Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klub budujących 50-latków

zygmor

Recommended Posts

• Odpowiedzi 641
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mój kominek, po przebudowie jest cały z kamieni. Działa trochę jak piec. Rozgrzewa się powoli i powoli stygnie.

a zdjęcie gdzie :roll:

Będzie obiecuję, tylko internet mi nawala i nie mogę go wysłac.

Co z tego, ale klimatyczny jest, a co to za sowa w kącie?

I z czego jest półokrągła ściana?

Sowa, która przycupnęła przypadkiem już odfrunęła na półkę ;)

Poszła sobie również dębowa, klejona niby-decha, na rzecz litej z drewna iglastego, która być może kiedyś ładnie popęka :)

Półokrągła "ściana", czyli czopuch (tak?) jest złożona z 2 odlanych kawałków szamotki i pokryta tynkiem mieszanym z gliną. Będziemy ją malować na biało.

Ale kamienie mi spaprali :( Miały mieć naturalne kształty, to pocięli je w trójkąty, bo tak łatwiej. Nie dam im do zbudowania drugiego kominka :evil:

http://www.mloda.ekrakow.pl/!ola/kominek2.jpg

Mój kominek, po przebudowie jest cały z kamieni. Działa trochę jak piec. Rozgrzewa się powoli i powoli stygnie.

Tomku, czy Twój kominek podczas palenia cały jest ciepły?

U nas kamienie są zimne, tylko ta góra z szamotki się rozgrzewa.

Tak ma być?

Gdybyś nie powiedział, nie zauważyłabym tych trójkątów :wink: ale faktycznie jak już wiesz to denerwujące, pocieszeniem jest, że człowiek do wszystkiego się przyzwyczaja :roll: Natomiast ściana szamotowa z tynkiem zmieszanym z gliną wygląda super. Tak czy inaczej kominek piękny i nietuzinkowy. Ciekawa jestem jak wyglądać będzie ta belka nad kominkiem bo tu na fotce jej nie widzę 8)

Gdybyś nie powiedział, nie zauważyłabym tych trójkątów :wink: ale faktycznie jak już wiesz to denerwujące, pocieszeniem jest, że człowiek do wszystkiego się przyzwyczaja :roll: Natomiast ściana szamotowa z tynkiem zmieszanym z gliną wygląda super. Tak czy inaczej kominek piękny i nietuzinkowy. Ciekawa jestem jak wyglądać będzie ta belka nad kominkiem bo tu na fotce jej nie widzę 8)

"Belka", ta stara klejona dębowa, jest na poprzedniej fotce. Teraz jest zdjęta i będzie, jak pisałAm ;) z litego drewna iglastego :)

Zastanawiam się, ponieważ kamienie to łupek, czy nie dałoby się wydłutować w tych dużych, trójkątnych rowki i włożyć w nie fugę? Tak by te kamole o sztucznym kształcie trochę "unaturalnić".

Co o tym myślicie?

Tomek, sam zbudowałeś kominek? :o Klimatyczny, piękny!

A jak spłaszczałeś te kamienie, u mnie na polu same okrągłe :wink:

Moje kamienie to różnokolorowe granity. Też były okrągłe.

Trzeba je mocno ścisnąć. ;) Najlepiej po podgrzaniu wrzątkiem. ;) :D

A na poważnie, młotek 5 kg i "łup" jak siekierą. Ładnie większość pęka.

Zastanawiam się, ponieważ kamienie to łupek, czy nie dałoby się wydłutować w tych dużych, trójkątnych rowki i włożyć w nie fugę? Tak by te kamole o sztucznym kształcie trochę "unaturalnić".

Co o tym myślicie?

Tomek, sam zbudowałeś kominek? :o Klimatyczny, piękny!

to pomoże, ale najpierw gdzieś z boku spróbuj jak daje się wyłupywać :roll: