arrton 06.04.2006 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 Witam, Napisałem tego maila na "Wymianę doświadczeń" ale tu chyba jest właściwszy adres... Juz od prawie roku mieszkam w swoim domku, ale na zewnątrz wciąż krajobraz księżycowy. Trochę nazbierałem kasy i chciałem to ogrodzić jakoś ładnie, jakis podjazd itp., ale jak mi wycenił fachowiec murek pod płot od frontu działki to ... myślę czy samemu nie dał bym radę. Taki murek 22cm szeroki, 55cm głęboki, z prętami zbrojeniowymi, długośc 32m. I to ma kosztować 3050zł (robocizna i materiały) czy to nie jest aby duzo zbyt ?Inni fachowcy mówia że dużo ale oni sami zrobili by taniej tylko, że na jesień dopiero.Pytanie: Czy to wielka filozofia zrobić taki murek ? Tak mi sie zdaje, że płytę OSB bym sobie pociął, pozbijał, poziom wytyczył sznurkiem, pręty kupił, a beton zamówił gotowy z pobliskiej betoniarni. Wstępnie szacuje materiały na 1500zł. Niech mnie ktos odwiedzie od tego pomysłu albo utwierdzi, że to jest do zrobienia. Pozdrawiam,tOMEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 06.04.2006 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 Juz od prawie roku mieszkam w swoim domku, ale na zewnątrz wciąż krajobraz księżycowy. To tak jak u mnie, ale sie juz po woli zbieram jak mi wycenił fachowiec murek pod płot od frontu działki to ... myślę czy samemu nie dał bym radę. Taki murek 22cm szeroki, 55cm głęboki, z prętami zbrojeniowymi, długośc 32m. I to ma kosztować 3050zł (robocizna i materiały) czy to nie jest aby duzo zbyt ? No pewnie ze duzo... Kurcze to u mnie za fundamenty pod chalupe o lacznej dlugosci 120m chcieli 7000 i uznalam, ze drogo, a co dopiero murek pod ogrodzenie. Pytanie: Czy to wielka filozofia zrobić taki murek ? Tak mi sie zdaje, że płytę OSB bym sobie pociął, pozbijał, poziom wytyczył sznurkiem, pręty kupił, a beton zamówił gotowy z pobliskiej betoniarni. Wstępnie szacuje materiały na 1500zł. Niech mnie ktos odwiedzie od tego pomysłu albo utwierdzi, że to jest do zrobienia. Zadna filozofia. My z mezem i mala pomoca mojego taty i brata zrobilismy wlasnorecznie. Maz poskrecal pozadne zbrojenie, cztery prety ze strzemionami. Lawe zbrojona wylalismy w ziemi prosto z gruszki. Reszte wymurowalizmy z bloczkow. Dodatkowym utrudnieniem bylo to, ze murek nie ma jednakowej grubosci, tylko jest szerszy pod slupkami i wezszy miedzy nimi. Tak wiec zrobilismy to sami bez pomocy fachowcow. to znaczy brali w tym udzial sami fachowcy: informatyk, fizyk, kolejarz i mechanik samochodowy Tak wiec nie daj z siebie doic, zakasuj rekawy i bierz sie do roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 06.04.2006 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 Można też zamiast fundamenu na całej długości kupic gotowe belki ogrodzeniowe do słupków (wielkość 2.5 m długa, wys ok 25 cm i szer 7-8 cm.W Słupki wkłada sie specjalne prowadnice do belek. Zalewa się tylko same słupki .na gł ok 1m dokładając gruz betonowy.Wiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 06.04.2006 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 Można też zamiast fundamenu na całej długości kupic gotowe belki ogrodzeniowe do słupków (wielkość 2.5 m długa, wys ok 25 cm i szer 7-8 cm.W Słupki wkłada sie specjalne prowadnice do belek. Zalewa się tylko same słupki .na gł ok 1m dokładając gruz betonowy.Wiech Swietna sprawa jak sie ma takie proste ogrodzenie. Czy te belki leza na ziemi, czy sie je wkopuje ? One sie jakos lączą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
st_x 20.04.2006 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 Witam Mam za soba 50 m płotu - siatka na słupkach metalowych z podmurówką i 22 m płotu "frontowego - tymczasowo niska siatka w zielonym PCW - na tzw. "rabatce" - docelowo słupki z cegły klinkierowej. Uwagi (moje) - robienie fundamentu (głębokiej rabatki) - niepotrzebne - tylko podnosi koszt - chyba że ogrodzeniem ma byc mur. - przęsła wiszą na słupkach => że w zasadzie tylko słupki przenosza siły (nacisk + wiatr) Tak wiec - słupki osadzamy "porządnie " znaczy sie głęboko - ale może być wasko - np "kwadrat "na szpadel", 1-1,2 m głębokości i najlepiej słupki (cokolwiek co wystaje "nad ziemię" - głeboko (działa jak zbrojenie) . - rabatkę tak aby ewentualnie ściekająca woda nie płynęła w przyszłości pod nią albo aby psy się nie przkopywały "ot tak". - zarówno w "baze" słupków jak i rabatke można dawać gruz (głęboko w ziemię i TYLKO TAM równienież cegły) - w rabatce trzeba uważac aby po zdjęciu szalanków nie było widać "różnorodności" (gruz dobrze oblany betonem) - metoda wrzucania gruzu (w "baze" słupków) i zalewnia go żadkim betonem NIE JEST NAJLEPSZA - lepiej dodawać gruz do zaprawy i wlewać taka "zupę" - przy słupkach metalowych można jednego dnia obsadzić słupki w betonie (poziom betonu odpowiednio niżej) - drugiego dnia robic szalunek i rabatkę tak aby słupki wypadły "pośrodku" a rabatka łaczyła sie z fundamentem słupków P.S> w trzy osoby + betoniarka można w dwa dni postawić ok 70 m bazy ogrodzenia (naciąganie siatki tak z tydziń pózniej ). Dodatkowo - moim zdaniem - dwumetrowe czy dwu i półmetrowe przęsła sa bez sensu - cięzkie ogrosznie ze słupkami rozsrawionymi zbyt gesto - preferuję 3 m. P.P.S > Najtrudniejsze jest - wyrównaie linii płotu i zrobiebie szalunków - reszta to "czysta fizyczna przyjemność" Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
st_x 20.04.2006 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 Witam Mam za soba 50 m płotu - siatka na słupkach metalowych z podmurówką i 22 m płotu "frontowego - tymczasowo niska siatka w zielonym PCW - na tzw. "rabatce" - docelowo słupki z cegły klinkierowej. Uwagi (moje) - robienie fundamentu (głębokiej rabatki) - niepotrzebne - tylko podnosi koszt - chyba że ogrodzeniem ma byc mur. - przęsła wiszą na słupkach => że w zasadzie tylko słupki przenosza siły (nacisk + wiatr) Tak wiec - słupki osadzamy "porządnie " znaczy sie głęboko - ale może być wasko - np "kwadrat "na szpadel", 1-1,2 m głębokości i najlepiej słupki (cokolwiek co wystaje "nad ziemię" - głeboko (działa jak zbrojenie) . - rabatkę tak aby ewentualnie ściekająca woda nie płynęła w przyszłości pod nią albo aby psy się nie przkopywały "ot tak". - zarówno w "baze" słupków jak i rabatke można dawać gruz (głęboko w ziemię i TYLKO TAM równienież cegły) - w rabatce trzeba uważac aby po zdjęciu szalanków nie było widać "różnorodności" (gruz dobrze oblany betonem) - metoda wrzucania gruzu (w "baze" słupków) i zalewnia go żadkim betonem NIE JEST NAJLEPSZA - lepiej dodawać gruz do zaprawy i wlewać taka "zupę" - przy słupkach metalowych można jednego dnia obsadzić słupki w betonie (poziom betonu odpowiednio niżej) - drugiego dnia robic szalunek i rabatkę tak aby słupki wypadły "pośrodku" a rabatka łaczyła sie z fundamentem słupków P.S> w trzy osoby + betoniarka można w dwa dni postawić ok 70 m bazy ogrodzenia (naciąganie siatki tak z tydziń pózniej ). Dodatkowo - moim zdaniem - dwumetrowe czy dwu i półmetrowe przęsła sa bez sensu - cięzkie ogrosznie ze słupkami rozsrawionymi zbyt gesto - preferuję 3 m. P.P.S > Najtrudniejsze jest - wyrównaie linii płotu i zrobiebie szalunków - reszta to "czysta fizyczna przyjemność" Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 20.04.2006 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 Uwagi (moje) - robienie fundamentu (głębokiej rabatki) - niepotrzebne - tylko podnosi koszt - chyba że ogrodzeniem ma byc mur. - przęsła wiszą na słupkach => że w zasadzie tylko słupki przenosza siły (nacisk + wiatr) Prawdza ale nie zawsze. U mnie ziemia gliniasta. Glina bardzo silnie pracuje zamarzajac i rozmarzajac. Robienie glebokiego fundamentu pod calym murkiem zabezpiecza mnie przed budowaniem tego morka kazdej wiosny na nowo. - np "kwadrat "na szpadel", 1-1,2 m głębokości i najlepiej słupki (cokolwiek co wystaje "nad ziemię" - głeboko (działa jak zbrojenie) . Nie wiem, czy dobrze Cie zrozumialam, ale chyba nie chodz ci o to, zeby wkladac w slupki rure. Wbrew pozorom nie dziala jak zbrojenie. Widzialam zdjecia takich slupkow i mine wlasciciela, ktory juz liczyl koszty rozbiorki i budowania od nowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
st_x 21.04.2006 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 Witam Mam "styczność" z dwoma działkami - jedna na czystej glinie (i uwazam ze poza "mrozową" pracą gruntu, przy wodzie na głebokości jakichś 15 m , chciałbym się na takiej w przyszłości budować - druga - dwa metry piachu i pod tym warstwa gliny (nic nie chce rosnać - ale jak łatwo się kopie ). Na glinie (urodzajnej) preferuje lekkie ogrodzenia - supki + siatka + żywopłot. Z rabatką jest ten problem że nie tyle trzeba ją głęboko posadowic co głeboko podsypac piachem. W temacie słupków: Przenosząc jesienią brame tzw : gospodarczą (dwa skrzydła po 2,5 m - "pełna", tzn : wypełniona blachą ocynkowana, raczej cięzka. musiałem przenieść dwa jej słupki. Rura setka z dospawanymi "wąsami" - ok 2,5 m długości z czego ok 90 cm zabetonowane w "stopie " o wymiarach 40x40 x130 (szer x szer x głęb)z gruzu i betonu (klasyka - gruz do dziury i żadki beton) Pomiomo tego że siedziało to w glinie 30 lat - skończyło sie na użyciu ciężkiego ciągnika i łańcucha do wyrwania (po obkopaniu) słupków z ziemi. Tak więc z trwałaościa takiego posadowienia (rura jako zbrojenie) raczej nie ma problemu (no chyba że ktoś wsadzi brudna (tłustą) okrągłą rurę i ja zabetonuje - po jakimś czasie zacznie sie słupek obracac razem z bramą). P.S> Jak cos lrzy na glinie to najpewniej albo fundamet do poziomu przemarzania (koszta) - albo lokalna (pod rabatką) wymiana gruntu, albo siatka (i może być b.estetycznie a na pewno nie najdrożej) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek1 21.04.2006 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 Mam pytanie w sprawie fundamentu/murku Planuje zrobić ogrodzenie z murku wystającego ok. 40 cm ponad grunt( w ziemi ok.50-60cm sam piasek) wypełnienie poziome deski na ok. 2-2,5 m szerokości, wys. ok.1,40-1,50 (razem wys. ok1,80-1,90 cm) . Słupki metalowe. Jak i czy jest potrzebne zaizolowanie fundamentu/murku (bedzie raczej w całości miał taka sama szerokość??? Chcę to zrobic z betonu, zazbrojonego. Czy izolacje dać oddzielając fundament (czyli to co w ziemi ) od murku . I jaka ta izolacja. Czy fundament obłożyc z boku folią budowlana przy wylewaniu, czy wystarczy samo deskowanie? Ma to wygladac podobniehttp://www.doctorqbud.pl/media/realizacje/vinci/Vinci04-small.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 21.04.2006 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 JoShi.Belki (deski) betonowe mogą leżeć na ziemi jak i lekko wkopane np na podsypce piaskowej .Wkłada się je do specjalnych prowadnic które sa połączone ze słupkiem .Odpada wtedy lanie betonu na całej długości a tylko lejesz przy słupkach.Jeżeli ktoś ma dużo do ogrodzenia to warto przemyśleć ten sposób.Wiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 23.04.2006 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2006 ura setka z dospawanymi "wąsami" - ok 2,5 m długości z czego ok 90 cm zabetonowane w "stopie " o wymiarach 40x40 x130 (szer x szer x głęb)z gruzu i betonu (klasyka - gruz do dziury i żadki beton) Pomiomo tego że siedziało to w glinie 30 lat - skończyło sie na użyciu ciężkiego ciągnika i łańcucha do wyrwania (po obkopaniu) słupków z ziemi. Tak więc z trwałaościa takiego posadowienia (rura jako zbrojenie) raczej nie ma problemu (no chyba że ktoś wsadzi brudna (tłustą) okrągłą rurę i ja zabetonuje - po jakimś czasie zacznie sie słupek obracac razem z bramą). OK teraz rozumiem co miales na mysli. Sadzilam, ze chodzi ci o wkladanie rury jako zbrojenia w slupkach murowanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 25.04.2006 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 to jest coś takiego: http://images4.fotosik.pl/19/05c3ddg4aj1xp4w4.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 25.04.2006 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 to jest coś takiego: http://images4.fotosik.pl/19/05c3ddg4aj1xp4w4.jpg O, a gdzie takie coś można kupić? Ja widze wszędzie tylko takie ochydne ze wzorkami, co niby mają cegłę klinkierową imitować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 25.04.2006 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 http://www.plast-met.pl/panele3.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 25.04.2006 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 http://www.google.com/search?hl=pl&q=podmur%C3%B3wka+prefabrykowana&btnG=Wyszukaj+w+Google&lr=lang_pl to będzie bardziej ogólnopolskie przepraszam że od razu nie wpadłem na ten pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts