Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fndusze ekologiczne i kredyt BOS

krispl

Recommended Posts

Czy ktoś brał dotacje z Eurpejkiego Funduszu Ekologicznego na modernizację pieca CO albo kredyt nikooprocentowany z Banku Ochrony Środowiska na cele proekologiczne ? Czytałem że kredyt może mieć 1 % oprocentowania ale zakupione na ten cel produkty muszą być produkcji polskiej. A ile można dostać dopłaty za zmianę kotła z weglowego na gazowy z funduszu proekologicznego ? Może się ktoś podzieli swoim doświadczeniem w tym zakresie.

Orientowałam się trochę o tych kredytach preferencyjnych. Dopłat nie ma, ale taki kredyt na korzystnych warunikach powinieniś dostać. Polecam wizytę w BOŚ. Oni mają listę wykonawców (ogrzewanie, piece) z którymi mają podpisane umowy i warunkiem jest skorzystanie z usług jednego z nich.

Pozdrawiam

BOS daje jedynie kredyty na inwestycje proekologiczne.

Jednak Narodowy Fundusz Ochrony ... http://www.nfosigw.gov.pl daje dotacje albo kredyty z mozliwoscia umozenia jego czesci.

Wiem ze istnieje jeszcze jeden fundusz i probuje go od kilku dni namierzyc ale bezskutecznie.

Ja chce wymienic kotlownie i pozbyc sie eternitu korzystajac z dotacji

Klaudia ja brałem kredyt na zakup okien do nowego budynku z dofinansowaniem WFOŚ na trzy lata - był bardzo korzystny (obecnie jeszcze bardziej korzystny, bo oprocentowanie w ciągu trrzech lat cały czas obniża się), natomiast teraz chcę wziąć na wyposażenie budynku w centralne ogrzewanie gazowe. nie wiem czy takie dofinansowanie Cię interesuje.

Pozdrawiam

hippo - nalezy zwrocic sie bezposrednio do Woj. Funduszu OS? Czy dofinansowanie dostajesz w postaci gotowki :smile: od funduszu?

ja wiem ze bierze sie kredyt w BOS np na 1% i reszte tych % dofinansowuje Fundusz. To caly "zysk". wszystko zalatwia sie w banku no i trzeba spelnic jego wymogi.

jak to mozna obejsc?

tom soyer, kredyt na okna brałem prawie 3 lata temu, dlatego dokładnie nie pamiętam jakie papiery należy złożyć, ale:

- w WFOŚ składasz pozwolenie na budowę, rachunek pro forma z wybranej przez Ciebie firmy (ja brałem z tej samej firmy dwie faktury - zakup i montaż,)rozpisujesz terminy realizacji tego zadania i jeszcze chyba ksero aktu notarialnego własności działki

- trzeba dowiedzić się w WFOŚ jakie banki oprócz BOŚ stosują przy kredytach dofinansowanie do odsetek przez WFOŚ (ja wtedy brałem w Big Banku)

- w banku standard tzn. poręczyciele,

- musiałem wpłacić 30% wartości zakupu

dodatkowo miałem kontrole na budowie czy zamierzony efekt ekologiczny został osiągnięty

Kredyt naprawdę atrakcyjny, będę brał jeszcze na ogrzewanie.

Jeśli jeszcze mogę temat przybliżyć to proszę o pytania