Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uprawomocnienie się pozwolenia na budowę

jolka009

Recommended Posts

Aby przyspieszyć uprawomocnienie się pozwolenia budowę chcę sama obejść wszystkich sąsiadów i wziąść od nich podpis że nie zgłaszają zastrzeżeń.

Kto musi nie mieć zastrzeżeń - z moją działką graniczę dwie inne i trzecia tylko rogiem. Tylko jedna z działek jest zabudowana.

Czy muszę mieć podpis tylko właściciela tej niezabudowanej działki czy też muszę dotrzeć do właścicieli pustych parceli?

A co z działkami po drugiej stronie drogi?

dzisiaj dzwonilam do starostwa m.im. w tej sprawie rowniez.

W uprawomocnieniu decyzji wazne jest, ile jest ,,stron" w sprawie, czyli np wspołwłascicieli działki. A jesli chodzi o sasiadów, to tez nie wszyscy są ,,stroną". Zalezy to m in. od wysokosci zabudowy, czy sa budynki w granicy, czy sasiedzi wyrazali zgode na cos. A jesli wszyscy są poodsuwani na odpowiednie odległości, to chyba nawet od nich nie sa wymagane oswiadczenia. Ale pani w starostwie powiedziala, ze kto jest dla mnie ,,stroną" powie dopiero, jak złożymy papiery na pozwolenie na budowe.

A jesli sie okaze, ze tylko ja z mężem jestesmy ,,stroną", to na miejscu przy odbieraniu pozwolenia podpiszemy oswiadczenie, ze zgadzamy sie z decyzja urzedu, nie bedziemy wnosic zadnych zastrzezen i pozwolenie bedzie prawomocne.

pozdr

• 2 weeks później...
dzisiaj dzwonilam do starostwa m.im. w tej sprawie rowniez.

W uprawomocnieniu decyzji wazne jest, ile jest ,,stron" w sprawie, czyli np wspołwłascicieli działki. A jesli chodzi o sasiadów, to tez nie wszyscy są ,,stroną". Zalezy to m in. od wysokosci zabudowy, czy sa budynki w granicy, czy sasiedzi wyrazali zgode na cos. A jesli wszyscy są poodsuwani na odpowiednie odległości, to chyba nawet od nich nie sa wymagane oswiadczenia. Ale pani w starostwie powiedziala, ze kto jest dla mnie ,,stroną" powie dopiero, jak złożymy papiery na pozwolenie na budowe.

A jesli sie okaze, ze tylko ja z mężem jestesmy ,,stroną", to na miejscu przy odbieraniu pozwolenia podpiszemy oswiadczenie, ze zgadzamy sie z decyzja urzedu, nie bedziemy wnosic zadnych zastrzezen i pozwolenie bedzie prawomocne.

pozdr

dokladnie tak powinno byc.

jezeli dzialka jest tylko Wasza, a projekt jest wykonany zgodnie z mpzp i nie naruszacie zadnych granic (typu 4 metry od granicy dzialki) to zaden sasiad nie jest strona i decyzja powinna byc jednoczesnie prawomocna

dokladnie tak powinno byc.

jezeli dzialka jest tylko Wasza, a projekt jest wykonany zgodnie z mpzp i nie naruszacie zadnych granic (typu 4 metry od granicy dzialki) to zaden sasiad nie jest strona i decyzja powinna byc jednoczesnie prawomocna

U mnie decyzja się uprawomacnia (ojej, jest takie słowo? :) po 14 dniach. Działka jest tylko moja.

Wczoraj odebrałem pozwolenie na budowę zjazdu i też mam czekać 14 dni.

Może powiat musi się wypowiedzieć?

Q.