Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Od kwietnia do ... zimy (jesieni?) - co Wy na to?

Agduś

Recommended Posts

Dobra, dobra! Już nie śpię! Odwiozłam mamę i Martę na stację kolejową, zrobiłam zakupy i jestem wreszcie. Pewnie zaraz mi małż wypomni, że ledwie wstałam, a siedzę przy kompie :evil: A sam siedzi w łóżku z tatitopkiem na kolanach. No ale on wyłącznie Bardzo Ważne Rzeczy załatwia, a nie tak jak ja - forumuje!

Avatar - REWELKA! Kto nie był, niech żałuje! Tego się nie da opisać! Efekty niesamowite! Fakt, że nie tak nachalne jak w kreskówkach czy filmach przyrodniczych, które są nastawione właśnie na zaszokowanie trójwymiarem. Tutaj trzeci wymiar po prostu był, uzupełniał film, sprawiał, że lepiej się go oglądało. W krótkich filmach czy nawet w "Opowieści wigilijnej" widać wyraźnie sceny, które powstały tylko po to, by zachwycić efektem trójwymiarowości. W Avatarze nie było tego wrażenia. No ale bez 3D ten film by stracił. Przede wszystkim chyba wrażenie autentyczności stworzonego świata. A było przekonujące! Kiedy ludzie niszczyli te piękna drzewa, żałowałam, że coś takiego zniknęło, i to chyba bardziej, niż gdybym widziała niszczony las deszczowy. Fabuła prosta, ładna i przyjemna - taki "Tańczący z wilkami" w kosmosie. Od pierwszej do ostatniej chwili się dzieje! Nie miałam czasu na sięgnięcie po colę.

Niestety siedzieliśmy w ostatnim rzędzie. Wiedziałam, że lepiej jest na środku, ale już biletów nie było, a rezerwowałam wcześniej przez internet. Nie spodziewałam się, że po tak długim czasie jeszcze będą tłumy w kinie. Od kiedy to grają?

Jeszcze nie opanowałam ściągania zdjęć z nowego aparatu, ale posprzątam wiatrołap, sfotografuję go i zrzucę wszystkie zdjęcia, coby pokazać Małgo w stroju dworskim uszytym głównie przez Martę.

• Odpowiedzi 18,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Agduś

6399

• braza

3720

• wu

1845

• DPS

1552

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ta podwójna pobudka nie zamierzona była ... przepraszam :oops:

Straszliwie żałuję, że nie mogłam obejrzeć "Avatara" w 3D, teraz to już po ptokach, zostanie tylko dvd :-?

Bierz instrukcję do aparatu i zrzucaj, chcę obejrzeć ten strój!!

Braza, przecież jeszcze grają Avatara w kinach. Nie czekaj na DVD, bo to ledwie erzac będzie!

Właśnie wyczytałam, że niektórzy ludzie wpadają w depresję, że nie mogą żyć w takim świecie, jak ten przedstawiony w Avatarze i tak, jak jego mieszkańcy - w ścisłej symbiozie z naturą. Gwoździk, ciesz się - będziesz miał klientów. W sumie, to im się nie dziwię, też bym chciała przynajmniej odwiedzić taki świat. A swoją drogą, to ciekawe, czy ci pogrążeni w depresji na własnej planecie tak szanują przyrodę, jak by chcieli na tamtej filmowej? Czy przypadkiem nie wsiadają w samochód, żeby przejechać 500 metrów do sklepu, czy nie muszą mieć kolorowego papieru do podcierania tyłków, czy segregują śmieci, czy pochylą się nad parszywym bezdomnym zwierzem? Pewnie nie. Przeciez to tylko Ziemia.

Drugiego kota nie widziałam. Szukałam w dzienniku, ale tam go nie ma. Zaraz przeglądnę komenty.

Zdjęcia się zrobiły w jakimś dziwnym formacie. Właśnie w dużym kompie Andrzej zmienia je w jotpegi (co oznacza, że ja siedzę z tatitopem na kolanach i cierpię). Na pocieszenie rąbię Milkę z całymi orzechami. Zawsze będę gruuuuba! :(

Do najbliższego kina mam 50 km :-?

... ale do sarenek 20 metrów ... to jest lepsze niż każdy avatar :D :D :D

Podyskutowałabym, ale ... i tak zostaniemy przy swoim zdaniu :wink:

Ano szkoda! Szczerze mówiąc nie spotkałam jeszcze takiej dziury, która szumnie nazywałaby się miastem, jak ta :-?

Depsia, nic straconego. Przyjeżdżajcie szybko, póki graja Avatara. Baaardzo chętnie pójdę jeszcze raz z Wami. Oczywiscie TYLKO po to, żebyście do Imaxu trafili :wink: To kiedy będziecie?

Braza, w Imaxie najczęściej są filmy przyrodnicze, ale ostatniemi czasy coraz więcej fabularnych. I to niekoniczenie tak intelektualnych jak ten Twój pierwszy (o ile dobrze pamiętam, było to coś w rodzaju horroru :o ).

Wpadłam na moment, bo dzisiaj jadę z przedszkolakami na kulig jako dodatkowa opieka. Mam tyle czasu, żeby śniadanie zjeść przy kompie i zaraz lecę. Właśnie usiłuje zdjęcia zhostingować i coś wkleić. Strasznie długo się IS z nimi bawi - może dlatego, że takie duże są te z nowego aparatu.

O, jest pierwsze:

http://img64.imageshack.us/img64/2788/dsc0060j.jpg

By agdus, shot with NIKON D5000 at 2010-02-07

To Emi w zabawie z sąsiadką. Uwielbiają się, ale ich zabawa wygląda chwilami, jakby się miały zamiar pozagryzać.

http://img109.imageshack.us/img109/3014/dsc0158gc.jpg

Sobotni spacer w Ojcowie. Połamane drzewa to chyba efekt tegorocznej zimy i pięknego szronu.

http://img109.imageshack.us/img109/8532/dsc0091he.jpg

Szlachcianka Małgorzata.

Agduś zdjecia cudne

Szlachcianko no ładnie ładnie podziwiam :D

o Emi nie wspomnę :wink:

a że fotki duże to chyba trzeba w aparacie przestawić na jpg u mnie w Nikonku też można wybierać format zapisu i albo w tym bodaj na r albo od razu w jpg ale to też zależy co chcesz potem robić z fotkami kumpel mi tłumaczył że ten format na r to pięknie się obróbce i poprawkom poddaje a jpg już ma bardziej ograniczony zakres ale ja sienei znam powtarzam to co mi powiedziano :wink:

Nooo, strój piękny - absolutnie godzien młodej szlachcianki. :D

Małgo wspaniale wygląda, czasem sobie myśle, że trochę szkoda, że teraz tak się nie chadza... :wink:

To były bardzo kobiece i twarzowe stroje.

Emi - no, to jest Emi, wielka i dziecinna, słodziak wielkości cielaka. :lol:

Już po kuligu. Zmarzłam jak pies, ale ładnie było. Ino się akumulator wyczerpał i zdjęć nie mam. To minus Nikona w porównaniu ze starym Olympusem - tamtemu wystarczy baterie wymienić. Musimy dokupić drugi akumulator, żeby był na zmianę.

Braza, oni tam w tej stajni mają teraz urwanie głowy. Przed nami była grupa na kuligu. Siedmioro sań jechało. My się zmieściliśmy z maluchami na czterech parach sań, a gdy wróciliśmy, już czekała kolejna grupa i dojeżdżały sanie ze stajni. Każde sanie jechały za stówkę (pięcioro dzieci na każdych, a płaciliśmy po 20 zł).Takoż na moich oczach zarobili dzisiaj ponad półtorej tysiaka lekko licząc. A czy nie było grupy wcześniej albo czy nie przyjedzie następna - nie wiem. To taka wskazówka na przyszłość. Tylko faktem jest, że tu okolica jakby bardziej ludna.

Wusia, u nas tez można ustawić format zdjęcia. Teraz już mam jpg, ale te pierwsze "się zrobiły" tak, jak było ustawione fabrycznie. No mówię Ci - instrukcja jak "Krzyżacy" gruba, jeszcze nie przeczytaliśmy. Jakość czyli wielkość tez można ustawiać. Eksperymentujemy z tym. Z jednej strony nie chcę zbyt małych, bo potem na powiększeniach byłoby widać gorsza jakość, z drugiej te lepsze są strasznie duże i kupę miejsca zajmują na dysku. Do tej pory zostawialiśmy wszystkie zdjęcia. Trochę z lenistwa, trochę ze świadomości, że nie są tak wielkie, żeby poważnie obciążyć pamięć kompa. No ale teraz to trza myśleć, bo nasz staruszek się zapcha w pół roku. Tym bardziej, że fajnie się tym aparatem strzela, bo szybko zapisuje. Zgrywamy na płyty, ale płyta - wiadomo - może się zniszczyć, zgubić..., więc w kompie i tak zostają.

Przekażę szlachciance wyrazy uznania. A gdzie oklaski dla krawcowej? Żeby nie było, że się dopominam - nie ja szyłam.

Depsia, to kiedy przyjeżdżacie na Avatara?

Tych chyba nie przedstawiałam jeszcze:

http://img28.imageshack.us/img28/8282/p1010131f.jpg

By agdus, shot with C725UZ at 2010-02-08

Koty zareagowały błyskawicznie i wyhodowały sobie skrzydełka:

http://img28.imageshack.us/img28/714/p1010036e.jpg

By Agdus at 2010-02-08

http://img638.imageshack.us/img638/9466/p1010040q.jpg

By Agdus at 2010-02-08