jolka009 06.04.2006 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 Co wybraliście i co radzicie? Jakie są koszty montażu jednego i drugiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BORG 06.04.2006 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 sam się chętnie dowiem..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 06.04.2006 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 sam się chętnie dowiem..... szambo non olet (OBY!!!!!) więc podnoszę temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 06.04.2006 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 Co wybraliście i co radzicie? Jakie są koszty montażu jednego i drugiego? Pisałaś wcześniej o wysokiej wodzie - szambo z tworzywa może Ci wypłynąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BORG 06.04.2006 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 Co wybraliście i co radzicie? Jakie są koszty montażu jednego i drugiego? Pisałaś wcześniej o wysokiej wodzie - szambo z tworzywa może Ci wypłynąć. nie - jeżeli będzie zamocowane na płycie betonowej i będzie zakotwione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 06.04.2006 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 Co wybraliście i co radzicie? Jakie są koszty montażu jednego i drugiego? Pisałaś wcześniej o wysokiej wodzie - szambo z tworzywa może Ci wypłynąć. nie - jeżeli będzie zamocowane na płycie betonowej i będzie zakotwione Proponuje przeczytać jeszcze raz z akcentem na może. Czasami potrafi wypłynąć mimo zamocowania- fakt jest taki ,że trzeba mieć świadomośc i tylko o to mi chodziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwo_72 07.04.2006 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 Ja w projekcie mam betonowe ale mysle o plastiku. Nie moge sie jeszce zdecydowac co do pojemności...czyli same niewiadome. Jest nadzieja (DUZA) ze w ciagu 1,5 roku doprowadza mi kanalize wiec to tez musze brac pod uwage. Moze ktos przy okazji poradzi jaka pojemnosc przy 4 osobowej rodzinie (2 kotow nie licze)....Planuje 10m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomik_B 07.04.2006 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 Ja w projekcie mam betonowe ale mysle o plastiku. Nie moge sie jeszce zdecydowac co do pojemności...czyli same niewiadome. Jest nadzieja (DUZA) ze w ciagu 1,5 roku doprowadza mi kanalize wiec to tez musze brac pod uwage. Moze ktos przy okazji poradzi jaka pojemnosc przy 4 osobowej rodzinie (2 kotow nie licze)....Planuje 10m3. Mam szambo stalowe o pojemności 10-11 m3. Przy trzech dorosłych osobach i dwuletnim dziecku opróżniam je, co 24 - 26 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebakor 07.04.2006 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 ja bym dał min 12m3a co do tego czy betonowe czy plastikowe to sam sie zastanawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek.tor 07.04.2006 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 Czy betonowe?Czy plastikowe?To zależy od chłonności gruntu. Jeśli grunt jest gliniasty i w związku z tym jest wysoki poziom wód bruntowych to jak pisze Geno - plastkowe odpada.Nawet jeśli zakotwi się je w betonie. A tak swoją drogą. Jeśli i tak trzeba lać beton, kupować pasy z polimerów to już taniej i pewniej jest wkopać szambo betonowe. Jak głęboko ma być usadowione to szambo?Jesli ukształtowanie terenu i poziom rury doprowadzającej ścieki do szamba wymaga głębokiego usadowienia to istnieje obawa zgniecenia plastikowego szamba po jego opróżnieniu. Często szamba usadawia się przy tuż bramie wjazdowej a nawet pod ciągiem komunikacyjnym. Do takiej lokalizacji plastikowe się nie nadaje. Innymi słowy -jeśli zachodza ww warunki to polecam betonowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarzeb 07.04.2006 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 osobiscie wybralem stalowei wydaje sie to byc najsensowniejsze bylo najtansze i (jak zrobia kanalize) mozna odsprzedacPlatkikowe sa najdrozsze i dochodzi problem z wysadzaniem, oraz najazdem samochodubetonowe za to moga miec problemy ze szczelnoscia i transport byl koszmarnie drogiAle wszystko zależy do rejonu Co do pojemnosci to sprawdz jakie wozy tam operuję - u mnie np. tylko 8m3wiec po co wieksze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolka009 07.04.2006 13:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 osobiscie wybralem stalowe i wydaje sie to byc najsensowniejsze Ile płaciłe i jaki to producent jeli można wiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek.tor 07.04.2006 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 .... Co do pojemnosci to sprawdz jakie wozy tam operuję - u mnie np. tylko 8m3 wiec po co wieksze? Po to by codziennie nie sprawdzać czy to już. Po to by zostawić przestrzeń na nieprzewidziana zwłokę w dojeździe szambiarki. Po to by rura kanalizacyjna doprowadzająca ścieki była pusta a nie wypełniona w czasie gdy Ty czekasz na szambiarkę. Po to by szambelan gdy zakupi większy samochód nie musiał odjeżdżać spod Twojego domu z powietrzem w swoim zbiorniku. Moim zdaniem powinno się zachować margines conajmniej 2 m3 powyżej maksymalnej ładowności szambiarki w twoim rejonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts