mcesarz 03.03.2007 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2007 kasiu - z doświadczenia wiem (jestem ksiegową i pracowałam w firmie budowlanej ), że często do tych materiałów które kupują wykonawcy , doliczają sobie swoją marżę, a jeżeli chodzi o różnicę w vacie między 7% a 22 %, to na materiały zakupione do końca 2007 roku możesz złożyć do urzędu wniosek o zwrot. Wszystko zależy na jakiego wykonawcę trafisz, niekiedy to tak potrafią zamydlić oczy z tymi materiałami, że można dużo na tym stracić. Logika też wskazuje na to , że gdyby im się to nie opłacało to nie zawracali by sobie tym głowy, w Polsce za darmo nic nie dają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia-01 04.03.2007 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2007 Jubiler 142 000(bo tyle dokładnie wyszło) to cena brutto,w sumie wyliczył 147 000,ale 5 utargowaliśmy.Materiały ok.92000,robocizna-50000. Z ważniejszych mareiałów: -pustak ceramiczny 25 p+w firmy jopek -dachówka ceramiczna roben(brązowa z połyskiem) -okna dachowe fakro -stropy wylewane Te materiały (oprócz stropów) plus zbrojenie zapłacimy teraz a odbierzemy w miarę postępowania prac.Resztę niestety musimy uwzgłędnić z podwyżkami.Termin rozpoczęcia prac 01.07.2007 Mcesarz Oj! Zdaję sobie sprawę ,że w Polsce nic za darmo nie ma .Dowodem na to jest to,że nasza firma sprawę postawiła jasno -15% różnicy za materiały to cena "obsługi budowy"-ogrodzenie,pilnowanie zakup materiałów etc..stąd ta cena 55000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jubiler 04.03.2007 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2007 Kasia - no to widzę, że cena jest podobna. Mi udało się zbić z ceny ok. 11 tys. Ja mam tak sformułowaną umowę, że kwota ryczałtowa obowiązuje do końca trwania realizacji. Wyraźnie to zanaczyłem w jednym z paragrafów umowy. Ewentualne dopłaty będą za moje "widzi mi się" na etapie realizacji, czyli wszelkie odstępstwa od zatwierdzonego kosztorysu. U mnie : - pustak Porotherm 25 P+W - Pustak Porotherm 11,5 P+W (na sciany działowe) - kominy SCHIEDEL - Kominy wykończone klinkierem ponad linią dachu - fundamenty z bloczków - dachówka CREATON KERA-PFANNE spiekana angobowana - okna połaciowe Fakro - strop wylewany - dodatkowo instalacja odgromowa - zrezygnowałem ze schodów monolitycznych (robimy ażurowe) Oczywiście nie interesuje mnie całe zaplecze budowy, ochrona materiałów, etc. Podsumowując - byle do wakacji My mamy mieć gotowy stan surowy otwarty do 31.10.2007. Teraz zastanawiamy się, czy "przezimować" budynek, czy iść za ciosem i nie przerywać prac. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia-01 05.03.2007 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 Rzeczywiście,wycenę mamy podobną.Niestety nic nie wiemy na temat kominów i instalacji odgromowej.Musimy o to zapytać,bo w czwartek mamy zamiar podpisać umowę.Może okaże się jeszcze,ze to będzie dodatkowy koszt? Nad schodami wciąż się zastanawiamy,bardzo chcieliśmy ażurowe,ale teraz już nie wiem Byliśmy w Opolu u gościa,który wybudował platana.W tym domu też jest antresola,układ niemal identyczny jak u nas,tylko większy metraż. W platanie przewidziane są właśnie schody ażurowe przy antresoli.Facet powiedział,że takie schody kosztują prawie 50 tys.!!! Wiadomo,że mogą to być schody z górnej półki,ale ile mniej będą kosztować w naszym aloesie? Dlatego najpierw rozeznamy się w cenach a potem zdecydujemy. My zostawiamy stan surowy na zimę,być może wstawimy stolarkę.A jak będzie taka zima jak teraz to roboty wykończeniowe wystartują na początku roku. Pozdrawiam aloesy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jofia 05.03.2007 23:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cineusz 06.03.2007 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 hej hej Dawno się nie odzywałem bo nie było postępów. Mamy już umowę na wykonanie dachu wraz z materiałami. Otóż, po wielu wyprawach na place budowy, w końcu się zdecydowaliśmy na dachówkę. Wybraliśmy koramica L15 angobę czerwoną, orynowanie wijo, okna vellux GGL i GGU do łazienki + robocizna... ... i UWAGA wszystko na 7% VAT Całkowity koszt materiałów na dach (wraz z membraną na deski) to 26450 netto + orynnowanie 3150 netto + robocizna 40 zł/m2 (liczyłem że znajdziemy kogoś za 30 ) netto + 150 zł za okno. Łączna cena brutto za prace dekarskie + materiały to 43 tys. płatne w 3 ratach, także z takiej wyceny jestem bardzo zadowolony Ceny pozostałych materiałów podałem w poprzednich postach, więc w zaokrągleniu: - pustaki 9700 - stal zbrojeniowa 7800 - bloczki betonowe 4200 - drewno konstrukcyjne 7500 - drewno szalunkowe (5 metrów) 2200 - materiały dachowe 31700 Łączne koszty robocizny to: - 19 tys. murarze - 4 tys. cieśla za konstrukcję - 2 tys. cieśla za deskowanie i ułożenie membrany (ale jeszcze nie jestem zdecydowany bo wg mnie cena jest wysoka) - 11300 dekarz Dodam, że wszyscy fachowcy sprawdzeni na budowach u znajomych i z wszystkimi podpisaliśmy umowy (żeby co do ceny się im nic nie pomyliło jak będą mieli zacząć pracować) Łączny koszt podstawowych materiałów: 63.100 Łączny koszt robocizny: 36.300 także jest super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucynda 07.03.2007 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 Witam z Podkarpacia. Cineusz masz rewelacyjne ceny, aż mnie zamurowało jak przeczytałam. Gratulacje, sporo musiałeś się nachodzić, żeby miec taką kalkulację. My czekamy na wyceny dachu. Od jednej firmy juz mamy: dachówka 30 tys + orynnowanie + okna dachowe. Tylko że my chcemy kolor dahcówki brązowy a on niestety jest o 30 proc. droższy od czerwonego ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcesarz 08.03.2007 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 kasia-01 czy masz jakiś kontakt z jagódką77, pisałam do nie emaila o zdjęcia ale jej ostatnio nie ma na forum i nie odpowiedziała, może ty dostałaś od nie zdjęcia tego aloesa, jakbyś mogła to prześlij mi na adres [email protected], będę bardzo wdzięczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia-01 09.03.2007 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Oczywiście powiadomię Jagódkę,żeby zajrzała na forum!A zdjęcia aloesa(po przeróbkach,niestety)możesz oglądnąć na stronie skorzewo167.domrat.videodom.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia-01 09.03.2007 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Oj!coś nie wyszedł kolor tylko napisy powinno być skorzewo167.domrat.videodom.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia-01 09.03.2007 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 MCESARZ Zawadomiłam jagódkę77 że czekasz na zdjęcia i właśnie niedawno napisała do mnie na gg że nie może wysłać maila na neostrade. Prosiła żebyś podała inny adres mailowy może wtedy sie uda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcesarz 10.03.2007 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 mój drugi adres : [email protected], dzięki wielkie że dałaś znać jadódka77, jestem dozgonnie wdzięczna, pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cineusz 12.03.2007 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 Hej, długo się nie odzywałem bo miałem problemy z logowaniem Zgadza się, bardzo dużo jeździłem w poszukiwaniu dobrych ofert na materiały i w poszukiwaniu tanich i sprawdzonych ekip. W waszych wypowiedziach widzę dwie rzeczy, na które my z żoną zwróciliśmy dużą uwagę: okna dachowe i producent dachówki Widzę, że w wycenach macie okna Fakro. Nie chcę nikogo przekonywać do konkretnego producenta, ale radzę jechać do firmy sprzedającej dachówki i porównać sobie okna różnych producentów (mają zazwyczaj modele różnych firm). My porównywaliśmy Fakro z Veluxem i moim zdaniem te drugie górują nad polskim producentem. Mnie osobiście przekonał system otwierania okna. Velux otwierany jest od góry, a fakro od dołu. Ceny są podobne, więc warto zobaczyć co komu odpowiada. My wybraliśmy Velux'y GGL (x5) i GGU (do łazienki) Druga rzecz to dachówka. Kasiu-01 zastanów się nad Robenem. Jeśli chodzi o kolory to mają naprawdę największy wybór. Naoglądaliśmy się bardzo wielu dachów i zasięgnęliśmy opinii kilku ekspertów. Roben jakościowo odstaje od reszty. Składy budowlane mają bardzo dużo zwrotów. Głównym problemem Robena są odstające dachówki (z dołu widać duże szpary między dachówkami), są nierówno wypalone (na dachach widać plamy) i zdarza się nawet, że po kilku latach zaczyna się luszczyć glazura. Poza tym mają bardzo płytkie zamki i jeżeli ktoś ma pecha i odstają mu dachówki to podobno pod dachówkę może przedostawać się śnieg. Oczywiście nie wiem czy to prawda i nie zweryfikowałem tego w żaden sposób, ale woleliśmy nie ryzykować z żoną i wzięliśmy Koramic L-15, w zasadzie w takiej samej cenie co Roben. Tyle z mojej strony. Nikogo nie chcę zniechęcić, ale napisałem tylko to czego się dowiedziałem podczas moich nalotów na składy budowlane (a było ich kilka ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jofia 12.03.2007 20:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia-01 13.03.2007 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 Dzięki za wszystkie rady ,choć muszę przyznać,że mętlik w głowie mamy totalny.Jeśli chodzi o okna to faktycznie w wycenie są to fakro,ale o tym jeszcze nie zdecydowaliśmy na 100%.Bierzemy pod uwagę również vellux.Ważniejsza jest dla nas teraz dachówka,którą mamy zamówić lada dzień.Zdecydowaliśmy się z mężem na robena,bo na naszym terenie jest dużo takich dachów a nie spotkaliśmy się z negatywnymi opiniami.W okolicznych hurtowniach również nie słyszeliśmy o takich a zwiedziliśmy ich nie mało.Owszem, ktoś mówił,że 4-5 lat temu były jakieś problemy,ale odkąd zmieniła się linia produkcyjna dachówka jest na wysokim poziomie. Ech,pozostaje tylko przytoczyć złotą myśl Jubilera:"Lepiej grzeszyć i żałować niż żałować,że się nie grzeszyło" Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jubiler 13.03.2007 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 Łączny koszt podstawowych materiałów: 63.100 Łączny koszt robocizny: 36.300 także jest super CINEUSZ- kwota za robocizne to faktycznie mistrzostwo Polski jak na obecne warunki. Materiały tez wyszły nieźle, ale czy ta kwota obejmuje? : - poziomy kanalizacyjne - materiały do izolacji przeciwwilgociowej fundamentów - duuużo styropianu ekstrudowanego do ocieplenia fundamentów - kanały wentylacyjne - instalacje kominowe - Obłożenie kominów klinkierem - instalacja odgromowa - okna połaciowe - beton (ponad 50 m3 x ok. 200zł, wg kosztorysu) - sprzęt do robót ziemnych - i inne materiały pomocnicze, z których potrzeby nawet nie zdawałem sobie sprawy Jesli tak, to gratuluję zaradności !!!!!!!, a na siebie jestem zły za wygodnictwo i zlecenie wszystkiego ekipie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jofia 14.03.2007 10:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jubiler 14.03.2007 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 No ja też powoli zbliżam się do wydania mi pozwolenia na budowę i zacznę ostrą batalię o dobry kredyt. Ps. Który bank wybraliście ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jofia 14.03.2007 13:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 Jubiler Wybralismy najkorzystniejszy dla nas w tym momencie z GE Money bank Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jubiler 14.03.2007 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 Superek !!!!!! Nam też najkorzystniej wychodzi póki co GE Money Bank. Mama nadzieję ze to się nie zmieni Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts