DPS 04.04.2009 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2009 No cóż... Pozostanę przy zdaniu, że uczenie czegokolwiek na pamięć jest szkodnictwem wobec ucznia. Mozna było dużo łatwiej i szybciej Was tego nauczyć, są na to metody. Mnie za naszą wschodnią granicą w praktyce pokazano, jak mozna bez stresu i pamięciówki uczyc języków obcych. Jeśli tylko mam więcej niż 60 mniut z grupą np. B3+, to i zadawać nie muszę niczego - wszystkie ćwiczenia zrobimy razem, w klasie. Daje więcej niż samodzielne dukanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 04.04.2009 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2009 Calkiem mozliwe. Na pewno tak bylo latwiej i przede wszystkim te metody trafialy na podatny grunt, bo oczywiscie moglo byc tez i tak, ze nikt by sie tych 360 zdan nie nauczyl i wtedy moglaby sobie nauczycielka chciec wyciskac z kazdego po jednym zdaniu... All roads lead to Rome, jak to mowia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 04.04.2009 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2009 No... Tylko kompletnie niepotrzebnie pani Wam tyle pracy i stresu zafundowała... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 04.04.2009 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2009 Bosz... zebys wiedziala... Cale 5 lat. Dopoki nie zakupilysmy sobie z kolezankami Teacher's Book z testami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 04.04.2009 17:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2009 DePeSzko, Bo wtedy mamy syndrom : You can say nothing but correctly. To ja mam odwrotny syndrom Kiedyś miałam pod opieką w wakacje mojego kuzyna - dziecię, w tórego naukę języka angielskiego włożono ciężkie pieniądze i mnóstwo czasu. W rodzinie uważano, że zna ten język świetnie. Na podstawie opinii nauczycielki tak sądzono, bo nikt nie był w stanie tego sprawdzić. No i stało się, że do naszego pokoju wmeldowano prawdziwego żywego Anglika. Wieczorkiem zeszliśmy się do pokoju i zapanowało kłopotliwe milczenie. Pełna wiary w umięjętności kuzyna kazałam mu zaprosić Anglika na partyjkę remika. Chętnie przystał na propozycję zaznaczając, że gry nie zna. No i zaczęło się - ja do kuzyna po polsku, ten tłumaczy na angielski. Mówię zdanie i patrzę, jak w głowie mojego geniusza zaczynają się kręcić trybiki: gramatyka, słówka, zdanie. Ino strasznie długo to trwa! Kiedy my zaczniemy grać??? No i nie zdzierżyłam. Unikam jak ognia posługiwania się mową Szekspira, bo jestem na etapie Piętaszka po tygodniu kontaktów z Robinsonem, ale cóż było robić? Z pełną świadomością tego, jak kaleczę, zaczęłam tłumaczyć zasady gry. Największe moje obawy budziło przekonanie, że Anglicy są ponoć jakoś upośledzeni i, gdy ktoś mówi do nich tak jak ja, nie rozpoznają w tym bełkocie własnego języka. Okazalo się, że ten egzemplarz mnie rozumiał. Zaczęliśmy grać, a podczas gry toczyla się kulawa konwersacja na różne tematy (głównie o turystyce górskiej gadaliśmy, bo szybko doszliśmy do wniosku, że to nasza wspólna pasja), w której mój kuzyn uczestniczył jako podręczny słownik. Na koniec zapytałam Anglika o tę rzekomą niemożność zrozumienia osób kaleczących angielski. odpowiedział, że podczas podróży po Polsce przyzwyczaił się do różnych wersji swojego języka ojczystego używanych w naszym kraju. Niestety, dopóki ktoś nie wymyśli metody wdrukowania znajomości języka obcego prosto do mojego mózgu, lepiej po angielsku mówić nie będę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 04.04.2009 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2009 Bosz... zebys wiedziala... Cale 5 lat. Dopoki nie zakupilysmy sobie z kolezankami Teacher's Book z testami. No widzisz! A ja dzieciakom za friko testy udostępniam! Tylko, że bez odpowiedzi! I oni się wtedy wysilają, żeby tę odpowiedź znaleźć. Agduś - nie zamierzam Cię namawiać na nauki w wakacje, ale gdybys chciała - możemy spróbować jak będziecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 04.04.2009 18:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2009 Chyba trochę mało czasu będzie... Powinnam się na jakieś kursa zapisać, ale zawsze czasu brakuje a i kasę jest na co wydawać. No to chodzę po tym świecie taka niedouczona... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 04.04.2009 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2009 Bosz... zebys wiedziala... Cale 5 lat. Dopoki nie zakupilysmy sobie z kolezankami Teacher's Book z testami. No widzisz! A ja dzieciakom za friko testy udostępniam! Tylko, że bez odpowiedzi! I oni się wtedy wysilają, żeby tę odpowiedź znaleźć. Agduś - nie zamierzam Cię namawiać na nauki w wakacje, ale gdybys chciała - możemy spróbować jak będziecie. Nio. Ta ksiazka taka tania nie byla wtedy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 05.04.2009 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 Ten od aut, a jakże!! Ale przecież ja wysyłałam ci maila.... Puszczam na priv jeszcze raz! Ja tam po angielskieui gadam kulawo, ale gadam, zbyt często jednak słów brak ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 05.04.2009 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 Puściłam maila, tego pięknego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 05.04.2009 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 Całe szczęście, że nie jest nam potrzebny jeszcze żaden obcy język do dogadania się między sobą. Po polsku to zawsze jakos damy radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 05.04.2009 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 Chociaz jak czytam niektore posty to jednak mam pewne watpliwosci (i nie mam tu na mysli Ducha). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 05.04.2009 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 Chociaz jak czytam niektore posty to jednak mam pewne watpliwosci Miewam wątpliwości, i owszem, ale ... jak człowiek wnikliwie kilka(naście) razy przeczyta, to jest w stanie jakis sens złapać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 06.04.2009 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 http://www9l.incredimail.com/scache/im//gallery/content/200806181240/content_12354_thumb.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 06.04.2009 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Dzień dobry! Długo jeszcze z tą korektą? Na Uroczysko czekam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 06.04.2009 18:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Dzień dobry! Długo jeszcze z tą korektą? Na Uroczysko czekam... No dłuuugo Niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 06.04.2009 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Ja tam czekam ... nie wiem, skąd mi się ta cierpliwość bierze, ale czekam ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 06.04.2009 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Ło matko... Już mi sie podkówka coraz większa robi na gębie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 07.04.2009 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Z czeluści wyciągam ... nie wiem, na którą spadłaś stronę, bo mam w zakładkach Twoje komentarze, więc nurkować nie musze, ale daleko byłaś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 08.04.2009 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 Eeeeejjjjjj Tyyyyyyyy .... !!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts