Agduś 02.11.2011 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 Taaa, Amerykańscy psychologowie jak nikt inny potrafią nas odzierać ze złudzeń tzw. człowieczeństwa. Każdy z nas, oczywiście, czytając opisy ich doświadczeń wie, że sam zachowałby się inaczej. Ale "tyle wiemy o sobie, ile nas sprawdzono". Nie wiem, czy chciałabym brać udział w takim eksperymencie. Wydaje mi się, że nie miałabym ochoty nikogo razić prądem (no, może jest kilka wyjątków...), ale zapewne gdyby tamtych ludzi zapytać przed eksperymentem, też uważaliby, że nie są zdolni do okrucieństwa. Podobnie jak w najbardziej chyba znanym eksperymencie Zimbardo - tym z więzieniem. No dobra, też zrobię wszystko, co mogę, czyli niewiele i nie będę liczyła na lenistwo. Chociaż chyba nie tak do końca niewiele, bo trzy laski wychować tak, żeby nie obawiać się ich poglądów to mogę. A przy okazji - czytałam niedawno, że badano kobiety i mężczyzn, porównując ich reakcje. Obserwowali "cierpiących" ludzi, a naukowcy obserwowali pracę ich mózgów. Kobietom włączały się obszary odpowiedzialne za empatię i współczucie, mężczyznom właściwie też, ale, kiedy "cierpieli" ludzi, którzy wcześniej ich oszukiwali w grze, włączało im się cośtam nagrody. Artykuł był w babskiej gazecie, więc prosty wniosek głosił, że my jesteśmy altruistyczne i empatyczne, a faceci nie zawsze. I wiecie co? Pomyślałam sobie, że mnie by się też chyba włączała ta nagroda, gdybym widziała te szuje, które mnie oszukały. Facetem jestem, czy co? PS Kolejny odcinek o Wilnie jest. Jeszcze jeden dzień w Wilnie, Troki, Druskienniki (park wodny bez zdjęć) i... zacznę opowiadać o tegorocznych wakacjach. Tylko czy jest sens? Przecież w Chorwacji "wszyscy" byli. No może o czeskich Teplickich i Adrszpaskich Skałach warto, o Budapeszcie to już nie wiem, o Zagrzebiu pewnie tak, bo większość gna prosto nad morze, ale nad Plitwickimi Jeziorami to już się zatrzymują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 02.11.2011 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 Jeśli mi się blog otworzy, to poczytam. Paru bym znalazła do tych elektrowstrząsów... i chętnie naciskałabym guzik czy inne pokrętło ... Mam się zawstydzić, czy nie muszę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 02.11.2011 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 Zależy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 02.11.2011 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 no ja jak Brazula mogłabym mieć problem z powstrzymaniem się od podkręcania mocy i w przypadkach o których myślę wcale bym się wstydzić nie zamierzała;) i nie wszyscy byli w Chorwacji:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 02.11.2011 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 chyba też jestem facetem ale chyba te badania były kiepskie, bo np zwykle ginekolog- facet bada o wiele delikatniej, niż baba, o czym przekonałam się na własnej skórze kilka razy... Mają większą empatię dla kobiet? W chorwacji ostatnio byłam jak miałąm 10 lat i nazywała się wtedy Jugosławią. Chętnie poczytam, tym bardziej, że mam zamiar wyciągnąć rodzinę w przyszłe wakacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 02.11.2011 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 Dokładnie - nie wszyscy byli w Chorwacji!!! Domagam się długich, szczegółowych i okraszonych wielooooma zdjęciami wpisów o Chorwacji!!! Hmmm... Z tym to jak u Szymborskiej, "tyle wiemy o sobie, ile nas sprawdzono". Pojęcia nie mam, jakbym się zachowała, choć oczywiście wydaje mi się, że nie raziłabym. I w ogóle, byłabym kryształowa. Tylko nie wiadomo, czy akurat wtedy... U nas dzisiaj był piękny dzień, ciepły, słoneczny, bezwietrzny - śliczny! Poszłam i przekopałam pół ogrodu za stodołą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 02.11.2011 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 Dobra, to popiszę. A co do tych badań, to przeca pisałam, że w babskiej gazecie były. Pewnie miały podnieść kobiety na duchu, że takie lepsze jesteśmy. Albo naiwniejsze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 03.11.2011 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Też nie byłam w Chorwacji ... ale wczoraj blog mi się otwierał ... 10 minut - w końcu zrezygnowałam. Limit poszedł się paść ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 03.11.2011 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Podobno są badania, że tak naprawdę, to kobiety potrafią być o wiele bardziej okrutne niż mężczyźni.I ja jestem skłonna uwierzyć, kobiety MOGĄ być bardziej bezwzględne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 03.11.2011 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 ja jestem pewna że mogą bo sama mam w sobie bogate pokłady wrodzonego okrucieństwa:lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 03.11.2011 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Hehe, Wusia, może jakbym Cię nie znała, to bym uwierzyła, ale tak - nie masz szans, jesteś nieuleczalnie dobrego serca, Kobieto!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 03.11.2011 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 DPS-ia zasadniczo tak;) aleeeeeeeeee uwierz mi potrafię być okrutna:lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 03.11.2011 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 No ba! Każdy potrafi, ale zależy jaką motywacją się kieruje. Bo tak dla rozrywki, to nie... Bezinteresownie też nie (chociaż badania amerykańskich psychologów mówią co innego). W ramach zemsty? Pewnie tak, ale w jakichś granicach. W obronie własnej i stada? Z całą pewnością i bez granic. Pochwalę się - najlepiej z grupy napisałam test z angielskiego po pierwszym poziomie!!! Dumna jestem niesłychanie, ale i tak mogło być lepiej. Oczywiście. No i teraz zaczną się schody, bo do tej pory byłą właściwie powtórka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 03.11.2011 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 nooooooooooo co się dziwić dziecka zdolne no muszą mieć po kimś gratulacje:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 03.11.2011 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Dziękuję. Acz uważałam zawsze, że jestem antytalentem językowym. Podkreślam, że na razie była to dla mnie powtórka. Dla pozostałych zresztą też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 03.11.2011 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 ale coś musiałaś w główce mieć że było co powtarzać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 03.11.2011 20:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 No "coś" to ma każdy. Wystarczy czasem iść do kina, posłuchać muzyki, jakieś słówko tu i tam uchwycić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 03.11.2011 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 no nie bądź aż tak skromna;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 03.11.2011 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 A właśnie, że będę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 03.11.2011 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 ja wiem pochwał się domagasz:lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts