korpi 07.04.2006 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 Witam, własnie kupuję działkę. Jest to działka narożna, jeden bok przylega do drogi publicznej, drugi do drogi prywatnej odchodzacej od tejże drogi publicznej. Innymi słowy moja działka jest narożna. Zawarłem umowę przedwstepną na kupno działki. Nie pomyślałem o zakupie drogi. Tymczasem droga ta (wytyczona na mapach) jest własnością w 1/6 własciciela od którego kupuję działkę. Po prostu na sprzedaż jest 6 działek wzdłuz tej drogi i każdy ze sprzedajacych jest właścicielem 1/6. Teraz nie wiem czy powinienem poprosic sprzedajacego o odstapienie udziałów w drodze ? Nie mam juz pieniedzy a nie wiem czy nie bedzie chciał uczynic tego odpłatnie ? W sumie mam dojazd z drogi publicznej, ale wtedy pewnie musiałbym postawic dom bokiem do drogi prywatnej i inne domy były by inaczej ustawione niz mój. A może zrobic wjazd od strony drogi, tak jak będą inne domy, tylko czy wtedy komus nie odbije i nie bedzie robił problemów ? Po co komus 1/6 udziałów w drodze jak nie ma tam działki. Nie wiem co zrobić....może coś poradzicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukas0259 07.04.2006 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 Porozmawiaj z właścicielem tej 1/6. Użyj argumentu, że dla niego ten udział jest bezwartościowy (a nawet powodujący stałe koszty - będzie od niego płacił co roku podatek od nieruchomości).Moim zdaniem powinnaś kupić ten udział "po cenie" aktu notarialnego (w końcu musicie to załatwić formalnie, a trudno wymagać od sprzedającego, aby oprócz udziału w drodze zasponsorował wam również formalnoprawne przeniesienie własności).[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korpi 08.04.2006 08:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2006 Chyba tak będę próbował.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 08.04.2006 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2006 Warto chyba przemyśleć sprawę usytuowania domu na działce ( strony świata !!! ) tak by rozplanowanie było jak najkorzystniejsze. Teoretycznie wystarczy fakt, że dojazd masz gminną drogą, ale może wziąwszy pod uwagę powyższą kwestię wygodniej będzie od drogi dojazdowej i wtedy podąć negocjację jw.No i oczywiście trzeba uwzględnić wymiary samej działki ( chyba że kwadrat )PozdroJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korpi 08.04.2006 18:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2006 Działka ma jest prawie w kwadracie 1370 m kw. najwygodniej jednak byłoby zrobic wjazd od drogi prywatnej. Dalej wzdłuz tej drogi tez są działki na których powstaną domy. Głupio by wyglądało kiedy wszystkie stały by frontem do drogi , a mój bokiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukas0259 08.04.2006 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2006 Sorry, pomyliłem płeć. Przepraszam Korpi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts