosła nikomu nic dobrego a miała tylko ośmieszyć któregoś z dyskutantów. Teraz podchodzę to takich pytań ostrożnie ,a temat divala był przerabiany już na tym forum i myślę żę można to odnależć.