Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kot?y co opalane drewnem

Recommended Posts

Jeśli twój dom jest nowoczesny tj. wybudowany w nowoczesnej technologi i jest docieplony na max. to będzie potrzebował ok

90 GJ (90 000 MJ) energi grzewczej na rok.

Gaz ma wartosć opałową 38 MJ/m sześc. x sprawność 90 % daje

ok 34 MJ. Czyli 90 000 MJ/34 MJ daje 2650 m sześc. gazu.

Gaz kosztuje ok 1,1 zł więc masz 2900 zł. Tyle gaz.

Ok. 17 procent mniej zapłacisz jeśli sobie zafundujesz piec kondensacyjny.

Jeśli chodzi o drewno to jego wartość opłowa jest różna. Wysuszone ma ok 14 MJ/kg. Drewno waży różnie. Od 400 do 800 kg na m szesć (dąb cięzki, sosna lekka). Przy sprawnosći pieca 80 %

mamy z kg drewna 11,2 MJ energi cieplnej. Więc 90 000 / 11,2 =

8000 kg drewna. Czyli potrzebujemy ok 10 m szesć drewna ciężkiego. Jeśli kubik drewna kosztuje 120 zł to razem masz

1200 zł. A więc 2 do 2,5 raza taniej niż gaz.

To są szacunki przybliżone ale myślę że możesz sobie wyrobić

na tym przykładzie jakiś pogląd na sprawę.

O święta naiwności ,inwestor powiedział zę drzewa ma pod dostatkiem ipowiedziałem że jest skazany na kotły opalane drzewem .Nie myślicie chyba że zaproponuję kocioł na słomę ,gdy nie posiada 500ha ziemi .Czy ktoś z Was uzytkuje taki kocioł od lat i z czystym sumieniem majac mozliwość porównania obiektywnego ,jak z roku na rok rośnie cena drzewa jest zadowolony i że na ogrzanie przeznacza grosze a będzie świadomy dalszych podwyżek .Wniosek jest taki kto mieszka w lesie to drzewo a kto przy bieda szybie węgiel .Ja również nie jestem alfą i omegą i nie mogę znać wszystkich kotłow .Napewno ideałem by był kocioł gazowy ,który nie potrzebuje obsługi ,ale gaz jest drogi .Mając drzewo prawie za darmo pomimo wyrzeczeń będzie się opłacało przy każdej kalkulacji.A kominek z płaszczem wodnym również ogrzeje mały dom i jak ktoś powiedziął że dokłada do kotła co 6 godzin i jest szczęśliwy.

Właśnie chodzi o to, że jeśli nie jest się zorientowanym w temacie nie powinno się wypowiadać tak jakby się było "alfą i omegą", bo wprowadza się innych w błąd.

Wszystkich zainteresowanych kotłami opalanymi drewnem proponuję zajrzeć do wątku o którym wcześniej pisali Zbyniu i Robert_Mysłowice. Oni m.in. drążą ten temat dość długo i tam można przeczytać sporo prawdziwych informacji o ww kotłach.

Co do ceny drewna, to zależy czy ma być porąbane, suche, z dostawą do domu, czy samemu chce się trochę popracować. U nas brzozę, dąb, grab można kupić nawet po 50-60zł za m3.

Zakładając, że i w nowym domu mogą być jakieś mostki termiczne i większe zapotrzebowanie na ciepło wg moich obliczeń koszt ogrzewania drewnem może wynieść 1/3, a nawet 1/4 kosztów ogrzewania gazem

Pozdrawiam Krzysztof

Dyskusja jak widac zaczela zmierzac w kierunku cen drewna, co jest, jak wiadomo sprawa dosc indywidualna.

Kalkulacja kosztow, jaka przedstawil krispl objasnia, iz w przypadku nawet tak wysokiej ceny (bo jest to bezsprzecznie gorna granica cen) drewna ok. 120 pln roznica w kosztach opalania jest bezdyskusyjna.

Piecuch

Witam. To może ja też się przyłączę do dyskusji. Nie mam zamiaru nikogo przekonywać co do wyższosci kotłów zgazowujących drewno czy też opalanych gazem. Każdy z nas musi sam zdecydować. Na 99% jestem za kotłem Atmosa. Rozumiem Adamosa bo każdy z nas ma inne powody by wybrać inny rodzaj ogrzewania. Nie mam może drewna w bród, ale nadleśnictwo w pobliżu prowadzi wycinkę drzew na bieżąco i cenę mają atrakcyjną moim zdaniem - ok 40 zł/m.

Jak już tutaj pisano wszystko zależy od tego jak sobie wyobrażamy opalanie. Ja mogę a wręcz chcę popracować czasem fizycznie, może jak będę miał 60 i wiecej lat (jak dożyję) to wtedy przeklnę rabanie i cięcie drewna. Dla każdego to co lubi.

Pozdrawiam wszystkich którzy myślą o ogrzewaniu swoich domków...bez względu na źródło ciepła :smile:.

Najważniejsze żeby nasze domy były dla nas oazą spokoju wygody i komfortu, komfortu takiego jaki każdy z nas sobie wymarzył podejmując decyzję o budowie domu.

Robert

Robert_Myslowice

Jestem na etapie szukania pieca do odrzewania etazowego mieszkania (piec w wydzielonym pomieszczeniu w kuchni). Poczytalem wlasnie o piecu Atmos i chcialbym sie od ciebie dowiedziec cos wiecej, czyli czy nic sie nie psuje, jak z czyszczeniem i inne. Tez jestem za opalaniem drewnem ze wzgledu na jeszcze niska cene (nie liczac oczywiscie swojej pracy, ktora wychodzi tylko na zdrowie)

A ja dalej swoje a może ci którzy chcą opalać dom drewnem zainteresują się kociołkami z zasobnikiem spalającymi odpady drzewne czyli Pelety, odpada tu kwestja ładowania , suszenia drzewa i pare innych. Wsypujemy do zasobnika granulat drzewny i uzupełniamy w zależności od powierzchni domu i zapotrzebowania na ciepło.

[ Ta wiadomość była edytowana przez: RINO dnia 2003-03-01 13:49 ]