Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UWAGA NA KLESZCZE - śmiertelne zagrożenie dla psów i kotów

tyberian

Recommended Posts

Hm, teraz zgupiałam. To nie były te testy genetyczne, ale te na wskaźnik Western Blot klasy IgG i IgM. To to chyba właśnie jest ten test Elisa, prawda? Wiem, słyszałam, że są niewiarygodne, ale też słyszałam, że w Poznaniu w testach genetycznych są pomyłki. No i tak to właśnie... Oxa, co radzisz?

• Odpowiedzi 72
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki Oxa. wyszły ujemne. też to u mnie dziwnie było, bo nie widziałam w tym miejscu nigdy kleszcza (miałam kilka razy w innych miejscach),a wędrujący niemały rumień miał miejsce. objawów innych żadnych. (ponadto w ciąży byłam, jak rumień się pojawił, panika straszna). Wszystko się dobrze skończyło. jedno tylko do dziś mnie zastanawia, bo dostałam wtedy w końcu antybiotyk i po tym antybiotyku rumień zniknął, co to więc było...?

Rozpoczął się bardzo trudny czas w którym nasze zwierzęta są narażone na kleszcze i pchły.

Wychodząc na przeciw Państwa problemom proponujemy najlepsze preparaty zwalczające te pasożyty.

Jedne z najlepszych preparatów to Frontline oraz Advantix.

Dostępne są w naszym sklepie http://www.karmapupila.pl

Zapraszamy

• 3 weeks później...
  • 5 weeks później...
Gość Konto usunięte_12*

Aby nie było kłopotów z kleszczami, najlepsza jest profilaktyka. Ja swojego psiaka zaraz po leśnej wędrówce dokładnie wyczesywałem najpierw gęstym metalowym grzebieniem a potem ostrą szczotką stawiając go na rozpostartej gazecie. "Wszystko", co się wyczesało, od razu zwijałem i paliłem. Od czasu, gdy zastosowałem tę prostą metodę, nie było potrzeby "wykręcania" już opitych kleszczy z jego skóry.

Pozdrawiam

Edytowane przez Konto usunięte_12*

• 3 weeks później...

jeśli chodzi o koty to kleszcze nie są zagrożeniem no chyba że złapie kot kilkanaście na raz to może nabawic się anemi, jesli chodzi o psy to tu sprawa jest poważniejsza trzeba "nakapać" im na kark frontlinea lub innego niszczyciela i powinno byc ok.

No i najważniejsze: sprawdzajcie sierść i wykręcajcie te świństwa

• 2 weeks później...
  • 1 year później...