krispl 18.02.2003 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2003 Czy ktoś brał dotacje z Eurpejkiego Funduszu Ekologicznego na modernizację pieca CO albo kredyt nikooprocentowany z Banku Ochrony Środowiska na cele proekologiczne ? Czytałem że kredyt może mieć 1 % oprocentowania ale zakupione na ten cel produkty muszą być produkcji polskiej. A ile można dostać dopłaty za zmianę kotła z weglowego na gazowy z funduszu proekologicznego ? Może się ktoś podzieli swoim doświadczeniem w tym zakresie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muratorka 19.02.2003 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2003 Orientowałam się trochę o tych kredytach preferencyjnych. Dopłat nie ma, ale taki kredyt na korzystnych warunikach powinieniś dostać. Polecam wizytę w BOŚ. Oni mają listę wykonawców (ogrzewanie, piece) z którymi mają podpisane umowy i warunkiem jest skorzystanie z usług jednego z nich.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 19.02.2003 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2003 BOS daje jedynie kredyty na inwestycje proekologiczne.Jednak Narodowy Fundusz Ochrony ... http://www.nfosigw.gov.pl daje dotacje albo kredyty z mozliwoscia umozenia jego czesci.Wiem ze istnieje jeszcze jeden fundusz i probuje go od kilku dni namierzyc ale bezskutecznie. Ja chce wymienic kotlownie i pozbyc sie eternitu korzystajac z dotacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muratorka 19.02.2003 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2003 Z tego co wiem to te fundusze dają właśnie dotacje BOŚ -owi. One bezpośrednio nie obsługują ludności, robi to bank. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hippo 19.02.2003 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2003 Klaudia, istnieją dopłaty Wojewódzkich Funduszy Ochrony Środowiska, dlatego nie musisz robić zakupów z listy sklepów przedstawianych w BOŚ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muratorka 20.02.2003 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2003 Hippo czy mógłbyś napisać w jaki sposób można się starać o taką dopłatę i jakie warunki trzeba spełnić?Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hippo 20.02.2003 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2003 Klaudia ja brałem kredyt na zakup okien do nowego budynku z dofinansowaniem WFOŚ na trzy lata - był bardzo korzystny (obecnie jeszcze bardziej korzystny, bo oprocentowanie w ciągu trrzech lat cały czas obniża się), natomiast teraz chcę wziąć na wyposażenie budynku w centralne ogrzewanie gazowe. nie wiem czy takie dofinansowanie Cię interesuje.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 20.02.2003 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2003 hippo - nalezy zwrocic sie bezposrednio do Woj. Funduszu OS? Czy dofinansowanie dostajesz w postaci gotowki od funduszu? ja wiem ze bierze sie kredyt w BOS np na 1% i reszte tych % dofinansowuje Fundusz. To caly "zysk". wszystko zalatwia sie w banku no i trzeba spelnic jego wymogi. jak to mozna obejsc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hippo 20.02.2003 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2003 tom soyer, kredyt na okna brałem prawie 3 lata temu, dlatego dokładnie nie pamiętam jakie papiery należy złożyć, ale:- w WFOŚ składasz pozwolenie na budowę, rachunek pro forma z wybranej przez Ciebie firmy (ja brałem z tej samej firmy dwie faktury - zakup i montaż,)rozpisujesz terminy realizacji tego zadania i jeszcze chyba ksero aktu notarialnego własności działki- trzeba dowiedzić się w WFOŚ jakie banki oprócz BOŚ stosują przy kredytach dofinansowanie do odsetek przez WFOŚ (ja wtedy brałem w Big Banku)- w banku standard tzn. poręczyciele,- musiałem wpłacić 30% wartości zakupudodatkowo miałem kontrole na budowie czy zamierzony efekt ekologiczny został osiągniętyKredyt naprawdę atrakcyjny, będę brał jeszcze na ogrzewanie.Jeśli jeszcze mogę temat przybliżyć to proszę o pytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hippo 20.02.2003 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2003 tom soyernie dostajesz gotówki do ręki tylko przelewy idą z banku:smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts