Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Od kwietnia do ... zimy (jesieni?) - co Wy na to?

Agduś

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Agduś

6399

• braza

3720

• wu

1845

• DPS

1552

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja tam bym mogla spać z kotem, ale niewychodzącym - nasze, mimo kropelek, przynosza kleszcze, a tu juz zabawy nie ma. "Stare" koty wiedzą, że nie wolno wlazić do łóżek, ale... Do naszego nie wlażą, no czasem się zapomną, łapkę postawią, usłysza "psik" i się wycofują. Pokoje dzieci na noc zamykamy, bo tam koty już nie czują respektu. Weronika pozwala im na spanie w łóżku, Magdy i Małgo się nie pytają, bo dziewczyny tak mocno śpią, że nie czują kotów koło siebie.

Takoż można kota nauczyć, że do łóżka nie wolno, ale to musi potrwać. Tylko cierpliwe "psikanie" i wynoszenie kota z łóżka przyniesie efekty. W końcu zrozumie, że mu się nie opłaca, bo zanim się wygodnie ułoży, to wyleci. No bo kot, to nie zwierze stadne, więc w przeciwieństwie do psa niczego dla przypodobania się "przewodnikowi stada" robił nie będzie. Za to jako zwierzę lubiące wygodę będzie unikało sytuacji dyskomfortu, gdy kot się przygotowuje do snu, ugniata wygodne zagłebienie z poduszce, koldrze lub człowieku i... musi je opuścić nagle!

Dzień doberek. Chciałam tylko dodać, że na kotecki doskonale działa zwykły spryskiwacz z wodą w momencie, kiedy robią coś, czego my nie akceptujemy. Kotek ucieka wtedy z miejsca potencjalnego "przestępstwa" ile sił. Żeby nie leżały na ukochanych wypieszczonych sofach czy fotelach, trzeba się zaopatrzyć w jakiś tani, paskudnie pachnący np. dezodorant i dokładnie spryskiwać nim to miejsce, w którym kotek nie powinien leżeć. Koty bardzo nie lubią takich silnych zapachów i nie będą w takim miejscu szykować sobie posłanka. 8)

No widzisz. :lol:

Ja koty wychowuję tanim dezodorantem z biedronki albo czegoś podobnego... :lol:

Po chwili i tak niespecjalnie ten zapach czuć, a kotu cały ten dzień przeszkadza.

Rano poprawka i tak dalej.

Agduś może powiedzieć - moje koty ani na pomysł nie wpadną, żeby po meblach łazić. 8) :lol: