Marecki07 06.04.2006 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 No właśnie ciekaw jestem jak wygląda budowa mieszkanie i utrzymanie takiego domu, czyli generalnie wszystko co ma z tego typu domami związek. Czy taki dom jest tańszy od murowanego? Myślę o postawieniu stanu surowego zamkniętego przez jakąś firmę i późniejsze wykańczanie samemu. co Wy o tym sądzicie? Dziękuje z góry za wszystkie opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 06.04.2006 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=12551&highlight= I wiesz wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 08.04.2006 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2006 No właśnie ciekaw jestem jak wygląda budowa mieszkanie i utrzymanie takiego domu, czyli generalnie wszystko co ma z tego typu domami związek. Czy taki dom jest tańszy od murowanego? Myślę o postawieniu stanu surowego zamkniętego przez jakąś firmę i późniejsze wykańczanie samemu. co Wy o tym sądzicie? Dziękuje z góry za wszystkie opinie. Nie przecze że w skrócie podanego przez mego przedmówcę nic nie ma ale można z przeproszeniem paść pod koniec tego tematu i nie mieć ochoty na budowę pod koniec. Poniewż zbudowalem taki dom w 2003 roku postaram sie trochę odpowiedzić na Twoje pytania: 1) budowa trwala od maja do listopada, wszystko robila firma od wykopu do wykończeniówki. Generalnie nie mgę narzekać, ale na budowie bylem codziennie i gonilem towarzystwo, równo. Polskie firmy budowlane są bardzo nieterminowe, jeszcze teraz jak słysze "to się zrobi w do środy" to mnie trzęsie ; 2)W domu mieszka się wygodnie, roczny koszt utrzymania mojego domu przedstawia się to następująco: szambo 1560; prąd 3800; ubezpieczenie 380; podatek 60; drewno do kominka 2 m3 300; woda 250; wywóz smieci - na razie zbiorczy śmietnik (free) RAZEM 6 350 czyli na 1 miesiąc 530 zł za 130 m kw. garazu nie liczę i nie ogrzewam dodakowe 25 m kw. Gdybym placił za solid security 120 na miesiąc to wyszloby 650 na 1 msc i 7800/ rok. Nadmieniam że wszystko u mnie jest na prąd tzn: ogrzewanie, cuw i kuchenka; uważam że koszty są do przyjęcia. 3) Taki dom jest (w mim przypadku) od murownego, między nnymi dlatego, że szybciej się go buduje, nie wymaga sezonowania, odpada dodatkowa obsługa kredytu np murowany buduje się o 1 sezon dłużej przez ten czas też trzeba gdzieś mieszkać, 4) Prace wykończeniowe samemu? Jeżeli umiesz, lubisz i nie pracujesz zawodowo to niezly pomysł, ale atutem kanadyjczyka jest jego szybkie tempo budowy i wykończenia. Po co więc wybierac tę technologię, jeżeli nie korzysta się z jej głównych zalet? Jeżeli masz jakieś pytania to chętnie odpowiem. PS. Mój domek kosztował ok 196 tyś i znajduje się nieopodal W-wy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Funia28 10.04.2006 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 Mój domek będzie miał jakieś 110 mkw powierzchni użytkowej - nie wiem jakie będą koszty miesięcznego utrzymania - ochrona 100 zł miesięcznie - to na pewno - ogrzewanie elektryczno -kominkowe z naciskiem na to drugie. Terma elektyczna. Dogrzewanie prądem mieszkania i ogrzewanie w ten sam sposób wody mnie nie przeraża bo tak mam teraz w mieszkaniu i nie jest źle. Domek drewniamy to : 1. szybkość budowy - 3 tyg. stan surowy zamknięty + stolarka okienna2. możliwość wykończenia na dwa sposoby - drewno w środku lub na zewnątrz3. ten niesamowity klimat mieszkania w takim domku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martelia 14.04.2006 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 hej,ja przymierzam się do zbudowania domu w sysytemie kanadyjskim lub prefabrykowanego drewnianego.Interesuje mnie jak jest z akustyką w takim domu-proszę o opinie użytkowników. Czy słychać co się dzieje za ścianą bardziej niż w murowańcu/bloku? To czego się boję to niesolidności wykonawcy. Wymagania przy tej technologii są bardzo wysokie, słyszałam o przypadku zachwiania całej konstrukcji domu i innych takich drastycznych. pozdrawiamMarta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts