Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt zamienny a ulga z 2001

JJKonsulting

Recommended Posts

Prosze o poradę.

Pod koniec 2001 roku uzyskałem pozwolenie na budowę domu jednorodzinego ,jednak z uwagi na pośpiech projekt domu który wybrałem niesatysfakcjonuje mnie.

Z uwagi na powyższe mam zamiar zlecić wykonanie projektu zamiennego a co za tym idzie dostanę kolejne pozwolenie na budowę w związku z tym zwracam się z pytaniem co z ulgą budowlaną jak odnoszą się do tego przepisy prawa budowlanego i Urzędy skarbowe czy traktują taki projekt jako rozpoczęcie nowej budowy czy kontynuację starej.

Pozwolenie będzie stare - stara będzie ulga. Warunkiem załapania się na ulgę było poniesienie wydatków. Ciekawe tylko jak podejdą do sprawy, jeżeli jedynym wydatkiem jaki poniosłeś był koszt projektu. Może powiedzą Ci coś w tym stylu - "jak zwróci pan materiał do hurtowni - to też go nie może pan odliczyć. Skoro nie ma pan innych wydatków - więc nie rozpoczął pan inwestycji. Skoro nie rozpoczął pan inwestycji - to nie ma pan ulgi."

Nalezy w tym przypadku udać się do twojego Urzędu Skarbowego i zapytać wprost:

kiedy budowę uznaje się za rozpoczętą?

Kiedyś słyszałem opinie, że rozpoczeta budowa to:

- przygotowanie terenu i m.in. samo wytyczenie budynku (wpis do dziennika budowy może Ci zrobić geodeta),

- innym razem słyszałem opinię, że rozpoczęciem budowy jest wykonanie fundamentów.

Ja robiem projekt zamienny garażu po wytyczeniu geodezyjnym.

Pozdrawiam