Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Od kwietnia do ... zimy (jesieni?) - co Wy na to?

Agduś

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Agduś

6399

• braza

3720

• wu

1845

• DPS

1552

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A cóż to jest 100 kilosów? Pikuś!

Gorzej, że pogoda się kiepści. U nas wprawdzie ciepło, ale zachmurało się.

Gwoździk, od kwietnia do zimy to się buduje dom, od wiosny do jesieni zamiata się w tym domu psie kudły. Pierwsze bardziej wyczerpujące, ale tylko raz, drugie... Co Ci będę pisała - sam masz kawał futra (i nie mam na myśli Twoich rodzimych soboli).

Wuśka, co robicie w tę niedzielę? To tak na wypadek nieskiepszczenia się pogody.

Depsia, czego marudzisz, że ładne to daleko? A Ty nie masz ładnego koło domu? Ino trza się zebrać i iść na cały dzień między jeziorka.

aaa to do mnie masz coś 100 km albo lepiej;)

A cóż to jest 100 kilosów? Pikuś!

Gorzej, że pogoda się kiepści. U nas wprawdzie ciepło, ale zachmurało się.

Tak do 150 km to dla nas bezproblemowy zasięg :) Na jednodniowe wypady akurat :) Pogoda faktycznie coś nie bardzo....w nocy padało, teraz nie. ale chmury dokładnie przykryły niebo.

Depsia, czego marudzisz, że ładne to daleko? A Ty nie masz ładnego koło domu? Ino trza się zebrać i iść na cały dzień między jeziorka.

No bo mnie chodziło, że ładne jest ładniejsze, jak z kimś fajnym na jakimś wypadzie się ogląda, tak jak Opole z Aniąhubi. ;)

Na jeziorka to my się zebraliśmy, a jakże, bo one piękne są.

U nas w ogóle jest pięknie. :D

Jeszcze obejrzeliśmy Stare Miasto i taki uniwersytet papieski, z ogrodem na wzgórzu bardzo ładnym, z figurami artystów i ważnych dla Opola osób.

Nie mieliśmy wiele czasu, ale naprawde miasto nam się podobało. :D

Znam ten ogród. Rzeczywiście ładnie tam jest. A kiedyś to były dwa okropne szpitale i zaniedbane miejsce pomiędzy nimi. Nikt nie szedł specjalnie tam - co najwyżej przechodziło się z targu na skróty do schodów przed kościołem. Jeszcze żeby coś zrobili wreszcie z Placem Kopernika (dawniej Armii Czerwonej). Kiedyś był tam targ. Najpierw taki prawdziwy - dwa razy w tygodniu ze stoiskami ułożonymi ze skrzynek na owoce i warzywa, z babciami sprzedającymi jajka od grzebiącej kurki, biały ser własnej roboty, mleko i śmietanę w słoikach, rzodkiewki z działki i wiązki ogrodowych kwiatków. A 1 maja stamtąd ruszał pochód. Później pojawiły się łóżka polowe i szczęki, jeszcze później jakieś budy i kioski. Aż w końcu ten badziew w centrum miasta zaczął przeszkadzać estetom i wywalili targowisko tam, gdzie jest teraz mimo protestów sprzedających i klientów. Wbrew czarnym zapowiedziom i jedni i drudzy przyzwyczaili się do nowej lokalizacji, a na placu miało powstać "coś" korespondującego z budynkiem Uniwersytetu (w międzyczasie przeniesiono szpitale i wyremontowano budynki). Widziałam nawet projekty konkursowe. Bardzo podobał mi się ten przygotowany przez zespół, do którego należał mój ojciec. I to wcale nie "po znajomości". Najwidoczniej ojciec miał wpływ na kształtowanie się mojego gustu ;) Za to zupełnie nie podobał mi się ten, który wygrał - wieki betonowy plac z betonowymi "krzesłami" tu i ówdzie. Na szczęście nie zrealizowano go (jak widać).

Tak. W miejscu Solarisa stał kiedyś pawilon zwany "Rzemieślnikiem" (tam, gdzie teraz deptak przed Solarisem), a za nim (cała reszta Solarisa i Kinoplex) było udeptane gruzowisko. Dłuuugo tak było. Kiedy Polacy zaczęli posiadać samochody, zrobił się tam dziki parking. Niejeden stracił na nim jakąś część podwozia, bo nadal było to udeptane gruzowisko tu i ówdzie wyłożone betonowymi płytami z odzysku. Był tam też postój taksówek bagażowych. Ta część placu nosiła imię Kopernika od zawsze. Ta po drugiej stronie ulicy (no właśnie - jak się ta ulica nazywa?), gdzie teraz jest parking, wychwalała Armię Czerwoną. Później zgrabnie połączono dwa place w jeden i został Kopernik. Najpierw powstał tam Kinoplex, który po kolei wykończył kina mojego dzieciństwa i młodości oraz niedoszły parking wielopoziomowy, straszący latami jak krakowski Szkieletor. No a teraz jest ulubione miejsce moich dzieci - Solaris, a w nim jedyny interesujący punkt - korytarz, w którym można pograć w piłkę planetami.

Fajnie powspominać...

Depsiu, nie wiem, czy będą dłuższe i bardziej szczegółowe, bo właśnie mi wcięło całego posta!!! Diabeł mnie podkusił, żeby przejść do trybu pełnoekranowego. Zawsze pisałam w tym małym wąskim okienku i nie zwracałam uwagi na zawartość paska narzędzi. Dzisiaj zauważyłam ten tryb dużego ekranu i chciałam sprawdzić. Naiwnie sądziłam, że jeżeli co jakiś czas wyświetla się informacja, że szkic jest zapisywany, to on jest zapisywany. Z dużego ekranu nie umiałam opublikować, chciałam wejść do szkicu i... bulba! W szkicu jest zapisany tylko tytuł! A post poszedł się paść! Zła jestem! :mad:

O rany - to naprawde szkoda. :(

Ja sama nigdy jakoś nie sprawdzałam trybu pełnoekranowego, zawsze piszę na małym, a ostatnio to w ogóle - piszę cały post w Wordzie, off-line, zostawiam tylko znaczniki jakieś na wstawienie zdjęć i potem po kolei przeklejam części tekstu z Worda - w ten sposób mam gwarancję, że tekst nie pójdzie sie rąbać. Ale nie wklejam całości od razu, bo potem nie pozwoli mi w środek tekstu wstawić zdjęcia, więc trzeba fragmentami, od zdjęcia do zdjęcia, od razu wrzucając zdjęcia na ich właściwe miejsca.