MarkosX 06.04.2006 23:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 Witam Wszystkich, na forum jestem nowy i odrazu z pytaniami Interesują mnie w sumie wszystkie informacje na temat szamotu. Głównym wątkiem jaki mnie najbardziej interesuje jest akumulacja ciepła. Z moich obserwacji pieca kaflowego jaki posiadam w domu wynika, że szamot potrafi zaakumulować w krótkim czasie (ok. 20 minut palenia choćby kartonem) bardzo dużo ciepła, więc wychodzi na to, że potrafi z wysokiej temperatury (temperatury ognia + dymu,spalin,gorącego powietrza) "odzyskać" dużo ciepła. Czy więc prawdą jest, że lepiej ogrzać szamot krótkotrwale b. wysoką temperaturą niż długotrwale niższą ? Nie wiem też do jakiej temperatury może się nagrzać cegła szamotowa ? Niektórzy tutaj pisali o blokach akumulacyjnych z magnezytu, które się nagrzewają do 600'C i mają lepszą akumulacyjność cieplną od szamotu, niestety o szamocie nic nie znalazłem. Wiem też, że cegła cegle nie równa, istnieją cełgy szamotowe wysokotemperaturowe (temp. stosowania do 1800'C) stosowane w piecach hutniczych itp., a także cegły, które się stosuje w piecach kaflowych, kominkach itp. temp. max. takich cegieł ok. 1250'C. Czy te cegły (być może) różnią się także pojemnością cieplną itp. nie mam pojęcia. Jak widać moja wiedza na temat szamotu i ciegieł szamotowych jest dziurawa jak ser szwajcarski i niestety nie znam żadnego zduna, aby go chociaż podpytać. Dlatego też zwracam się do Was z powyższymi zagadnieniami. Będe naprawdę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek informacje. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/51591-szamot-jak-to-z-quotnimquot-jest/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pracuś80 27.08.2007 02:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 Czy możecie mi jakoś doradzić, otóż mam do przecięcia kilka cegieł szamotowych. Jak zrobić to najlpiej, cięcia musza być precyzyjne a szamot to bardzo twardy materiał. Dysponuje tylko tradycyjną szlifierką kątową, jaka powinna być tarcza? Diamentowa czy jakaś inna bo zwykła do betony sobie nie daje rady. Czekam na wasze sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/51591-szamot-jak-to-z-quotnimquot-jest/#findComment-1958632 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.08.2007 04:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 utnij diamentówką Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/51591-szamot-jak-to-z-quotnimquot-jest/#findComment-1958640 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 27.08.2007 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 MarkosX, witaj W piecu kaflowym rzeczywiscie powinno sie przepalać krótkotrwaleprzez 15 do 30 min kilkukrotnie w ciągu dnia. Najbardziej ekonomiczniejest palić jak najkrócej i robić jak nadłuższe przerwy, ale i tak wszystkozależy od tego, jak ciepło chcemy mieć w domu, no i od temperaturyna zewnątrz. Szamot, tak jak wszystkie materiały ceramiczne, dość szybko nagrzewasię na powierzchni, ale ciepło bardzo powoli wędruje głębiej. Nawiązującdo powyższego, nie jest opłacalne długie grzanie, bo dużo ciepła ucieknieprzez komin. Akumulacyjne są cegły, niekoniecznie szamotowe, o jaknajwiększej gęstości materiału, czyli te odczuwalnie "cięzkie", one teżnajlepiej przewodzą ciepło. Idealne byłyby cegły np. z żeliwa alboaluminium. Woda jest dobra do akumulacji, ale to już inny temat. Generalnie, jeżeli już chcesz eksperymentować, radzę Ci umieścić w czopuchu termometr ( czujnik) i obserwować temperaturę spalin. Powinno być tak 150 - 200 st. C Jeżeli ta temperatura zacznie rosnąć w czasie palenia, to sygnał, że albo piec już jest nagrzanyalbo palimy za mocno. Pozdrawiam. Ps. Lepiej jest grzać taki piec temperaturą niższą trochę dłużej, żebydać czas cegłom na przepływ ciepła w głąb, ale najlepiej zamontować termometr na wylocie spalin i do jego wskazańdostosować tempo i czas palenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/51591-szamot-jak-to-z-quotnimquot-jest/#findComment-1958649 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.