Agduś 03.11.2006 10:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 Ja rozumiem, że "dogrywanie" sprawy trzeba załatwiać osobiście, ale na takie proste pytanie: "Ile (szacunkowo) może kosztować budowa kominka według załączonego projektu?", to już chyba można odpowiedzieć mailem? (oczywiście w rzeczywistości ten list był nieco dłuższy i więcej wyjaśniał). Nawet chyba łatwiej niż przez telefon, bo projekt można zobaczyć.Nikt nam nie polecił żadnej firmy, więc musielibyśmy objeździć chyba wszystkie z książki telefonicznej. A dzięki internetowi można by sobie tak życie ułatwić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SYLWKA 10.11.2006 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2006 Sliczny ten Wasz domek, te kolorki piękne. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 10.11.2006 23:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2006 Sliczny ten Wasz domek, te kolorki piękne. Pozdrawiam! Cieszę się, że się podoba. Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malmuc 11.11.2006 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2006 podbitka bardzo fajna, co to za materiał i jak uzyskaliscie taki kolorek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 11.11.2006 16:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2006 Mnie też się podoba. To najzwyklejsze sosnowe drewno pomalowane dwa razy białym impregnatem Jedynka z dodatkiem wosku. Fachowcy radzą, żeby później, może wiosną, pomalować jeszcze raz. Chyba zrobimy to juz bezbarwnym impregnatem, żeby nie przedobrzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ula1719501037 13.11.2006 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 Agduś! Przepraszam ponownie za to, że wcięłam Ci się w dziennik. Próbowałam usunąc, ale nie poszło całkiem...czy jest sposób? mam pytanko: czy myślisz, że mogliście wybudować dom jeszcze szybciej?Tempo macie imponujące, ale zastanawiam się, ponieważ jaK juz pisałam mam ograniczony czas ... pozdr.ula. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 13.11.2006 21:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 W prawym górnym rogu okienka jest taki krzyżyk. Kiedyś usunęłam zdublowanego posta, klikając na niego. A poza tym i tak sie nie gniewam.Można szybciej. Czekaliśmy miesiąc na cieślo - dekarza, który pojechał pracować we Włoszech. Tynkarze zawalali termin za terminem, a my tłumaczyliśmy się przed następnymi wykonawcami, którzy mieli nas w garfiku. Mogłyby częściej pracować dwie ekipy jednocześnie. Tylko jak ich do tego przekonać? Wszyscy biegają z jednej budowy na drugą. I tak dobrze, że nasz główny wykonawca nie kazał na siebie czekać i, gdy tylko coś było gotowe, wchodził na swoją działkę. Można pewnie płacić za ekspres, ale... Oczywiście można po prostu zamówić w jednej firmie wykonanie domu w jakimś tam stopniu wykończonego, ale do tego trzeba mieć kasę i pewną firmę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ula1719501037 13.11.2006 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 Racja. U nas wszystko wykonuje ekipa 4 fachowców(szefem kuzyn męża), z tym, że robią wszystko od fundamentów po hydraulikę, ogrzewanie, wylewki, tynki wew.zew.malowanie. Mąż zajmuje się podłogami i łazienkami. Elektryk z innego miasta. Ekipa przyjeżdża ze Szczecina. Do domu jadą na kilka dni po fundamencie, a potem są, aż nie skończą. Rozumiesz żadnej podzielności uwagi, koncentracja na moim domku.... I teraz powiedz: jeśli zaczniemy w marcu(oby), to czy przy takim układzie zdąże do września...co mogę zrobić teraz zimą kiedy wszystko przed nami? planuję wyceny, orientuję się w cenach np płytek itp, wciąż myślę czy zamawiać coś zimą czy nie. Doradż.u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 14.11.2006 13:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 Przy takim układzie powinniście zdążyć. Teraz chyba trzymałabym rękę na pulsie jeżeli chodzi o ceny materiałów. Jeżeli tylko gdzieś pojawiłby się jakiś rabat zimowy, to bym zamawiała. Z doświadczeń forumowiczów (nam się udało) wiem, że mogą być problemy z zamawianiem dachówki (vide dziennik jk69). Zamów wcześniej więźbę - podobno najlepsza z zimowej wycinki. Popytaj ekipę co i kiedy zamierzają robić. Wiedząc, że np. po dwóch miesiącach od "dnia zero" będzie potrzebne to i to, łatwiej zaplanujesz zamówienia i dostawy. Zorientuj się też, czego w tym sezonie chwilowo brakowało w składach, w których zamierzasz się zaopatrywać - będziesz wiedziała, co trzeba zamówić z wyprzedzeniem. nie wiem, co jeszcze mogę podpowiedzieć. Chętnie poczytam dziennik "od marca do września" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ula1719501037 14.11.2006 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 Dzięki za cenne rady. Wnikliwie przyglądamy się (z mężem) Twojej elewacji, zastanawiając jaki to kolor i firma?, poza tym masz piękną dachówkę Euronit Ekstra ciemno szary tak? białe okna super pasują, a jaki masz kolor drzwi wejściowych i bramy garażowej? u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 15.11.2006 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 Dzięki za komplementy.Drzwi i brama też białe - oczywiście. Widać to było na wcześniejszych zdjęciach, jeszcze z gołymi silikatami. Teraz nie fotografowałam elewacji frontowej, bo ją panowie zostawili sobie na deser i pogoda trochę im pokrzyżowała plany. Dzisiaj rano jeszcze nie była otynkowana, chociaż zagruntowali ją dawno. Może dzisiaj to zrobili. Kupiliśmy cały system Roefixa (kleje, grunt i tynk). Panowie bardzo go chwalili. Mówili, że się dobrze rozrabia, dobrze kładzie, żadnych grudek. Był też tańszy niż Greinplast, który zamierzaliśmy kupić na początku. Dobrze, że daliśmy się przekonać facetowi z hurtowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msci 18.11.2006 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2006 Kobieto, domu chwalił nie będę bo już wielu robiło to przede mną, ale forma, styl i treść twojego dziennika po prostu mnie powaliła. Nie dam rady go przeczytać za jednorazowym posiedzeniem, ale wcale z tego powodu nie rozpaczam. Jeszcze raz wyrazy uznania. Jak dotrę do końca to pozwolę sobie na kilka dodatkowych pytań i zrozumiem, że na odpowiedź będę musiał trochę zaczekać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 19.11.2006 10:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 Po takim wstępie możesz liczyć na szybkie odpowiedzi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 19.11.2006 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 Jestem ciekawa tych twoich wykładzin (napisz proszę ile kosztuje m2 takiej wylkadziny Forbo) i tego jaki kominek wybierzesz. Spathermy pienkne i podobno niezawodne, ale cena... Tarnavy tez niezawodne i maja o 5 lat dluzsza gwarancje. Mi marzyl sie kominek z podnoszona szyba, ale jak sie naczytalam o wystapujacych pozniej wadach to sobie odpuscialam. I wtedy juz wiedzialam - kupuje Tarnave. Wszystko zalatwilam w tydzien - pojechalam do sklepu i kupilam komnek z 9% rabatem, akurat byl na stanie. Szybki telefon do kominkarza (wycenil mi podlaczenie z dgp do 3 pomieszczen i obudowa z g-k na 2.700 razem z materialem) i w ciegu tygdonia mam zomontowany z dgp i grzeje. Obudowe chce miec troche pozniej. Efekt mozna zobaczyc w moim dzienniku. Juz nie moge sie doczekac twoich plytek ilazienek- szczegolnie tej szalonej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 20.11.2006 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Witaj agduś! Zajrzalam do twoejgo dziennika, po twojej wizycie u mnie. Przyznaję, że głównie oglądałam zdjęcia, bo troche juz dzisiaj późno na czytanie. No jestem pod wrażeniem. Zwłaszcza tych sarenek za oknem. Widok z okienek też masz cudny. Z sypialni po prostu bomba. Pocieszam się tym,, że ja z sypialni też będę widziała kawałek lasu. Wprawdzie za działką sąsiada, ale zawsze coś. Tym bardziej, że odległość nie większa niż 20 metrów. Będę do ciebie zaglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jk69 21.11.2006 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Dzień Dobry Niepołomice! Czy Pan Od Linoleum przyjechał wczoraj z "ustrojstwem".I co to znaczy kilka tygodni? Emocje sięgają zenitu, jak rozumiem, ale ponieważ dotad fortuna Wam sprzyjała, jestem przekonana, że nic się nie zmieni i jakoś wysuszycie te wylewki szybciutko! Czego życzę, z całych sił! A dom taki już domowy - kolor wcale nie wydaje mi się za ostry na zdjęciach! Wszystko wygląda bardzo pięknie! Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 21.11.2006 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Aguś sliczny domek i jak ja ci tego prądu zazdroszczę... powiedz mi czemu linoleum? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 21.11.2006 20:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Jestem ciekawa tych twoich wykładzin (napisz proszę ile kosztuje m2 takiej wylkadziny Forbo) i tego jaki kominek wybierzesz. Spathermy pienkne i podobno niezawodne, ale cena... Tarnavy tez niezawodne i maja o 5 lat dluzsza gwarancje. Mi marzyl sie kominek z podnoszona szyba, ale jak sie naczytalam o wystapujacych pozniej wadach to sobie odpuscialam. I wtedy juz wiedzialam - kupuje Tarnave. Wszystko zalatwilam w tydzien - pojechalam do sklepu i kupilam komnek z 9% rabatem, akurat byl na stanie. Szybki telefon do kominkarza (wycenil mi podlaczenie z dgp do 3 pomieszczen i obudowa z g-k na 2.700 razem z materialem) i w ciegu tygdonia mam zomontowany z dgp i grzeje. Obudowe chce miec troche pozniej. Efekt mozna zobaczyc w moim dzienniku. Juz nie moge sie doczekac twoich plytek ilazienek- szczegolnie tej szalonej Ceny linoleum podają w euro (oby nie ruszyło w górę!). Do tego trzeba doliczyć układanie, sznury do spawania i wylewkę samopoziomującą, którą firma robi sama. Kominek wybraliśmy. Wciąż płaczę za Sparthermem, ale będzie Tarnava Comfort. Jeszcze tylko musimy wybrać - 14 albo 16 kW. 14 by nam wystarczyło, ale 16 ma większą szybę. Musimy to zobaczyć w naturze. Czekamy na informację od potencjalnego wykonawcy, ale dzisiaj onet ma jakieś problemy i nie możemy dostać się do poczty. Chcemy zrobić to w dwóch etapach - jak najszybciej podłączyć wkład, a potem, w miarę możliwości i czasu wykonawcy, obudować go. Ja też nie moge się doczekać łazienek. Nie chcę pokazywać zdjeć płytek. Poczekajcie cierpliwie na efekt końcowy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 21.11.2006 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Witaj agduś! Zajrzalam do twoejgo dziennika, po twojej wizycie u mnie. Przyznaję, że głównie oglądałam zdjęcia, bo troche juz dzisiaj późno na czytanie. No jestem pod wrażeniem. Zwłaszcza tych sarenek za oknem. Widok z okienek też masz cudny. Z sypialni po prostu bomba. Pocieszam się tym,, że ja z sypialni też będę widziała kawałek lasu. Wprawdzie za działką sąsiada, ale zawsze coś. Tym bardziej, że odległość nie większa niż 20 metrów. Będę do ciebie zaglądać. Zapraszam. Też zaglądam. Czekam niecierpliwie na relację ze stawiania keramzytów. To musi być świetne uczucie tak zobaczyć, jak dom staje w dwa dni! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 21.11.2006 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Dzień Dobry Niepołomice! Czy Pan Od Linoleum przyjechał wczoraj z "ustrojstwem".I co to znaczy kilka tygodni? Emocje sięgają zenitu, jak rozumiem, ale ponieważ dotad fortuna Wam sprzyjała, jestem przekonana, że nic się nie zmieni i jakoś wysuszycie te wylewki szybciutko! Czego życzę, z całych sił! A dom taki już domowy - kolor wcale nie wydaje mi się za ostry na zdjęciach! Wszystko wygląda bardzo pięknie! Pozdrawiam, Napięcie rośnie! "Kilka tygodni" znaczy dokładnie kilka tygodni, ale to i tak nieważne, bo jeżeli podgrzejemy wylewki, będzie to kilka dni. Pan z ustrojstwem się nie pojawił. Na razie nie mamy nawet czasu, żeby mu podciąć koniki, ale to i tak nie ma teraz znaczenia - czekamy na możliwość wygrzewania wylewek. A prąd idzie! Już mamy pierwszą z dwóch skrzynek! Panowie kopią aż się ..., no, nie kurzy, bo tam teraz błoto i glina. Wciąż węszę podstęp ze strony ENIONu. Jakoś mi się nie chce wierzyć, że teraz to nam tak zwyczajnie prąd podłączą. Sam widok skrzynek i kabli na słupach mi nie wystarczy do szczęścia. Wprawdzie Andrzej, podpuszczany nieustannie przeze mnie, wypytywał kilka razy, co jeszcze mamy zrobić i odpowiadano mu zawsze, że już nic, ale ja jakoś nie wierzę urzędnikom. Takie skrzywienie mam i już. Czuję jednak jakieś pozytywne wibracje płynące z komputera, gdy przeglądam forum i wierzę, że się uda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts