Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Od kwietnia do ... zimy (jesieni?) - co Wy na to?

Agduś

Recommended Posts

Hej Agduś!

Spojrzałam na tytuł Twojego Dziennika Budowy i pomyślałam, że wszystko się zgadza - jak nic, skończycie przed zimą :D !

A może Ty masz (prócz daru pisania :wink: ) dar jasnowidzenia (bo jak inaczej tłumaczyć tak precyzyjne wskazania pogodowo/sezonowe?) - czy mogłabyś pokusić się o jakieś prognozy dla reszty budowlanej braci?

A ta woda w wannach to nie wystygnie? :lol:

• Odpowiedzi 18,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Agduś

6399

• braza

3720

• wu

1845

• DPS

1552

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Agduś, przeczytałam Twoj dziennik na razie dokladnie poczatek tj pierwsza strone, reszta po lepkach, bo duzo jak na pierwszy raz.

My tez myslimy o pompie Thermogolv. Jaka macie moc? Nie moglam znalezc powierzchni Waszego domu? Domek mi sie podoba i ja tez tak twierdze ze dlaczego dzialka z wjazdem od poludnia mialaby byc najgorsza? Nasza tez jest od poludnia tylko lekko na zachod. Nasz domek jest(bedzie, na razie na papierze) jakby lustrzanym odbiciem Waszego, troche podobny rozklad pomieszczen. U nas bedzie wyjscie na taras po prawej od wejscia, tu nie mamy zadnych sasiadow, po lewej tak.

Czy podlogowke tez Wam kladli z Thermogolv? Co macie na podlodze? A na gorze podlogowka czy kaloryfery? my planujemy podlogowke, ale nie wiemy co na podloge w pokojach.

Czy macie wentylacje mechaniczna czy grawitacyjna?

Bedzie z ciekawosica sledzic jak Wam dziala pompa.

Pozdrawiam. Dorota

PC: Sirius M2-7, moc cieplna 7kW - 8,9 kW (w zależności od temperatury)

moc elektryczna 2,2 - 2,4 kW

Na podłogach na razie nie mamy nic a to dzięki naszym kochanym wykonawcom :evil:

Mamy mieć mozaikę drewnianą (grubość 8 mm) w salnie, pokoju gościnnym i naszej sypialni, płytki w łazienkach (nie wszystkich), i linoleum (marmoleum) w pozostałych pomieszczeniach.

Podłogówka wszędzie (mieszanie to niezbyt szczęśliwy pomysł zwłaszcza przy pc).

Wentylacja mechaniczna z reku (Globaltech, Mistral)

Podłogówkę kładł pan Kuraszyk (no, nie osobiście, ale jego ludzie). To tak jakby Thermogolv kładł, bo Thermogolv to jeden pan, ktory sprowadza i sprzedaje pompy. Wszelkie montaże wykonuje p. Kuraszyk.

Próbowałam oglądnąć Wasz domek, ale jakoś nie chciały mi się otworzyć rzuty. To pewnie wina mojego nędznego dostępu do internetu.

Pozdrawiam.

Agduś, fajne zdjęcia!! Rzeczywiście dość skomplikowanie ten zasobnik wygląda.

A najbardziej podobały mi się zdjęcia wanien!! :D Kąpaliscie się już? :wink: :lol:

Jeszcze tak się zastanawiam nad ta podłogówką - czy mieliście jakiś projekt, czy po prostu goście przyszli i położyli rurki? I jakie macie zagęszczenie tych rurek?

A czy już są efekty pracy pompy? Coś się ruszyło z temperaturą w domu?

Ja dziś dzwoniłam do p. Kołodzieja (wcześniej próbowałam do p. Kuraszyka, ale zajęty nr był), i okazało się że panowie debatowali sobie tuż przed moim telefonem na mój temat - a konkretnie na temat zakopywania mojego kolektora. Bo stwierdzili, że póki jest pogoda, to warto byłoby to zrobić. Ja tez bym chciała mieć to za sobą, bo wtedy nie będę się martwić o ewentualne spóżnienia wiosny (tak jak w zeszłym roku). Podłączy się pompę i już.

Umówiłam się za tydzień na wykopki :D

Zawsze to coś.

Nie tylko wygląda! Tam jest od zarypania różnych wskaźników, pokręteł, ustawiaczy, diod, które w dodatku różnymi kolorami świecą... :o Zanim się w tym połapię, to się zima skończy (oby tylko ta jedna!)

Kiedy zobaczyłam te pełne wanny, poczułam nieodpartą pokusę wykąpania się! Tak zapraszjąco wyglądały, mimo szarych ścian nad nimi! Tym bardziej, że ja do wanien mam bardzo osobisty stosunek, więc od kiedy wynajmujemy ten dom, nie zaznałam rozkoszy kąpieli w wannie. Jak już wejdę do swojej, to nie wyjdę przez caaaały wieczór! Dobrze, że mamy więcej łazienek!

Projektu na papierze nie widziałam, ale postanowiłam zaufać ludziom p. Kuraszyka. W końcu niejedną podłogówkę do współpracy z pc ułożyli, więc chyba wiedzą, co robią. To i tak przede wszystkim jest kwestia obliczenia ile metrów rurki potrzeba w danym pomieszczeniu, a układanie nie wymaga rysunku, po prostu trzeba te metry zmieścić. Pewnie przy odrobinie wprawy samo wychodzi.

O efektach pracy pc postaram się napisać w dzienniku. Są!

No widzisz, to Ciebie bardziej lubią, bo nam nie chcieli zakopywać!

A czym będą kopać?

Hej Agduś!

Spojrzałam na tytuł Twojego Dziennika Budowy i pomyślałam, że wszystko się zgadza - jak nic, skończycie przed zimą :D !

A może Ty masz (prócz daru pisania :wink: ) dar jasnowidzenia (bo jak inaczej tłumaczyć tak precyzyjne wskazania pogodowo/sezonowe?) - czy mogłabyś pokusić się o jakieś prognozy dla reszty budowlanej braci?

A ta woda w wannach to nie wystygnie? :lol:

Jasne! Ja po prostu jestem czarownicą! ZAklinanie pogody zaczęłam trenować jako dziecię jeszcze i nieźle mi wychodziło! Widocznie tylko nad spadniętym śniegiem nie mam władzy, bo zeszłorocznego jakoś nie mogłam przegnać z naszej działki. Krótko mówiąc (pisząc) budujcie, póki ja buduję, bo potem się rypnie! Jeszcze macie czas, bo chcę chodniczek i podjazd zrobić przed śniegiem.

Woda, niestety była już zimna :( .

Nie tylko wygląda! Tam jest od zarypania różnych wskaźników, pokręteł, ustawiaczy, diod, które w dodatku różnymi kolorami świecą... :o Zanim się w tym połapię, to się zima skończy (oby tylko ta jedna!)

Kiedy zobaczyłam te pełne wanny, poczułam nieodpartą pokusę wykąpania się! Tak zapraszjąco wyglądały, mimo szarych ścian nad nimi! Tym bardziej, że ja do wanien mam bardzo osobisty stosunek, więc od kiedy wynajmujemy ten dom, nie zaznałam rozkoszy kąpieli w wannie. Jak już wejdę do swojej, to nie wyjdę przez caaaały wieczór! Dobrze, że mamy więcej łazienek!

Projektu na papierze nie widziałam, ale postanowiłam zaufać ludziom p. Kuraszyka. W końcu niejedną podłogówkę do współpracy z pc ułożyli, więc chyba wiedzą, co robią. To i tak przede wszystkim jest kwestia obliczenia ile metrów rurki potrzeba w danym pomieszczeniu, a układanie nie wymaga rysunku, po prostu trzeba te metry zmieścić. Pewnie przy odrobinie wprawy samo wychodzi.

O efektach pracy pc postaram się napisać w dzienniku. Są!

No widzisz, to Ciebie bardziej lubią, bo nam nie chcieli zakopywać!

A czym będą kopać?

No to czekam na te efekty - bo zżera mnie ciekawość :oops: Ciepło już macie?

Co do jakichś uczuć p. Kuraszyka do mnie - to poddaję to w wątpliwość :wink: Myślę, ze akurat mają chwilę, poza tym chyba p. Kuraszyk nie bedzie osobiście tego nadzorował, tylko kogoś przyśle. Tak czy siak niech kopią, mogą nawet i łopatami :lol: (ale chyba koparką - mają przywieżć ze sobą :o - chyba jakaś malunia jest :roll: , co by wyjasniało, dlaczego mogą kopać gęsto położone rowki - bo odl. między kolektorami ma być 0,8 - 1 m).

A ty się ucz tej obsługi, to mi przyślesz instrukcje mailem :wink:

Bo ja nawet z alarmem miałam problemy: włączyć - włączyłam, ale przy pierwszej próbie wyłączenia zawył donośnym głosem... i nie mogłam cholery uciszyć :oops: (jednocześnie rozmawiałam z ochroną, żeby się nie fatygowali - a alarm wył i wył - co za obciach :-? :oops: )

Ja robię tak:

najpierw wrzucam zdjęcia na fotosik. Potem otwieram zdjęcie, klikam na nie prawym klawiszem myszy (otwiera się okienko, a na samym dole są "Właściwości")

Wybieram właściwości i kopiuję adres (są dwa - wybieram ten drugi, z końcówką "jpg" albo coś takiego).

Teraz otwórz okienko postu na forum, kliknij przycisk IMG (żółty, drugi od prawej), wklej skopiowany adres, i jeszcze raz IMG. Wtedy masz coś takiego:

adres zdjęcia

I to wszystko (nie może być spacji pomiędzy img a adresem).

A ja wchodzę na ImageShack albo fotosika, zależy który akurat tego dnia ma ochotę ze mną współpracować. Jednocześnie mam drugi raz otwartą przeglądarkę z otwartym odpowiadaniem na forum.

Zdjęcia mam już zmniejszone w photoshopie i zapisane w osobnym folderze.

Na fotosiku przeglądam ten folder, dodaję zdjęcie. Pojawia sie cała lista adresów, wybieram ten, który nazywa się "pełny rozmiar na forum" albo jakoś tak, kopiuję cały adres (taki z "url" na początku i końcu) i wklejam w okienko odpowiedzi na forum. I już!

Podobnie z ImageShack, tylko, że tam kopiuję ostatni adres na liście i wklejam pomiędzy "img" na forum.

Oj, Agduś, a już miałam pisać posta pobudzającego cię do działania :wink: :lol:

Ale widzę, ze się zrehabilitowałaś :wink:

Naprawdę czekałam z niecierpliwością na wieści o działaniu pc.

Ale skoro szerzysz tę ideę w Wielkim Świecie to chyba dalej jestes przekonana do pc - czyli pc działa :roll:

Z tym spadkiem napięcia to powszechny problem. Moi znajomi (z okolicy) musieli dokupić jakieś urządzenie podtrzymujące stałe napięcie, bo im się piec gazowy wyłączał (nowa stacja trafo ma być, ale któż wie, kiedy...).

Jakie w tej chwili są wasze odczucia co do pc? Myślicie , ze zda egzamin?

Sorry, że jestem taka monotematyczna :oops: (naprawdę bardzo przepraszam), ale mnie to strasznie nurtuje.

Oczywiście pc to nie jest jedyny temat mi bliski :wink:

Z niecierpliwością czekam na jakieś nowości w sprawie linoleum. Mam nadzieję, że tym razem bedziesz miała jakieś radosne wieści, bo cała ta sytuacja robi sie co najmniej frustrująca... :roll: W sumie moglibyście już mieszkać - a tu - kupa. Kupa linoleum do położenia :wink: Trzymam kciuki za wasze podłogi (może już za późno, ale trzymam)!!!!.

Aktualności pompowe - działa, grzeje, mruczy czasem, w domu ciepło (tak, jak ma być, bo na razie nie grzejemy za bardzo, skoro jeszcze nie mieszkamy - 17 - 18 st wystarcza, żeby móc tam posiedzieć nie marznąc, a nawet zgrzać się przy robocie). Zapomnieliśmy spisać licznika :oops:

Z tymi wahaniami napięcia to jeszcze zobaczymy, jak będzie. Jeżeli wyłączanie pompy powtórzy się raz na dłuższy czas, to może przetrwamy, zwłaszcza, że tej zimy się nie wybieramy nigdzie na dłużej. Gdyby to było codziennie, to trzeba będzie pomyśleć o tym urządzeniu. I, oczywiście, zaczniemy molestować ENION o nowy transformator.

Trzecia firma od linoleum baaardzo sie ceni - zaśpiewali 45 zł/m2 (wylewka i układanie) :o . No ale cóż możemy zrobić? Płakać i płacić! Za to zarzekają sie, że oni to porządni są i jak powiedzą, to zrobią! Powtarzają to przy każdej okazji. Zobaczymy! Mają zacząć w poniedziałek (wylewka), a skończyć w piątek - sobotę (układanie).

A zresztą, po co ja tu o tym piszę, skoro zaraz zabieram się za tworzenie ciągu dalszego dziennika budowy?

Dzięki za relacje!! Czuję się zaszczycona, że moje imie zostało umieszczone w tak historycznym dokumencie :wink: :D

Patrzę tak na te wasze solary i mam pytanko: czy to są solary te... eeee... rurkowe... czy tam próżniowe... (no nie pamiętam, jak sie nazywają, ale to chyba nie są te zwykłe płaskie - mam nadzieję,że rozumiesz,o co mi chodzi :oops: :roll: ). No i ponawiam pytanie o cenę.

Jak to jest z tą zadaną temperaturą? Czy to oznacza, że taka temp. jest osiągana przez podłogówkę (temp. wody w rurkach?). Jaka może być najwyższa zadana temp. dla podłogówki? (tak,żeby podłoga nie była bardzo ciepła, bo tak podobno nie powinno być). Bo mi się wydaje, że 25 stopni to dużo... (i to tylko 17 stopni w domu? Czyli, żeby mieć ok. 20 przy większych mrozach, to jaka musi być ta temperatura?). Chyba, ze jest tak, że temp. podłogi jest niższa niż temp. zadana - mów szybko - czy czuć, że podłoga jest ciepła?

Sorry, ale nigdy nie miałam podłogówki :roll:

Aha - czy pamiętasz, czy w salonie (tam ma być drewniana mozaika, prawda?) gęstość rurek jest większa, niż w innych pokojach z linoleum, czy taka sama? :oops:

Aaaa... ja tez jestem zmarźluchem. Słyszałam, że dla takich jak my to tylko podłogówka... :lol: I tak jak u ciebie - mój mąż nie może zrozumieć, jak mogę siedzieć w dwóch swetrach i marznąć, a on w krótkim rękawku zimna nie odczuwa... :roll:

A łazienki już prawie gotowe!! Super, pewnie już się nie możecie doczekać :D

Agduś, jeszcze jedno mi przyszło do głowy o pc: jak masz zadaną temp. 25 stopni (wody kotłowej), to znaczy, że woda do mycia też ma taką temperaturę? Czy można to jakoś uniezależnić (np. żeby woda do mycia miała 45 - 50 stopni, a podłogówka dużo mniej)? Tzn. sądzę, że można, ale jak to działa? :roll:

Witaj Agduś,

cieszę się bardzo, że atmosfera się zagęszcza i staje się coraz bardziej i bardziej domowa :D

Pilniej niż murzynek Bambo uczę się z Twojego dziennika wszelkich użytecznych wskazówek np. porównując wymiary naszych nadzwyczajnych mężów wiem, że nasza wanna powinna mieć co najmniej 100x150 :wink:

Gdybyście potrzebowali "tragarza" na czas przeprowadzki to daj znać - podeślę Ci numer na priva!!!