Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W ALOESIE pracownia ARCHON

Recommended Posts

no i jestem,

Podstawowe info :

- mam już projekt Aloesa 3

- budujemy w Krakowie (Bielany krakowskie), ok. 7km od Rynku Głownego

- pozwolenie na budowę prawdopodobnie w marcu

- na WZ czekaliśmy 14 miesięcy :evil:

- Obecnie jesteśmy na etapie castingu na wykonanie stanu surowego

- planuje zacząć w czerwcu, może lipcu

- pierwsze wyceny powinny być w przyszłym tygodniu

- TEN DOMEK JEST ZAJEFAJNY

- na pewno poszerzamy garaż

- może wydłużymy jedną nawę (tą gdzie jest salon)

- na 100% obniżam poziom podłogi w salonie o 40cm

- na 100% nie bedzie tej wielkiej wanny, którą widać w projekcie

- myslę nad podniesieniem ściany kolankowej, ale obawiam się żeby nie zrobila się z tego uroczego domku "stodoła" (widziałem paskudne realizacje). Tak mi się wydaje że może pomogłoby tu wydłużenie krokwi..............co o tym sądzicie ????

- STRASZNIE BOJĘ SIĘ KREDYTU, ale podjeliśmy z żoną już decyzję.....

- na pewno będzie inna kolorystyka i okna bez podziałów

- WIATROŁAP jest zajefajny..................

A najwazniejsze w tym projekcie jest, jak się wydaje z rzutów, wielkie poczucie przestrzeni na parterze.

- co sądziecie o poddaszu???? Nie jest ono trochę "klitkowate"???? Troche mnie zastanawiają te małe powierzchnie użytkowe pomieszczeń.

Chetnie obejrze jakieś zdjęcia z realizacji, jesli ktoś dysponuje.

Aha, i przepraszam za chaos panujacy w moim poscie, ale jestem tak podniecony wizją tego przedsięwziecia..............że sami rozumiecie :D

• Odpowiedzi 528
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Na szczeście działeczka do scheda po dziadku żony............ :lol:

Co do zmian w konstrukcji domu - wydaje się, że poszerzenie garażu wiąże się jedynie z wydłużeniem kalenicy i ewewntualnie dołożeniem krokwi, no ale ja nie jestem fachowcem. W każdym razie będę próbował przeforsować tą wizję.

Dzisiaj rozmawialismy wstepnie z jednym potencjalnym wykonawcą : ma dokładnie policzyć ile będzie kosztować wykonanie stanu surowego, ale po pobieżnym przeglądnięciu projektu rzucił kwotą 45 tyś za robociznę. Ciekawe jest to, że przy podpisywaniu umowy nie podaje terminu rozpoczecia robót, a termin ostatecznego zakonczenia swoich prac.

Sprawdza się to, ponieważ dzisiaj widziałem dzieło tego człowieka ( a właściwie 2 dzieła). Otóz od 15 października do końca grudnia postawił dwa domy SZMARAGD (jeden koło drugiego) do stanu surowego zamkniętego. Potwierdzają to moi dwaj znajomi - własciciele tych budynków. Zatem kolo jest szybki jak huragan, a i robota wyglada bardzo porządnie.

Pozdrawiam

O kurczę, To widzę że idziecie ostro do przodu.

My jeszcze nie myśleliśmy o zakupach. Na razie intensywnie poszukujemy ekipy budowlanej. O zgrozo - nie jest to łatwe. Zwłaszcza jak chce się solidnie i cenowo w granicach zdrowego rozsądku.

Może ja też już powinienem mysleć o materiałach ????

Tyle że na razie cały czas pchamy kasę w tą "łąkę" i całą papierologię z tym związaną

Ja przekazałem projekty już do 5 ekip, czekam jeszcze na kontakt z jednym poleconym murarzem. Wyniki castingu powinny być znane do 20 stycznia.

JOFIA - Możesz jeszcze raz podać, ile ekipa powiedziała CI za stan surowy otwarty ??? Chodzi mi o łączną cenę za wykonanie stanu 0, ścian i dachu wraz z ułożeniem dachówki. Będę mógł wtedy porównać ceny

Pierwsze dobre wieści w sprawie ekipy. Jest szansa na polecanego budowlańca w rozsądnych pieniądzach................czekamy do przyszłego tygodnia.

Co do cen stali - chętnie przyglądnąłbym się im, tak dla rozeznania.

Ilość pustaków - wydaje mi się, że powinna być podana w zestawieniu materiałów, które jest dołączone albo do projektu, albo do kosztorysu.

W każdym razie jak uda mi się załatwić ekipę za 30 tys (stan surowy) , to będę się chwalił wszem i wobec :lol: ...............ale czas pokaże

Witam serdecznie,

jeśli chodzi o stal, to właśnie z jofią kupiliśmy ją przed chwilą. Szukałem w różnych miejscach ale najtaniej było w Centrostali Szczecinek. Tak szczerze mówiąc to biją cenami wszystkich an głowę. Mają akurat oddział blisko (w Gdyni) więc przwiozą za darmo. Jeśli chodzi o druty zbrojeniowe to pani architekt powiedziała, żebyśmy zmienili żebrowane fi8 na fi10, przez co wyszło pareset kilogramów więcej. Oto jaki drut kupiliśmy, i ceny brutto (po odliczeniu rabatu, czyli tyle ile zapłaciliśmy):

fi 6 gładki - 251 kg -> 640,05 PLN

fi 10 żebrowany - 1800 kg -> 4356,00 PLN

fi 12 żebrowany - 1001 kg ->2402,40 PLN

fi 16 żebrowany - 117 kg -> 284,31 PLN

drut wiązałkowy - 10 kg -> 36,80 PLN

Łącznie: 7719,56 PLN

Oczywiście ilość pustaków powinna być w kosztorysie, w samym projekcie takiej informacji nie ma. My nie zaopatrzyliśmy sie w kosztorys, ale i tak chcemy budować z białego pustaka a nie z porothermy. Po moich wstępnych obliczeniach potrzeba będzie około:

bloczki betonowe wym: 12x24x39 -> 1200 szt

pustak biały wym: 24x24x59 -> 1000 szt

pustak biały 12x24x59 -> 520 szt

Ogólnie liczy się 7 pustaków na 1 m2 ściany - szkoda tylko, że nie ma tych wymiarów w projekcie. Jeśli ktoś wie dokładnie ile potrzeba (nawet porothermy - najwyżej sie przeliczy) to proszę o info.

Nie wiem (nie mam czasu czytać) czy żona pisała o drewnie konstrukcyjnym na dach, ale najtaniej znalazłem impregnowane za 700 zł / m3

Drewno szalunkowe - ładne szerokie deski można dostać u nas najtaniej (powiat pucki) za 420 zł.

UWAGA!

Dzisiaj sie dowiedziałem, że od lutego drożeją u nas pustaki o 10% (produkowane przez Prefabet Reda). Pustaki radzę kupić teraz - hurtownie będą trzymać u siebie, a przywiozą kiedy będą potrzebne. Ceny tego 24x24x59 wynoszą mniej więcej 6,80 - 6,90 za sztukę, ale jak się dobrze poszuka to można znaleźć za około 6 zł. - jestem w trakcie załatwiania, ale o tym napisze wiecej w piątek, żeby nie zapeszać :)

Jestem znowu :D

Dostałem pierwszą ofertę od wykonawcy. Brzmi nastepująco :

650zł / m2 stanu surowego otwartego. 650zł x 210,9m2 powierzchni całkowitej = ok. 137.000 zł (oczywiście razem z materiałem)

Z tego co ustaliłem, roboty obejmuja :

- wykopanie "dziury"

- fundamenty z bloczków fundamentowych

- instalacja kanalizacyjna, która będzie w fundamencie

- izolacje + ocieplenie fundamentów

- drenaż przy fundamentach

- ściany budynku z ceramiki (Porotherm)

- ścianki działowe

- System kominowy Schiedel

- strop żelbetowy (lany)

- Więźba dachowa

- Pokrycie dachu ceramiką (Roben lub Creaton)

- Okna połaciowe FAKRO wraz z montażem

- Rynny

- bednarka przy fundamentach

- dodatkowo (prawdopodobnie) instalacja odgromowa

Realizacja ma być w Krakowie.

Oczekuję opinii : dużo?? Mało?? w sam raz ???

Bardzo cenne jest dla mnie, że przy takim typie budowy moge poświęcić się zarabianiu pieniedzy na spłatę kredytu :) , a nie na uganianie się za materiałami, koparkami, betoniarkami etc.

Co o tym sądzicie ???

No już podjęliśmy z żoną decyzję : do wyceny ostatecznej bierzemy CREATON. Rozważamy jeszcze RUPP, bo przy brązowym kolorze jest to podobna cena. Jutro mam się spotkać z wykonawcą, aby dogadać szczegóły, jakie konkretnie użyte będą materiały i co dokładnie (punkt po punkcie) będą obejmowały prace. Mam nadzieję, ze dogadamy się, bo też nie bardzo mam czas, aby jeździć za materiałami. Ja przecież muszę zarobić na spłatę kredytu :evil: :evil:

Mam jeszcze jedną wątpliwość. Wstępnie wiem, że wykonawca preferuję wykonanie fundamentów z bloczków. W projekcie jest on wylany z betonu. Czy to są równoważne technologie, czy może któraś jest lepsza lub gorsza. Nie wiem co o tym sadzić . Może ktoś mi pomoże w decyzji ?????

Pozdrawiam

Pustaki kupione :) jeszcze po starej cenie. Dowiedzieliśmy się, że będą w tym roku dwie dziesięcioprocentowe podwyżki - w lutym i w czerwcu. Wczoraj kupione, a w tej chwili już stoją u rodziców na ogrodzie. Będą tam stać aż do lipca, dlatego kupiliśmy foliowane na paletach. Niby trochę droższe (o 30 gr. na sztuce) ale uważam że warto

Kupiliśmy 1160 sztuk 24x24x59 i 540 sztuk 12x24x59. Ciekawy jestem jak obliczone ilości sprawdzą sie w praktyce ;)

Za całość z transportem zapłaciliśmy 9716 zł. Duży kosztował 6,70, a mały 3,48 złotych

Robimy z ogrodu rodziców skład budowalny. Leży już stal, pustaki i czekamy na drewno.

Czas zacząć szukać bloczków betonowych na fundamenty, tylko że z czasem będzie ciężko w najbliższych tygodniach :-?