Aga75 06.04.2006 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 Czy ktoś wie może czy na wykonanie altanki ale nie związanej trwale z podłożem (oparta na płytach betonowych) trzeba mieć zgłoszenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rispetto 06.04.2006 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 W Inspektoracie Budownictwa powiedziano mi, że nie trzeba. Ale najpierw zasiałem głęboki niepokój wród urzędników takim samym pytaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga75 06.04.2006 14:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 super! bo już się balam całej procedury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 07.04.2006 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 Z tego co mi wiadomo można bez zgłoszenia, ale do iluś m2... Nie wiecie ilu? Gdzieś mi się obiło o uszy , ze 12. Muszę zadzwonić do urzędu i się dowiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 07.04.2006 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 Mnie w nadzorze budowlanym powiedzieli, że muszę zgłosić do Starostwa. Sprawdzę to u źródla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 07.04.2006 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 Z tego co mi wiadomo można bez zgłoszenia, ale do iluś m2... Nie wiecie ilu? Gdzieś mi się obiło o uszy , ze 12. Muszę zadzwonić do urzędu i się dowiedzieć. Do iluś tam metrów zgłoszenie, powyżej pozwolenie na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz waligóra 07.04.2006 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 Z tego co mnie wiadomo, to w odniesieniu do Art. 29 Prawa budowlanego:"Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa wolno stojących parterowych budynków gospodarczych, wiat i altan oraz przydomowych oranżerii (...) o powierzchni zabudowy do 25 m kw., przy czym łączna liczba tych obiektów na działce nie może przekraczać dwóch na każde 500 m kw. powierzchni działki"Tak więc, nie musisz mieć pozwolenia na budowę tej altanki, ale musisz zgłosić zamiar budowy stosownie do Art. 30 pkt. 1.PozdrawiamMAŁY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz waligóra 07.04.2006 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 UzupełnieniePowyższe dotyczy obiektu trwale związanego z gruntem. Jeżeli altanę zrobisz np. na kółkach, to nie musisz zgłaszać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 07.04.2006 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 Ale nam właśnie Mariusz chodzi o altankę nie związaną trwale z gruntem, tzn. np ustawioną na płytach betonowych. Gdzieś czytałam, że takie domki gospodarcze można bez pozwolenia, ale do 12 m2... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga75 07.04.2006 13:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 Oczywiście pani w moim starostwie stwierdzila że należy zgłość ale nie potrafiła uzasadnić. Więc na podstawie własnej analizy prawa budowlanego i odpowiedzi powyżej stwierdziłam że moja altanka jako nie związana trwale z gruntem jest w ogóle poza zakresem prawa budowlanego (definicje mówią o budynkach trwale związanych z gruntem lub o innych obiektach małej architekturyk do których nie jest wymagane zgloszenie) nie podlega zgłoszeniu. I tej wersji się będę trzymać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 07.04.2006 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 I bądź tu mądry i pisz wiersze... Niedługo sami zabieramy się za stawianie takiego domku, więc temat mnie ciekawi. Obiecuję, że w poniedziałek wybiorę się do bardzo miłego i uczynnego pana M. z naszego urzędu i sobie z nim o tym pogaworze Jak tylko się czegoś dowiem, to obiecuję, że napiszę. Miłego ''łikendu'' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vondraczek 11.04.2006 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2006 I bądź tu mądry i pisz wiersze... Niedługo sami zabieramy się za stawianie takiego domku, więc temat mnie ciekawi. Obiecuję, że w poniedziałek wybiorę się do bardzo miłego i uczynnego pana M. z naszego urzędu i sobie z nim o tym pogaworze Jak tylko się czegoś dowiem, to obiecuję, że napiszę. Miłego ''łikendu'' I jak tam po rozmowie - pisz, pisz! Pozdrawiam, Dziękuje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qdlaty 11.04.2006 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2006 Podpytaj jeszcze, czy takie cos "nie zwiazane z gruntem" moze stac przy ogrodzeniu, czy trzeba zachowac 3/4 m.Q. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 11.04.2006 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2006 Byłam wczoraj w urzędzie i na razie dowiedziałam się tylko tyle, że pan M. jest na urlopie i w pracy będzie w środę (czyli jutro). Obiecuję, że jak tylko się dowiem czegoś konkretnego, to napiszę, bo temat mnie interesuje - też niedługo będziemy stawiać taki domek. Przy okazji chcę jeszcze zapytać o studnię, bo czeka nas jej kopanie, a nie jestem pewna czy tu należy zachować jakieś odległości od granic działek sąsiednich. Qdlaty - co do odległości od granicy takich domków to jestem prawie pewna, że należy zachować 3 lub 4 metry, tak samo jak w przypadku domów trwale związanych z gruntem. Do granicy możesz zbliżyć jeśli sąsiad wyrazi zgodę lub w momencie, gdy na działce sąsiedniej stoi już budynek bliżej Twojej granicy niż to wymagane w przepisach. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qdlaty 11.04.2006 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2006 Dzieki Zuczek, sasiad ma przy granicy domek na narzedzia. To ja sobie tez cos postawie W sumie nie mam w domu miejsca na rozne ogrodowe duperele. Q. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 12.04.2006 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 Qdlaty jeśli sąsiad ma już domek gosp. bliżej Twojej granicy, to Ty o tyle samo możesz zbliżyć, ale nie jestem do końca pewna szczegółów. Wydaje mi się, że możesz wówczas zbudować domek do takiego matrażu jak ma sąsiad. Dowiedz się też czy to nie szopka jedynie na czas jego budowy. Bo jeśli po budowie zamierza ją rozebrać, to Ty prawdopodobnie też będziesz rozbierał swoją . Chyba, że się nad Tobą zlituje i odpuści Najlepiej jeśli się dowiesz w swoim urzędzie jak to wszytsko wygląda, bo ja specem w tej dziedzinie nie jestem i nie chciałabym nikogo wprowadzać w błąd. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qdlaty 12.04.2006 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 Sasiad ma ten domek juz dobre parenascie lat. Dom zreszta tez. Ale faktycznie zorientuje sie w urzedzie. Zreszta, dopiero buduje dom, wiec na domek narzedziowy przyjdzie pora za jakies 2 lata. A wtedy wszystkie przepisy moga byc inne i niepotrzebnie zawracam sobie i Wam d.... . Q. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 13.04.2006 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 Uff... dorwanie pana M. w urzędzie graniczy prawie z cudem, ale w końcu mi się udało Po moim telefonie i następnie przybyciu do urzędu już na mnie czekały skserowane przepisy z zaznaczonymi kolorowym pisakiem kwestiami, o które wcześniej pytałam - pan M. jest niesamowity A więc trochę mądrzejsza i oczytana już wyjaśniam co następuje Najpierw odnośnie domku gospodarczego. - chęć postawienia domku gospodarczego należy zgłosić w Starostwie. U nas wygląda to tak, że wypełniamy gotowy druk (zgłoszenie), które dostałam w naszym urzędzie oraz oświadczenie o posiadanym prawie do dysponowania nieruchomością. Musimy także skserować sobie mapkę, którą mamy od geodety i wrysować tam planowany domek. Po złożeniu zgłoszenia do Starostwa trzeba odczekać 30 dni i po upływie tego terminu (jeśli nie będzie zastrzeżeń) można stawiać domek. W zgłoszeniu należy określić rodzaj, zakres i sposób wykonywania robót budowlanych oraz termin ich rozpoczęcia. - bez pozwolenia (tylko zgłoszenie) można postawić parterowy domek do 25 m2, przy czym ilość takich obiektów na działce nie może być większa niż 2 na każde 500 m2. Odnośnie dokładnej wysokości domków przepisy milczą. - odległość domku od granicy. Przepisy mówią twardo: 3m jeśli ściana jest bez okien, 4m jeśli ma okna. Samowolnie nie można tego zmienić, bo będzie problem. Chyba, że sąsiad się zgodzi albo sam ma już swój domek bliżej naszej granicy. Wtedy można kombinować. - jeśli chcecie do takiego domku zrobić sobie wiatę (np na drewno do kominka) po przez wyciągnięcie z jednej strony dachu na 80 cm poza ścianę domku, to: "Okapy i gzymsy nie mogą pomniejszać odległości od granicy (...) o więcej niż 0,8 m, natomiast części budynku takie jak tarasy, schody zewnętrzne, pochylnie, rampy itp - o więcej niż 1,3 m." Czyli jeżeli chcecie zrobić sobie taką wiatkę, to nie musicie oddalać domku od min. wymaganych odległości od granicy, chyba że przekracza ona owe 80 cm (i taka wiatka nie powinna być też wtedy wsparta na filarach - jak mi powiedział pan M.). A jeśli chcecie taras przed domkiem, to nie może on przekraczać 1,3 m od granicy. I to tyle na temat domków gospodarczych. Wszystko chyba jasne? A teraz trochę o studniach, bo może komuś się przyda - chęci zrobienia studni nie trzeba zgłaszać, chyba że jest to studnia głębinowa powyżej 30 m głębokości. - odległość studni od granicy wynosi min. 5 metrów, do osi rowu przydrożnego - 7,5 m, a od zbiorników do gromadzenia nieczystości (szamba, POŚ) - 15 m. Na moje pytanie czy poniosę jakieś konsekwencje jeżeli studnia będzie bliżej niż 15 metrów od szamba, pan M. odpowiedział, że prawnych nie, najwyżej zdrowotne (oczywiście jeśli woda ze studni miałaby służyć do użytku domowego). Można także postawić studnię wspólną na granicy działek. Skończyłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 14.04.2006 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 Poprawki wg mego stanu wiedzy - jeśli się mylę, niech ktoś sprostuje: 1. Zanim nastąpi zgłoszenie domku gospodarczego należy przebrnąć przez papierkologię w urzędzie gminy celem stwierdzenia zgodności z miejscowymi WZZiT. To sprawia, że z punktu widzenia papierkologii mało różni się to od normalnej budowy. 2. Jeżeli studnia będzie bliżej niż 15 metrów od szamba poniesiesz również konsekwencje natury prawnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 14.04.2006 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 Odnośnie pkt. 1 to nic mi o tym niewiadomo i u nas załatwienie papierologii potrzebnej do postawienia domku gosp. zdecydowanie różni się od tej, która jest niezbędna do tego, aby postawić dom. Może w innym świecie żyję? A może Ty masz na myśli domek gospod. murowany, trwale związany z gruntem? Wtedy owszem, potrzebne jest pozwolenie i załatwianie wszystkiego niewiele różni się od tego jak w przypadku budowy domu. Ja piszę o domku gosp. drewnianym, trwale nie związanym z gruntem (ustawionym np na płytach betonowych). Odnośnie pkt. 2 - to całkiem możliwe - pan M. mówiąc mi, że nie, miał na myśli to, że nikomu po prostu nie chce się jeździć i zajmować się takimi duperelami Dla samego swojego zdrowia nie warto pomniejszać tej odległości (chyba każdy o tym wie??? ) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts