Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Od kwietnia do ... zimy (jesieni?) - co Wy na to?

Agduś

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Agduś

6399

• braza

3720

• wu

1845

• DPS

1552

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

HOWGH!

A w szkole ZAKAZ świętowania imienin przez nauczycieli, dyrekcję itd. Tzn. życzenia, oczywiście, są mile widziane, ale nie na oczach dzieci, tylko gdzieś w zaciszu pokoju nauczycielskiego. W końcu imieniny to prywatna sprawa każdego, a nie święto szkoły!

Nooo tak. Skąd ja znam ten obrazek.

Dyrekcja w lansadach i prysiudach przed panią katechetką/siostrą katechetką. :evil:

Nie wiem, skąd u dyrektorów szkół bierze się ten nabożny strach i cześć oddawana katechetom, którzy (zwłaszcza w małych szkołach, na wsi i w miasteczku) czasem mają więcej w szkole do powiedzenia niż rzeczona dyrekcja. :evil:

Dzieci chcą dyskotekę w piątek? Nie wolno!!! Pani katechetka powiedziała, że w piątki nie wolno się bawić, bo to dzień krzyżowy!!!

Dzieci chcą wigilię klasową? Włączyły kolędy i niektóre tańczyły przy tym? :o

Nie wolno!!!! Do Wigilii włącznie trwa post i takie tańce to obraza boska jest!!!!

Dzieci nie chciały trzeci raz w ciągu tygodnia zostać w szkole na kilkugodzinnej próbie jasełek? :o Skandal!!! Trzeba wobec tego na lekcjach innych nie robić lekcji, tylko opróby, poodwoływać sprawdziany (nie szkodzi, że dzieci się uczyły i chcą pisać) i PRÓBA!!!PRÓBA!!! Potem przyjedzie proboszcz i będzie panią katechetkę razem z dyrektorem pod niebiosa chwalił, choć kolędy przygotowały inne panie, jasełka bez pomysłu i drętwe są, a za to kolędy tak śpiewane, że rodzice i pracownicy szkoły autentycznie płaczą ze wzruszenia. :evil: :evil: :evil:

Jeszcze długo bym mogła, uff.

Manewr z zamykaniem drzwi, nagadaniem dyrektorowi - też znam.

Kiedyś przyszła do mnie pani katechetka z takim dictum: "Cześć. Słuchaj, obniż sprawowanie Ewie, Patrycji i Żanecie, bo prosiłam je, żeby zostały mi pomóc udekorować salę, a one po godzinie pomagania poszły sobie!!!" :o :o :o :evil: :evil: :evil:

Miałam im obnizyć sprawowanie na koniec roku za to. Obraza majestatu była niesłychana, bo się nie zgodziłam i nawet nie dopuściłam do żadnej dyskusji na ten temat.

Do końca mojej pracy w tej szkole katechetka serdecznie mnie nie znosiła i robiła drobne złośliwości gdzie tylko mogła. :lol:

Głupia pinda. 8) :lol:

A w tej szkole jest jeszcze jedna siostra - bardzo miła. Dzieci ją lubią. I misji uświadamiania o nieistnieniu św. Mikołaja nie czuje... I jest ksiądz - przesympatyczny, lubiany przez dzieci i rodziców. Po komunii organizuje co roku pielgrzymkę do Zakopca dzieciom z rodzicem. I chyba (nie jestem pewna, czy uczy w podstawówce, bo dawno go tam nie widziałam) jeszcze jeden ksiądz jest - wygląda na bardziej surowego, ale też go dzieci lubią. Mądrze gada, chyba najlepsze kazania wygłasza (z tutejszych księży).

Za to nauka religii w gimnazjum to jakaś paranoja jest! Od pierwszej klasy zaczyna się przygotowanie do bieżmowania, popołudniowe spotkania w kościele, msze na zaliczenie, jakieś egzaminy, przed którymi uczniowie ryją jak do matury... Jeżeli to tak będzie wyglądało, to ja podpowiem Wero, że bieżmowanie dorosłych nie wymaga chyba takich hocków...

Moi na religię chodzą (starszy już nie :lol: ), ale jak mi zapodali, że z tym bierzmowaniem teraz taki cyrk, to powiedziałam, że niech sobie sami potem to zrobią za dorosłego na studiach czy jak - ja ich 3 lata nie będę wozić na spotkania, msze i egzaminy, czekając jak głupia w samochodzie.

Zgodzili się ze mną bez żadnych oporów. 8)