Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Od kwietnia do ... zimy (jesieni?) - co Wy na to?

Agduś

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Agduś

6399

• braza

3720

• wu

1845

• DPS

1552

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Aniu, wyluzuj! Jeżeli są nienormalni, to nic na to nie poradzisz (chyba, że jesteś psychiatrą). Możesz co najwyżej wykazać się współczuciem dla nich i ich rodzin. Nie angażuj się, pozwól tym najbardziej nienormalnym działać - może się szybko wypalą? Przełknij jakoś obrzydliwy obrazek, wybrany dla wszystkich dzieci - przecież i tak wsadzisz go do szuflady. A jeżeli postanowili na przykład, że składka o każdego dziecka na wystrój kościoła, prezenty dla katechetów i inne takie ma wynosić 5000, podaj kwotę, którą jesteś w stanie zaakceptować, podkreśl, że więcej nie dasz i.. wyjdź spokojnie z zebrania. A oni niech już sobie łby pourywają dyskutując, co z Tobą zrobić. Pamiętaj - bądź jak kwiat lotosu spokojnie unoszący się na gładkiej tafli wody (wdech - wydech...)

Depsiu, a właśnie, że się uda! Wczoraj Wero prawie zlikwidowała barykadę z ciuchów czekających bezskutecznie od wakacji na prasowanie. W tej chwili jestem do tyłu tylko z pracami ogródkowymi. Jeżeli tylko w przyszłym tygodniu pogoda pozwoli, zwalę prowadzanie dzieci na Martę (jeżeli zostanie u nas) i będę mogła ze dwa dni poświęcić na dłubanie w ziemi, sadzenie cebulek, pielenie i sypanie nawozów jesiennych. I już nie będę miała zaległości! No chyba, że nowe powstaną.

Suuuper

"Pamiętaj - bądź jak kwiat lotosu spokojnie unoszący się na gładkiej tafli wody (wdech - wydech...)"

Wydrukuję sobie i przypnę na czole.

Będzie mi bardzo potrzebne w Krakowie, bo na razie zanosi się, że przez 5 dni nosa z hotelu nie wytknę...

Aha - jakbyś napisałą coś nowego na blogu, to mów, dobra? :D

Mówię...

Ewa, a hotel w centrum przynajmniej? Może chociaż z okna coś zobaczysz...

Aniu, polecam się na przyszłość. Z radami, bo sama mam poważne problemy z tym kwiatem lotosu. A może ze spokojną taflą?

Hotel Qubus na Nadwiślańskiej. Podobno w bliskości Kazimierza, ale nie wiem, jaka to bliskość. Tyle napisali na stronie internetowej. Piszą też, że ma basen z widokiem. Może choć tyle mi się uda... w nocy.

Hurra, właśnie się dowiedziałam, że basen jest w cenie hotelu.

Właściwie w tym momencie zabytki tracą u mnie na wartości. :) :)

Edytowane przez EZS

Hotel Qubus na Nadwiślańskiej. Podobno w bliskości Kazimierza, ale nie wiem, jaka to bliskość. Tyle napisali na stronie internetowej. Piszą też, że ma basen z widokiem. Może choć tyle mi się uda... w nocy.

Hurra, właśnie się dowiedziałam, że basen jest w cenie hotelu.

Właściwie w tym momencie zabytki tracą u mnie na wartości. :) :)

Wystarczy sprawdzic na mapie. :D Owszem, Nadwislanska jest "w bliskosci Kazimierza". Bedziesz miala okazje podlogi Ducha obejrzec. ;)

Basen z widokiem brzmi kusząco! Widok na Wisłę, Kazimierz na pewno, czy coś jeszcze ciekawego - brakuje mi wyobraźni przestrzennej.

Małgoś, Ty dobrze zorientowana w działalności Ducha jesteś!

A co do powera, to kto tu drugie mieszkanie urządza?

Moooże jutro coś przybędzie. Ten weekend był trochę dziwny - w piątek wieczorem pojechaliśmy do Koniecpola, w sobotę byliśmy rano na grzybach, po południu u siostry Andrzeja we Włoszczowie i wróciliśmy do domu, a dzisiaj wpadli na pół dnia moja mama, brat i Marta. Marta niestety wróciła jeszcze na tydzień, bo pracuje w Opolu. Zostawiła tylko swoje ciuchy w szafie i biurko. Będzie za tydzień.

Doszłam do wniosku, że mogę zbierać grzyby i sprzedawać je a potem kupować suszone. NIENAWIDZĘ obierać grzybów!!! Całe popołudnie nam na tym zeszło, bo trochę uzbieraliśmy. Teraz się suszą w piekarniku z termoobiegiem i przy kominku.

W piątek kolejny raz doszłam do wniosku, że moje miejsce w samochodzie znajduje się po prawicy kierowcy. Musiałam odstawić go do elektryka kilka miejscowości stąd. Droga prosta i całkiem w zasięgu moich możliwości, gdyby nie to, że rozkopana. No i jeszcze ta koparka jadąca w porywach do 8 km/h wzdłuż podwójnej ciągłej. Dojechałam zmachana jak koń po westernie i z ulgą zostawiłam samochód.

Przywieźliśmy od mamy Andrzeja karton brzoskwiń. Podzieliłam się z mamą, a jutro będę resztę wsadzała w słoiki. Może spróbuję z tych najmiększych eksperymentalnie zrobić powidła. Muszę znaleźć u Depsi przepis jakiś, bo w życiu nie robiłam żadnych takich owocowych maziaji.

Zbieraliśmy razem, obieraliśmy razem, to mogłam sobie pomarudzić.

Kiedyś lubiłam tylko zbierać, teraz już jeść też lubię, ale to obieranie... Koszmar! A w sumie był tego 4 łubianki (w tym jedna taka duża) z porządnymi czubkami.

No coś Ty, takie wiaderko grzybów to pikuś jest!

Jak Sołtys idzie do lasu, to przynosi zawsze takie wiaderko, ja to załatwiam w pół godziny i już są oczyszczone, pokrojone i posortowane.

Nie wiem, jak Wy zbieracie, my praktycznie czyste do domu przynosimy, czyścimy każdy grzyb w momencie zbioru, wtedy dużo łatwiej i szybciej jest. :D

Już mamy naprawdę sporo słoiczkowanych i suszonych!

Też staramy się czyścić w lesie, ale nie zawsze się da, bo przecież dzieci nie biegają po lesie z nożami, a zbierają całkiem dużo.

Jest nowy wpis.

... A miały być brzoskwinie w słoiczkach...

Nic to - brzoskwinie wskoczą do słoiczków po południu, a ja teraz jeszcze zdążę porządek w akwarium zrobić przed wyjściem.

Depsiu, w syropie robię. Tak dzieci lubią najbardziej. Eksperymentalnie do kilku słoiczków dodałam miętę - myślę, że będzie dobre.

Wusia, czemu tylko popatrzysz? To wcale nie jest tak daleko ani dużo drożej niż w Polsce. Ceny w litach są takie same jak w złotówkach (popatrz na przykład na metki w Deichmanie), tylko lity ciut droższe od złotówek. Szczerze mówiąc, gdybym miała jechać nad Bałtyk, wybrałabym Mierzeję Kurońską - ludzi mało, plaża piękna (jeszcze opowiem o niej), woda ciepła.