tomek1950 11.01.2007 02:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 Wiam w Klubie, Naszą przygodę z budowaniem chcemy rozpocząć na wiosnę. Budować będziemy w Dobrzykowicach pod Wrocławiem. Ciągle zastanawialiśmy się czy ma to sens, czy nie za póżno, aż w końcu podjęliśmy decyzję. Chcemy budować Natalie z MG Projekt. Może trochę za duzy, ale chcieliśmy mieć dwa dodatkowe pokoje na dole. Córka studentka i na pewno długo z nami nie będzie mieszkać. Czy ktoś jest z okolic Wrocławia? Na forum Grupy Wrocławskiej są chyba sami młodzi Donad, wrzuć w wyszukiwarkę forumową "Dobrzykowice" to znajdziesz fajnego sąsiada. Dobrzykowice właśnie. A tak na spokojnie to witaj w klubie. Jest tu nas trochę. Nigdy nie jest zbyt późno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 11.01.2007 02:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 Witam klub pięćdziesiątki. Dziś postanowiłem w końcu zarejestrować się na forum i od razu trafiłem na ten wątek. Rocznik 50 to chyba jeden z najlepszych. Wprawdzie nie buduję sobie, ale innym, to chciałbym wstąpic do klubu. Sobie zacząłem budować w wieku 16 lat, a skończyłem w 23. Takie miałem warunki a nie inne. Dziś planuję rozbudowę, ale to za rok lub dwa, bo jak to się mówi "szewc bez butów chodzi". Jestem już mężem babci od 5 lat i na rencie. Czy się kwalifikuję do grona klubowiczów? Pozdrawiam wytrwałych i młodych duchem. Adam Madar, witaj w klubie. Rocznik '50 to nie chyba, ale na 100% najlepszy. A ja już jestem 2x dziadkiem, trzeci raz bedę na przełomie kwietnia i maja. Co bedzie czwarte? Jeszcze nie wiadomo. Urodzi sie dopiero w lipcu. :) Może wreszcie moja żona zostanie babcią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 23.01.2007 22:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 tomek1950,Dziękuję że zaglądacie tu jeszcze, my właśnie zaczynamy wbrew pogodzie i porze roku, ale znaleźliśmy ekipę, która jest chętna do pracy, więc może coś z tego będzie, albo klapa...Czy to wiek taki szalony, drugiej takiej szansy nie będzie, więc trzeba ryzykować, bo kiedy jeszcze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellisa 24.01.2007 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 pomocy!!!! kto widział ogrzewanie z rekuperatora,lub pompy ciepła,czym macie zamiar ogrzewać dom jestem na etapie instalowania ogrzewania i mam spore wątpliwości czym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madar50 24.01.2007 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 1.Rekuperator - jest to wymiennik ciepła - służy do odzyskiwania ciepła z wentylacji pomieszczeń. Polecam.2. Jeśli Cię stać, to pompa ciepła najlepsza, jeśli nie, to piec na drobne paliwo stałe (miał węglowy 250zet za tonę) z zasobnikiem na przynajmniej tydzień z elektronicznym sterowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellisa 24.01.2007 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 dzięki Madar stać mnie na pompe ,problem że mam małą działke i chyba trzeba robić odwiert,ale jeszcze nie spotkałam nikogo kto to ma ,i obawiam sie porażki a to jednak troche kosztuje.Czytałam na ten temat dużo,i bardzo fajnie to wygląda w necie a jak realnie to sie sprawdza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 25.01.2007 01:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 ellisa,Zajrzyj na stronkę http://www.thermogolv.gal.pl/Te pompy nie są tak drogie jak inne i nie wymagają tak dużo miejsca na kolektor ziemny jak inne. Najlepiej napisz do nich i zobacz co Ci odpiszą. Ja chyba zastosuję ich pompę, bo niedroga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madar50 25.01.2007 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 Nie widziałem tego w Polsce, ale w Szwecji tak. Tam wiercą dwa otwory po 300 metrów głębokie. U nas nie spotkałem się z taką głębokością jako standart.Resztę to już wiesz, jak u nas to wygląda. Nie umiem Ci pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellisa 25.01.2007 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 Witam Dzięki Zygmor,myślisz że to mi ogrzeje 500m zadzwonie do nich nie wiem czy przyjadą bo ja dom mam w Zyrardowie Fakt że mam jeszcze zamiar dogrzewać kominkiem,kużwa im więcej czytam o tych ogrzewaniach tym głupsza jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellisa 25.01.2007 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 Madar u nas ponoć najgłębszy odwiert do 150m ale trzeba mieć pozwolenie,i jakoś lto trzeba jeszcze podgrzewać w termie czyli koszt prądu doliczyć czy to sie opłaca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madar50 25.01.2007 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 Zdecydowanie tak. W internecie (kiedyś czytałem nie wiem gdzie )są tabele przeliczeniowe i z nich wynika, że pompa cieplna jest najtańsza w eksploatacji. Zmniejsza zużycie prądu czterokrotnie, niż grzanie bezpośrednio prądem.Natomiast w Szwecji wiem napewno z autopsji, że się opłaca. Tam są dotacje na ekologię.Poszperaj po necie, u nas też powinno być jakieś dofinansowanie na ekologiczny dom.Pozdrawiam, życzę powodzenia i wytrwałości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellisa 25.01.2007 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 Dzięki Szperam cały czas nie miała baba kłopotu buduje se dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madar50 25.01.2007 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 No i jeszcze nie jedno prosię będzie miała ta baba.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellisa 27.01.2007 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2007 Witam ponownie Madar jednak rezygnuje z pompy ciepła,rozesłałam do firm dane i przychodzą mi oferty niestety po przeliczeniu wolę jednak gaz,pan mi napisałał że to będzie mnie kosztować 100tys więc łatwo policzyć że montując piec kondensacyjny mogę jeszcze ładnych parę lat z różnicy pozostającej opłacać gaz te ceny są z kosmosu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madar50 27.01.2007 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2007 Trzy lata temu, zmieniałem piec gazowy starej daty na kondensacyjny. Nie powiem, zaoszczędził mi 50% w stosunku do starego, ale dziś bym wstawił na paliwo stałe z zasobnikiem i elektroniką. Jest to mniej komfortowe, ale ma przyszłość. Jest jeszcze tańszy od gazowego (mam na myśli eksploatację). Takie jest moje zdanie i wielu, którzy przeszli na paliwo stałe. Wybór należy do Ciebie.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellisa 27.01.2007 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2007 Tak tylko ja mam do ogrzania 500m i myślałam o zasobniku z tym że obawiam się że musiałabym sypać co najmniej 3x w tygodniu i zależy jeszcze od energetyczności pelet,uf ale dylemat . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 27.01.2007 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2007 Najwyższa pora przyjąć zaproszenie i dopisać się Budujemy "dom jednorodzinny w zabudowie bliźniaczej" I będziemy mieszkać "w kupie", ale każde na swoim. Stąd było mnóstwo kłopotów ze znalezieniem odpowiedniego projektu. Musiał być taki, by po naszym odejściu za chmurkę, można go było sprawiedliwie (czyli symetrycznie) podzielić i to wraz z działką, pomiędzy córkę i syna. Udało się wymyślić projekt indywidualny, a domek miał i będzie wyglądać jak leśniczówka z moich dziecinnych marzeń (oczywiście z werandą ) I dostanie kiedyś drewnianą elewację http://www.mloda.ekrakow.pl/!ola/domek_front.jpg http://www.mloda.ekrakow.pl/!ola/tyl.jpg http://www.mloda.ekrakow.pl/!ola/bok600.jpg Na razie mieszkamy w takim staruszku: http://www.mloda.ekrakow.pl/!ola/domek1.jpg a budowę rozpoczęliśmy w ogrodzie: http://img481.imageshack.us/img481/5783/img9549yl0.jpg http://www.mloda.ekrakow.pl/!ola/fundamenty_600x450.jpg I... czekamy na wiosnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madar50 27.01.2007 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2007 Wcale nie. 500m2 to jest w sam raz na 1 zasyp mialu na tydzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 30.01.2007 22:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Sloneczko,No no jestem pod wrażeniem, podoba mi się Wasz projekcik, tylko jak to będzie, gdy jedna rodzinka np. będzie miała gromadkę dzieciaków, a druga powiedzmy jedno...My też budujemy coś na kształt małej leśniczówki, powiększonej o garaż.Rozbudowujemy nasz drewniany domek letni, z zamiarem wykorzystywania go przez cały rok, a może nawet tu się niedługo przeniesiemy na stałe.Nasza sytuacja podobna, też mamy tylko fundamenty, choć równo z powierzchnią ziemi i czekamy na wiosnę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 30.01.2007 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Sloneczko, No no jestem pod wrażeniem, podoba mi się Wasz projekcik, tylko jak to będzie, gdy jedna rodzinka np. będzie miała gromadkę dzieciaków, a druga powiedzmy jedno... Jakoś się ich upcha na tych 300 m. Teraz, na 70 byłoby trochę trudniej ;) My też budujemy coś na kształt małej leśniczówki, powiększonej o garaż. Rozbudowujemy nasz drewniany domek letni, z zamiarem wykorzystywania go przez cały rok, a może nawet tu się niedługo przeniesiemy na stałe. Nasza sytuacja podobna, też mamy tylko fundamenty, choć równo z powierzchnią ziemi i czekamy na wiosnę... A pokoik gościnny będzie? Uwielbiam leśniczówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts