Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W ALOESIE pracownia ARCHON

Recommended Posts

Witam. My budujemy w pionkach kolo radomia. Do kielc mamy ok 100km. W tej chwili jesteśmy na etapie stanu zero ale roboty postępują szybko bo zalezy nam na czasie. Pracujemy zagranicą i jestesmy na urlopie w celu dopilnowania budowy. Jeżeli jesteście zainteresowani chętnie podzielę sie zdjęciami. Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 528
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.My zaczynamy w krotce budowę aloesu 2 lecz bez garażu.Imam pytanie zy ktoś z Was stawia może domek tarasem do frontu działki czy raczej główne wejście z przodu??Bo ja z przodu działki mam południe i lepiej miałabym doświetlony salon i kuchnie jakby domek stał na odwrót i teraz zastanawiam się jak go usytuować.Co Wy o tym sądzicie??

Witam.My zaczynamy w krotce budowę aloesu 2 lecz bez garażu.Imam pytanie zy ktoś z Was stawia może domek tarasem do frontu działki czy raczej główne wejście z przodu??Bo ja z przodu działki mam południe i lepiej miałabym doświetlony salon i kuchnie jakby domek stał na odwrót i teraz zastanawiam się jak go usytuować.Co Wy o tym sądzicie??

Odradzam ten projekt jezeli front ma byc na stronie poludniwej. Z przudu jest kotlownia i maly pokoj z jedym oknem od poludnia - nie za wiele wpada swiatla. Cala najbardziej oszklona czesc znajduje sie z tylu budynku 9 w waszym przupadku od polnocy). Zwyczjnie polecam poszukac innego projektu.

Witam. My mamy to szczęcie ze nasza dzialka jest usytuowana jak na przykaldowej sytuacji w projekcie - czyli wejściem na pólnoc, a salon i taras na poludnie. Plusem waszego usytuowania bedzie organiczone nagrzewanie sie salonu w upalne dni.

Z tym salonem nie jest tak zle ;) ten balkon nad oknem daje spory cien. Ja nawet wolalabym, zeby go nie dawal :roll:

W projekcie jest tabelka z dokladną ilością stali. Dane z projektu: masa calkowita stali 3614kg.

O 6 - 188kg

O 8 - 270kg

O 12 - 20kg

#8 - 31kg

#10 - 1926kg

#12 - 861kg

#16 - 248kg

#20 - 67kg

O - pręty gladkie

# - pręty żebrowane

Ja za stal zaplacilek ok 8200. Ale placilem w zimie gdy cena byla chyba najniższa.Wydaje mi się ze ta cena będzie teraz nieosiągalna.

• 4 weeks później...
Witam wszystkich, jesteśmy zdecydowai na zakup projektu "aloes 3". strasznie nam sie podoba, szczegolnie przestrzen na dole przekonuje nas do zakupu tego projektu. zastanawiamy sie tylko czy gora nie jest przytlaczajaca? Czy podnosil ktoś scianke kolankową w tym projekcie, jesli tak to o ile? A moze ktos buduje ten domek w okolicach Trojmiasta? Chetnie zobaczymy to cudenko w realu. [email protected]

• 2 weeks później...

Witam wszystkich budujących. Chyba wszyscy na budowie bo nikogo nie widać na forum. Ciekaw jestem postępów na waszych budowach domu w aloesie. U nas trwa w tej chwili zbrojenie stropu nad mieszkaniem. Fachowcy uporali sie już ze zbrojeniem antresoli. Chyba dlugo nie zapomną naszej budowy. Zbrojenie tego okrąglego podciągu naprawde pochlania troche czasu. Ale to juz za nimi.

http://foto.onet.pl/ug44,ku88skqs8k8u,f4pq7,u.html?D=1

oto dzielni zbrojarze (od lewej) Młody, Oberek, Abdul

Hehe zeby nie naruszać ochrony danych osobowych

Malamut Ja też zastanawiam sie nad podniesieniem ścianki kolankowej. Podnosimy chyba o 1 maxa czyli ok 20 cm. Nie powinno to miec wplywu na bryle budynku a powinno dac dotatkową przestrzeń na poddaszu.

Witam, nasz aloesik sie właśnie adaptuje, zdecydowaliśmy sie jednak na podniesienie ścianki kolankowej, poszerzamy garaż i powiększamy okno w salonie. To właściwie takie najwazniejsze zmiany, reszta to kosmetyka. Mamy nadzieję ze zaczniemy we wrześniu i do zimy bedzie stan surowy zamknięty.

Pozdrawiam wszystkich budujących i życzę dobrej pogody.

Witam mcesarz,

Gratuluje, pozwolenia. Jak długo czekaliście na decyzję?

Macie, może już wybrany bank, w którym weżmiecie kredyt? My jeszcze sie do tego nie zabraliśmy, szczerze mówiąc to trochę odwlekamy tą chwilę. Kontakty z bankami zawsze nas dobijały, dlatego chętnie wysłuchamy opini na temat banków.

Pozdrawiamy,

Iza i Zbyszek

Witam wszystkich budujacych!

Zdecydowalismy sie na zakup projektu "Aloes 2" z pewnymi przerobkami wzietymi z pojektu "Aloes 3" & "Aloes":

-dom o 1.5 metra wydluzylismy (glownie duzy pokoj)

-pokoj na parterze zamienilismy na kotlownie i spizarke (wejscie od kuchni i od wiatrolapu)

-kotlownie i spizarke pomniejszylismy- dzieki temu kuchnia sie wydluzyla

-rezygnujemy z "open-plan" i wstawiamy polokragla scianke oddzielajaca lekko kuchnie od duzego pokoju (mysle o szklanych pustakach)

-garaz przesuwamy lekko do tylu (bardziej wsuniety bedzie)

-pomieszczenie nad garazem chcemy czesciowo wykorzystac na powiekszenie lazienki (duza wanna), a druga polowke na garderobe (wejscie od sypialni)

-decydujemy sie na wyciecie polokraglej dziury na pietrze (antresola)

Narazie jestesmy na etapie negocjacji z architektem (ustalanie ostatecznego planu domu) i prawdopodobnie na wiosne 2009 ruszamy budowe.

UWAGA! Chcielibysmy zobaczyc wasze osiagniecia, wasz wybudowany domek w okolicach WROCLAWIA, KATOWIC ALBO WISLY!!!! Prosze dajcie znac jak najszybciej: [email protected]

• 2 months później...

no to ja także pochwalę się - w poniedziałek po baaaaaaaaarrrrrrrrrdzo długich oczekiwaniach zjawiła się na naszej działeczce ekipa murarska :D parter juz praktycznie stoi (nie mogli zrobić komina bo nie mogliśmy dzisiaj nigdzie kupić jakiejś tam rury do gazu?? :roll: ) jutro będą przygotowania do stropu :D

jak tylko znajdę chwilkę wkleję kilka zdjęć

pozdrawiam