wu 02.11.2010 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 Aniahubi a Ty skąd?? DPS-ia no wiesz Tobie też się urlop czasem należy;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 03.11.2010 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2010 To prawda, Wusiu, właśnie z Sołtysem w Bieszczadach bylim i na Słowacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 03.11.2010 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2010 Aniahubi a Ty skąd?? z Opola no prawie, parę km na północ.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 03.11.2010 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2010 aaa to do mnie masz coś 100 km albo lepiej;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 04.11.2010 08:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 A cóż to jest 100 kilosów? Pikuś!Gorzej, że pogoda się kiepści. U nas wprawdzie ciepło, ale zachmurało się. Gwoździk, od kwietnia do zimy to się buduje dom, od wiosny do jesieni zamiata się w tym domu psie kudły. Pierwsze bardziej wyczerpujące, ale tylko raz, drugie... Co Ci będę pisała - sam masz kawał futra (i nie mam na myśli Twoich rodzimych soboli). Wuśka, co robicie w tę niedzielę? To tak na wypadek nieskiepszczenia się pogody. Depsia, czego marudzisz, że ładne to daleko? A Ty nie masz ładnego koło domu? Ino trza się zebrać i iść na cały dzień między jeziorka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 04.11.2010 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 aaa to do mnie masz coś 100 km albo lepiej;) A cóż to jest 100 kilosów? Pikuś! Gorzej, że pogoda się kiepści. U nas wprawdzie ciepło, ale zachmurało się. Tak do 150 km to dla nas bezproblemowy zasięg Na jednodniowe wypady akurat Pogoda faktycznie coś nie bardzo....w nocy padało, teraz nie. ale chmury dokładnie przykryły niebo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 04.11.2010 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 Depsia, czego marudzisz, że ładne to daleko? A Ty nie masz ładnego koło domu? Ino trza się zebrać i iść na cały dzień między jeziorka. No bo mnie chodziło, że ładne jest ładniejsze, jak z kimś fajnym na jakimś wypadzie się ogląda, tak jak Opole z Aniąhubi. Na jeziorka to my się zebraliśmy, a jakże, bo one piękne są. U nas w ogóle jest pięknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 04.11.2010 18:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 No, masz rację. Wszędzie może być pięknie albo piękniej, jeżeli w fajnym towarzystwie się zwiedza. U Was jest pięknie i u nas... A co w Opolu zwiedziliście oprócz naleśnikarni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 04.11.2010 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 Jeszcze obejrzeliśmy Stare Miasto i taki uniwersytet papieski, z ogrodem na wzgórzu bardzo ładnym, z figurami artystów i ważnych dla Opola osób. Nie mieliśmy wiele czasu, ale naprawde miasto nam się podobało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 04.11.2010 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 DPS-ia no widzisz od Opola to już bliziutko;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 04.11.2010 21:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 Papieski??? Że Opolski to wiem, ale żeby papieski??? Wydział teologiczny ma, owszem... Mam nawet dyplom z UO, ale nie z tego wydziału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 04.11.2010 23:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 Na blogu pierwsze zdjęcia z Estonii. Znów się rozpisałam Obiecuję się poprawić w przyszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 05.11.2010 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2010 Papieski??? Że Opolski to wiem, ale żeby papieski??? Wydział teologiczny ma, owszem... Mam nawet dyplom z UO, ale nie z tego wydziału. To właśnie o wydział teologiczny chodzi Mają chyba jeden z najładniejszych ogrodów w Opolu. Idę czytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 05.11.2010 09:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2010 Znam ten ogród. Rzeczywiście ładnie tam jest. A kiedyś to były dwa okropne szpitale i zaniedbane miejsce pomiędzy nimi. Nikt nie szedł specjalnie tam - co najwyżej przechodziło się z targu na skróty do schodów przed kościołem. Jeszcze żeby coś zrobili wreszcie z Placem Kopernika (dawniej Armii Czerwonej). Kiedyś był tam targ. Najpierw taki prawdziwy - dwa razy w tygodniu ze stoiskami ułożonymi ze skrzynek na owoce i warzywa, z babciami sprzedającymi jajka od grzebiącej kurki, biały ser własnej roboty, mleko i śmietanę w słoikach, rzodkiewki z działki i wiązki ogrodowych kwiatków. A 1 maja stamtąd ruszał pochód. Później pojawiły się łóżka polowe i szczęki, jeszcze później jakieś budy i kioski. Aż w końcu ten badziew w centrum miasta zaczął przeszkadzać estetom i wywalili targowisko tam, gdzie jest teraz mimo protestów sprzedających i klientów. Wbrew czarnym zapowiedziom i jedni i drudzy przyzwyczaili się do nowej lokalizacji, a na placu miało powstać "coś" korespondującego z budynkiem Uniwersytetu (w międzyczasie przeniesiono szpitale i wyremontowano budynki). Widziałam nawet projekty konkursowe. Bardzo podobał mi się ten przygotowany przez zespół, do którego należał mój ojciec. I to wcale nie "po znajomości". Najwidoczniej ojciec miał wpływ na kształtowanie się mojego gustu Za to zupełnie nie podobał mi się ten, który wygrał - wieki betonowy plac z betonowymi "krzesłami" tu i ówdzie. Na szczęście nie zrealizowano go (jak widać). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 05.11.2010 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2010 Plac Kopernika to ten przy Solarisie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 05.11.2010 09:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2010 Tak. W miejscu Solarisa stał kiedyś pawilon zwany "Rzemieślnikiem" (tam, gdzie teraz deptak przed Solarisem), a za nim (cała reszta Solarisa i Kinoplex) było udeptane gruzowisko. Dłuuugo tak było. Kiedy Polacy zaczęli posiadać samochody, zrobił się tam dziki parking. Niejeden stracił na nim jakąś część podwozia, bo nadal było to udeptane gruzowisko tu i ówdzie wyłożone betonowymi płytami z odzysku. Był tam też postój taksówek bagażowych. Ta część placu nosiła imię Kopernika od zawsze. Ta po drugiej stronie ulicy (no właśnie - jak się ta ulica nazywa?), gdzie teraz jest parking, wychwalała Armię Czerwoną. Później zgrabnie połączono dwa place w jeden i został Kopernik. Najpierw powstał tam Kinoplex, który po kolei wykończył kina mojego dzieciństwa i młodości oraz niedoszły parking wielopoziomowy, straszący latami jak krakowski Szkieletor. No a teraz jest ulubione miejsce moich dzieci - Solaris, a w nim jedyny interesujący punkt - korytarz, w którym można pograć w piłkę planetami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniahubi 05.11.2010 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2010 O, to jak my się przeprowadziliśmy to właśnie było kino i ten straszący niedoszły parking. Ale fajnie poznać choć trochę historii najnowszej Opola Moje dzieci też lubią grać tymi planetami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 05.11.2010 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2010 Na blogu pierwsze zdjęcia z Estonii. Znów się rozpisałam Obiecuję się poprawić w przyszłości. Rozumiem, że posty będą w końcu dłuższe i bardziej szczegółowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 05.11.2010 11:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2010 Fajnie powspominać... Depsiu, nie wiem, czy będą dłuższe i bardziej szczegółowe, bo właśnie mi wcięło całego posta!!! Diabeł mnie podkusił, żeby przejść do trybu pełnoekranowego. Zawsze pisałam w tym małym wąskim okienku i nie zwracałam uwagi na zawartość paska narzędzi. Dzisiaj zauważyłam ten tryb dużego ekranu i chciałam sprawdzić. Naiwnie sądziłam, że jeżeli co jakiś czas wyświetla się informacja, że szkic jest zapisywany, to on jest zapisywany. Z dużego ekranu nie umiałam opublikować, chciałam wejść do szkicu i... bulba! W szkicu jest zapisany tylko tytuł! A post poszedł się paść! Zła jestem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 05.11.2010 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2010 O rany - to naprawde szkoda. Ja sama nigdy jakoś nie sprawdzałam trybu pełnoekranowego, zawsze piszę na małym, a ostatnio to w ogóle - piszę cały post w Wordzie, off-line, zostawiam tylko znaczniki jakieś na wstawienie zdjęć i potem po kolei przeklejam części tekstu z Worda - w ten sposób mam gwarancję, że tekst nie pójdzie sie rąbać. Ale nie wklejam całości od razu, bo potem nie pozwoli mi w środek tekstu wstawić zdjęcia, więc trzeba fragmentami, od zdjęcia do zdjęcia, od razu wrzucając zdjęcia na ich właściwe miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts