Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Od kwietnia do ... zimy (jesieni?) - co Wy na to?

Agduś

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Agduś

6399

• braza

3720

• wu

1845

• DPS

1552

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No właśnie - kochać to jedno, ale lubić... nie zawsze jest łatwo...

Ewa, powiedziałam Młodej, że ją za dorosłą wzięłaś. "Faaajnie!" - a po chwili - "To ja tak staro wyglądam???" - i jeszcze po chwili - "A chyba, że z daleka..."

Takoż właściwie nie wiem, czy jest zadowolona z tej pomyłki, czy nie.

Byliśma w sobotę w Zakopcu. Właściwie, to mieliśmy przykręcić sztachety na drzwiach do śmietnika i zrobić mnóstwo innych pożytecznych rzeczy. Jednak w nocy śniło mi się, że byliśmy w górach - chyba w Alpach. No to pojechaliśmy do Zakopca - logiczne przecież!. Zimno było niemożebnie! Chmury na szczęście odsłoniły Giewont na chwilę. No ale Małgo była zadowolona, a to najważniejsze. Bo to jej obiecałam wyjazd do Zakopca po tej nieszczęsnej pielgrzymce. No i jakoś do tej pory nie było okazji albo determinacji, żeby jechać. No a ta sobota wedle wcześniejszych prognoz miała być ostatnią pogodną. A nie była! Za to niedziela była, ale na niedzielę już dawno byliśmy zaproszeni do mojej cioci. W dodatku Małgo dopadł przedszkolny rotek. Na szczęście tym razem lajtowo - tylko ją muliło. Co to za cholerstwo te rotki, że żadne przeziębienia moich dzieci nie tykają, a rotkom zawsze się udaje?! Póki co reszta zdrowa. A koleżanka Małgo się w szpitalu przeleżała, bo jak zaczęła rzygać w piątek, tak skończyła w poniedziałek.

Kurczę, coś cicho na dole - znaczy zmywarka skończyła myć słoiki. Lecę nakładać do nich buraczki.

Przepisa na te buraczki byś zapodała, u nas w tym roku wprawdzie buraczki mizerne bardzo, bo sarny (małpy cholerskie :mad: ) nie dały im urosnąć, ale może chociaż w przyszłym roku przepis byłby się przydał.

Mogę przepisa zapodać,ale to chyba żadna nowość. Jak dla mnie, to za dużo cukru, za mało soli (i tak dałam więcej niż w przepisie). No chyba, że się jeszcze przegryzie w słoikach.

6 kg buraków

1 cebula (dałam więcej)

6 ząbków czosnku (dałam więcej)

3 łyżki soli (też dałam więcej)

Zalewa:

6 szklanek wody

3 szklanki cukru (na zaś dam mniej)

1 szklanka octu 10%

7 liści laurowych

7 ziarenek ziela angielskiego

7 ziarenek pieprzu

Gotować 5 minut, ostudzić.

Buraki ugotować, zetrzeć, dodać posiekany czosnek i cebulę, wymiąchać, zalać zimną zalewą, zostawić na dobę. Odcedzić, wsadzić do słoiczków, gotować 10 minut (Ty napisałabyś uczenie: "apertyzować").

Bonusik:

Muszę wreszcie zrobić ten pasztet z cukinii. Zastanawiam się nad dodaniem do niego jakiejś soczewicy albo cieciorki, ale pierwszy zrobię według przepisu:

3 szklanki startej grubo cukinii

3 cebule posiekane

20 dkg sera żółtego startego

1/2 szklanki oleju

1 czubata szklanka bułki tartej

3 żółtka

piana z 3 białek

Wszystko wymiąchać, posolić, przyprawić (pieprz, natka pietruszki, której dodam niewiele albo wcale, vegeta, bazylia)

Piec ok. godziny w 180 st.

Swoją drogą, to gdzie jest skrót do znaczka zastępującego "st."? W Wordzie wiem, jak to napisać, ale tu?

Braza, gołych facetów nie widać, tylko pisałam o nich na specjalne życzenie Depsi. No ale widzę, co Cię zaciągnęło do bloga...

Agduś , dzien dobry :)

ja tu przyszłam za Tobą względem Litwy, Łotwy i Estonii...

(przy okazji zgapiłam buraczki ;) )

Nie mogę doczytać na blogu , bo mi przepustowość w moim wiejskim łączu siada -

czy długo Wam podróż zajęła i jakim środkiem lokomocji się przemieszczaliście ..

Zgaduję, że fajnie było.

No i śliczne masz dziewczyny :)

dziękuję i przepraszam, że tak bez zapowiedzi wpadłam ;)

Oooo, pasztet z cukinii też się przyda, dziękuję!

W kwestii tych słoików to ja nic mądrego nie wymyśliłam, chociaż jeszcze się zastanawiałam, czemu się n ie zamykają.

Bardzo dziwne zjawisko to jest, naprawdę!

Gwoździk, witanko! Zaraz lecę sprawdzić, czy jakoś usprawiedliwiłeś u siebie tę dłuuugą nieobecność.

Wusia, u nas tylko dwie osoby jedzą te buraczki, więc popakowałam w małe słoiczki - właśnie takie na raz.

Zochna, witam, drzwi zawsze otwarte, nawet pukać nie trzeba i bez zapowiedzi też można wpadać ;) Podróż zajęła nam cztery tygodnie, ale można i krócej i dłużej - zależy jak intensywnie chce się zwiedzać. Jeździliśmy autem - jakoś na autostop albo nawet transport publiczny z dziećmi i sprzętem biwakowym nie mam odwagi się porywać. A może po prostu za wygodni jesteśmy?

Depsiu, pasztet całkiem smaczny wyszedł,a le piec go trzeba jednak dłużej, bo w cukinii strasznie dużo wody jest. Część słoiczków zamknęła się po wytarciu wódeczką zakrętek i gwintów, a część nie :evil: Spróbuję jeszcze raz - wymienię im zakrętki.

No bo chyba nikt nie lubi się szczerzyć na zdjęciach jak głupi do sera. A już na pewno, kiedy z zażenowaniem spogląda się na niedawno zrobione zdjęcia z dzieciństwa (takie, co to "uśmiechnij się" - powiedział fotograf), a już się przecież dzieckiem nie jest tylko poważną młodzieżą.

Braza, a gdzie Ty szukasz? Blog to nie nowy dziennik, tylko "Agdusiowe wojaże".