Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Od kwietnia do ... zimy (jesieni?) - co Wy na to?

Agduś

Recommended Posts

No jak o co chodzi, prościzna to jest. :D

Najpierw bierzesz starą deskę, doniczkę albo co tam jest pod ręką, potem malujesz to na jakiś jasny kolor (i nie musi to być jakas określona farba, ja np. ostatnio olejnicy użyłam), można z efektem przecierki i niedokładnego malowania.

Potem bierze się zwykle kolorowe serwetki z różnymi obrazkami, wycina się ulubione obrazki dokładnie i przykleja się na jakiś klej, ja używam najtańszego na świecie Wikolu.

A potem bierze się lakier i zalakierowuje się całość. Jak nie ma byc efektu spękań, to w sumie może być jakikolwiek lakier, jak ze spękaniami, to specjalny.

I to wszystko!

• Odpowiedzi 18,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Agduś

6399

• braza

3720

• wu

1845

• DPS

1552

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pomalowałam! Każdą podpórkę przy ścianie trzeba było okleić z dziesięciu stron! Myślałam, że fijoła ciężkiego dostanę! No ale efekt jest wreszcie taki, jaki miał być od początku. Obiecałam sobie, że zbyt szybko wystroju nie będę zmieniała, bo kolejne malowanie tej ściany jakoś mnie nie pociąga. Kolorek jest świetny - taki naprawdę ciemnozielony.

Andrzej wygładził ściany do malowania w wiatrołapie i sufity w łazienkach. Wreszcie, po trzech latach mieszkania, przestały straszyć zielonymi płytami k-g!

Decoupage wydawał mi się nieco bardziej skomplikowany. Gdzieś czytałam o różnych lakierach, których należy używać, o malowaniu kilkoma warstwami różnych lakierów dla uzyskania określonych efektów... W wolnej chwili :lol: poczytam jeszcze w necie, chociaż ja starej daty jestem i wolę książki. Na razie jednak powstrzymam się z wydatkami.

A foty som? :roll:

Tego ciemnozielonego. :D

Decoupage MOŻE być bardziej skomplikowany, ale da się to zrobić także prostszymi środkami. No wiecie, w końcu producenci z czegoś muszą też żyć, prawda? A idea jest taka, że przykleja się obrazki i zabezpiecza przed zniszczeniem, czyli praktycznie każdy lakier dobry będzie. Pewnie, że kilka warstw jest lepsze, meble też się maluje kilkoma warstwami. :wink:

Tak jak pisałam, efekt spękań i takie tam wymagają specjalnych środków, ale inne, prostsze rzeczy są naprawdę łatwe. 8)

Jutro przy świetle dziennym zrobię zdjęcia, bo przy lampie się kolor nie ujawni. Nie udało nam się znaleźć innej tapety, więc pomalujemy ściany w wiatrołapie. Przeforsowałam malowanie na granatowo. Andrzej nie jest przekonany, ale ustąpił. Jakby co, to przemaluję...

Muszę zeskanować zdjęcie z jakiejś gazety. Znalazłam już dawno to zdjęcie i tak właśnie chcę mieć pomalowane ściany w łazience. Nie potrafię jednak zgadnąć, jak to zrobić. Mam nadzieję, że na forumie znajdzie się ktoś, kto będzie wiedział.

Muszę zeskanować zdjęcie z jakiejś gazety. Znalazłam już dawno to zdjęcie i tak właśnie chcę mieć pomalowane ściany w łazience. Nie potrafię jednak zgadnąć, jak to zrobić. Mam nadzieję, że na forumie znajdzie się ktoś, kto będzie wiedział.

Pokaż to zdjęcie z gazety, aż mnie skręca z ciekawości!!