Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zakup działki oraz drogi dojazdowej

korpi

Recommended Posts

Witam, własnie kupuję działkę. Jest to działka narożna, jeden bok przylega do drogi publicznej, drugi do drogi prywatnej odchodzacej od tejże drogi publicznej. Innymi słowy moja działka jest narożna. Zawarłem umowę przedwstepną na kupno działki. Nie pomyślałem o zakupie drogi. Tymczasem droga ta (wytyczona na mapach) jest własnością w 1/6 własciciela od którego kupuję działkę. Po prostu na sprzedaż jest 6 działek wzdłuz tej drogi i każdy ze sprzedajacych jest właścicielem 1/6. Teraz nie wiem czy powinienem poprosic sprzedajacego o odstapienie udziałów w drodze ? Nie mam juz pieniedzy a nie wiem czy nie bedzie chciał uczynic tego odpłatnie ? W sumie mam dojazd z drogi publicznej, ale wtedy pewnie musiałbym postawic dom bokiem do drogi prywatnej i inne domy były by inaczej ustawione niz mój. A może zrobic wjazd od strony drogi, tak jak będą inne domy, tylko czy wtedy komus nie odbije i nie bedzie robił problemów ? Po co komus 1/6 udziałów w drodze jak nie ma tam działki.

Nie wiem co zrobić....może coś poradzicie. :roll:

Porozmawiaj z właścicielem tej 1/6.

Użyj argumentu, że dla niego ten udział jest bezwartościowy (a nawet powodujący stałe koszty - będzie od niego płacił co roku podatek od nieruchomości).

Moim zdaniem powinnaś kupić ten udział "po cenie" aktu notarialnego (w końcu musicie to załatwić formalnie, a trudno wymagać od sprzedającego, aby oprócz udziału w drodze zasponsorował wam również formalnoprawne przeniesienie własności).[/img]

Warto chyba przemyśleć sprawę usytuowania domu na działce ( strony świata !!! ) tak by rozplanowanie było jak najkorzystniejsze.

Teoretycznie wystarczy fakt, że dojazd masz gminną drogą, ale może wziąwszy pod uwagę powyższą kwestię wygodniej będzie od drogi dojazdowej i wtedy podąć negocjację jw.

No i oczywiście trzeba uwzględnić wymiary samej działki ( chyba że kwadrat )

Pozdro

J