Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gdzie przenieść swój kredyt ???

wojtekn

Recommended Posts

Witam.

Mamy poważny problem a konkretnie z PKO BP.

Wzięliśmy u nich kredyt hipoteczny, jak załatwialiśmy formalności to nam powiedziano, że możemy podwyższyć sobie kredyt, kiedy będziemy tylko chcieli. No i poszliśmy, aby go podwyższyć (zdolność kredytową mamy i to bez problemu) a tu się okazuje, że nie możemy.

Tłumaczyli się głupkowato, że to można było, ale w zeszłym roku itd. Same głupoty wygadywali zupełnie, co innego jak braliśmy kredyt.

I jeśli chcemy to możemy wziąć drugi na tą samą nieruchomość.

Lekko mnie wkurzyli, bo nie interesuje mnie branie kolejnego tylko chcieliśmy mieć jeden jedne raty itd.

Wiem, że można przenieść swój kredyt do innego banku np: zwiększając go i coś takiego mnie interesuje powiedzcie mi, do jakiego ??

Który nie robie z tym problemy i ma najprostsza procedurę ??

Zmień bank. Teraz banki prześcigają się, aby zdobyć klientów na tzw. kredyty refinansowe (jeden kredyt), lub konsolidacyjne (zamiana kilku kredytów na jeden). Dużo się da zrobić. Chyba najlepsze oferty mają Multibank, m-Bank i BPH, ale to się zmienia.

Kredyt jest w złotówkach, czy dewizach? Jakie są aktualne odsetki? Chętnie bym pomógł coś wybrać, ale tylko zdalnie. I tak ostateczne negocjacje trzeba prowadzić osobiście. Jeśli masz ochotę, w stopce jest mail do mnie.

Witam!

Ja podwyzszalem kredyt w Nordea i nie bylo zadnego problemu. Napisalem pismo uzasadniajace dlaczego (kosztorys byl na 250 tys a ja napisalem np. ze okna daje drewniane, ze podloga nie z paneli tylko z deski barlineckiej itp.), musialem tylko zlozyc nowy wpis do hipoteki, podwyzszyc weksel i zrobic aneks do umowy. Jednoczesnie ze wzrostem kwoty kredytu zwiekszylem okres na jaki go bralem.

Wszystko zalezy od banku.

Pozdrawiam

miałem kredyt hipoteczny w PKO BP w złotówkach i chciałem zmienić przedmiot zabezpieczenia (przenieść hipotekę na inne mieszkanie) i przy okazji przewalutowac

koszt tego okazał się taki sam jak gdybym brał od nowa kredyt

dlatego refinansowałem ten kredyt..kredytem we Frankach w GE Money banku..

bo wyszło mi najtaniej

Opłacalność kredytu jest inna dla różnych kwot, różnych zabepieczeń, udziału własnego, i szeregu innych czynników

Tzn. każda sytuacja jest indywidalna..

Dlatego nie ma czegoś takiego: najtańszy kredyt jest w banku X

Dla mnie najtańszy kredyt (RRSO) był w GE Money

teraz jednak biorę pożyczkę hipoteczną w Dombanku

AHA.

Warto namówić bank by dokonał zabepieczenia w postaci 1 hipoteki kaucyjnej , a nie 2- czyli zwykłej i kaucyjnej, zostaje 200 zł w kieszeni przy jej wpisywaniu i 100 przy wykreslaniu z księgi wieczytsej

aha

warto zrobić kopie dokumentów.. i złożyć wniosek do różnych banków jednocześnie..

(ja po wstępnej selekcji zamierzam złożyc wnioski w Dombanku, GE Money banku i SantanderBanbku)

gdy przyjdzie decyzja to czytamy tresc umowy w każdym z banków i porównujemy oferty..

podpisujemy najkorzytsniejszą.. :lol:

w razie czego mamy 10 dni na odstąpienie od umowy..

Zachęcony reklamami o mozliwościach refinansowania kredytu hipotecznego wykonałem Tour de Pologne bo bankach. Wyniki mojego rozpoznania są niestety rozczarowujące.

Mam dotychczas kredyt we franciszkach w PKO BP. Z ofert konkurencyjnych najciekawiej wyglądał MultiBank. Jednak, gdy przyszło do konkretnej rozmowy to okazało się, że po refinansowaniu zyskałbym około 10 CHF miesięcznie. Niestety nie jest to na tyle dużo żebym był skłonny się przenosić.

Jednak, gdy przyszło do konkretnej rozmowy to okazało się, że po refinansowaniu zyskałbym około 10 CHF miesięcznie. Niestety nie jest to na tyle dużo żebym był skłonny się przenosić.

Mam nadzieję, że wszyscy, którzy zamierzają się skusic na mały zysk przy przenioszeniu kredytu zwracaja uwage na 2 wazne sprawy:

1. Kredyt refinansowy nie upoważnia do korzystania z ulgi odsetkowej - utratę tej ulgi warto wziąć pod uwagę przy kalkulacjach

2. Przy kredycie walutowym spłacamy po kursie sprzedaży banku "starego", bierzemy po kursie kupna "nowego" - ten jakby spread zmniejsza automatycznie zysk z refinansowania.

Lepiej nieraz spróbować "zaszantażować" "stary" bank groźbą zmiany banku i negocjować warunki starego kredytu

Arecki

Chyba że zdecydujesz się na bank który "spłaci" stary bank walutą bez przewalutowania i cyrków z kursami. Z tego co pamietam chyba Multibank coś takiego miał w ofercie.

Przyznam że też myślę o refinansowaniu, mamy kredyt w BPH, we frankach, oprocentowanie 3,95 - trzy lata temu było atrakcyjne:)

Pozdrawiam