braza 19.11.2011 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 O seksie się nie wypowiadam, na rowerze też jeszcze go nie uprawiałam ... a da się w ogóle???? No to remontuj Gazelę, co się szczypiesz, piachu u Ciebie za dużo nie widziałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 19.11.2011 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 Ja sobie rok temu kupiłam na alegro uzywany duński rower (albo holenderski) za 300 zł. W bardzo dobrym stanie. Agduś, zależy co ci potrzeba. Ja mam 2 rowery, bo dużo jeżdzę latem, w tym często do pracy. Jeden mam taki niby górski "City" ale on jest szybki i raczej do spodni i kasku, na takim to z rodziną na wycieczkę. Więc sobie kupiłam do pracy własnie holendra - ciężka krowa, przerzutki ma symbiliczne ale niską ramę (łabędzią) i spokojnie jeżdzę w butach na obcasie i wąskiej spódnicy. Jadę sobie dostojnie latem w żakiecie, na szpilkach i czasem wzbudzam sensację, bo u nas jeszcze nie ma zwyczaju W każdym razie można na alegro popatrzeć. A gazela też dobra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moose 20.11.2011 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 Też mam radiówkę i zaczynam być niezadowolona z tego faktu. W grę wchodzą tylko bezprzewodowe, bo tepsa nas nie okablowała (zresztą nie prosiliśmy wcale o to). Ja prosiłam i mnie nie chcieli okablować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 20.11.2011 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 Ewa, a masz jakieś zdjęcie tego holenderskiego cudeńka? Możesz u mnie w komentach wrzucić (nie chcę Agduś zaśmiecać wątku)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 20.11.2011 19:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 Jakie "zaśmiecać"??? Mnie rowery żywo interesują! Andrzej nie daje się przekonać, że reanimowanie italbajka nie ma sensu. Póki co, zamierzam doprowadzić do użytku gazelę. Ciężka jest, bo ramę ma na pewno stalową (wtedy o takich fanaberiach jak aluminiowe się nie myślało, a już na pewno nie - dysponując oszczędnościami ze stypendium), ale koła ma duże (większe niż pseudogóral), ramę damską i wygodnie się na niej siedzi. Nosić jej nie będę. Trza uchwyty do hamulców wymienić, lampkę na dynamo jakoś na koszu umieścić, bagażnik wymienić, przerzutki ustawić, może wymienić przednią, ale zamierzam co się da zabrać z grata. A wtedy grat zostanie jedynie ramą... Podobają mi się takie typowo miejskie damki. Dziwnie się na nich jeździ - przymierzałam się w Decathlonie. Zupełnie inaczej niż na gracie czy gazeli. Plany na sobotę poszły się paść. Zamiast półek Andrzej robił szkielet samolotu, który klasa Magdy ma wykonać na konkurs, a ja z Małgo szyłam misia na inny konkurs. Mam dziwne wrażenie, że ten drugi, to lekka przesada - dzieciaki z nauczania początkowego mają zrobić samodzielnie z niewielką pomocą rodziców misia. Mam dziwne wrażenie, że "niewielka pomoc" często staje się samodzielną pracą zniecierpliwionych rodziców. Ja się starałam - w efekcie miś powstawał przez prawie cały dzień, a Małgo szyła (sama, pod kontrolą) na maszynie, bo inaczej miś by nie zaistniał tak szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 20.11.2011 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 (edytowane) wrzucę tu, może się przyda. Nie mam fotki własnego, ale mam z aukcji http://allegro.pl/rower-damka-damski-bardzo-niska-rama-i1931053929.html niestety, ten jest nowy i drogi, ja kupiłam taki używany za 300. Teraz nie jest dobry czas na kupowanie roweru, na allegro pustki... Ale jeździ się na nim komicznie - siedzę jak na kanapie, wyprostowana normalnie i tylko nóźki leniwie myk-myk Edytowane 20 Listopada 2011 przez EZS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 20.11.2011 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 ło je faktycznie taka kozula:lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 20.11.2011 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 Śliczny jest! Baaardzo mi się takie "łabądki" podobają! Na razie nie zamierzam kupować, bo kasy przed świętami nie wygrzebię nawet na taki za trzy stówki. Poczekam do wiosny. Zresztą póki się nie wybiorę w kaszubskie zapiaszczone lasy, to mi gazela wystarczy. Grata kupiliśmy jakieś 12 lat temu właśnie przed wyjazdem do Swornychgaci, bo tam dużo jeździliśmy po lasach i nasze rowerki na wąskich szosowych oponach strasznie się zakopywały w piachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 20.11.2011 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 Ależ on pocieszny - ten rower!!! Nie wiem, czy przejechałabym na nim choćby 3 metry bez zarycia facjatą w glebę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 21.11.2011 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 Faaaajny! Ja też mam damkę, ale taką typową, nie taką niziuteńką. Z tymi planami to tak bywa, niestety, jeśli dzieci konkursowe są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 21.11.2011 19:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 No tak to już jest z tymi dzieckami. A szafki czekają... W dodatku za tydzień obserwatorium zorganizowało wycieczkę do planetarium w Chorzowie i chyba z nimi pojadę. Andrzej sam zostanie na placu boju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 21.11.2011 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 W blogu można podziwiać zamek w Trokach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 21.11.2011 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 a co się dzieje w pałacu Tyszkiewiczów? Wygląda ładnie i okazale.Bo te Troki dla mnie mają urok rekonstrukcji, ujdzie, ale... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 21.11.2011 21:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 Pałac jest, a właściwie był rok temu, remontowany. Nie wiem, przez kogo i co ma tam być. Podobno zachował się częściowo wystrój wnętrz.Zamek jest rekonstrukcją, ale dzięki podniszczonym fragmentom murów zachował jednak urok. Fakt, że z zewnątrz jest zbyt gładki, ale mimo wszystko podoba mi się. Wiadomo, że we wnętrzach nie ma niczego autentycznego i to przeszkadza - fakt. Denerwowały mnie też panie pilnujące, które patrzyły na wszystkich jak na potencjalnych wandali. Mimo wszystko miło wspominam ten dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 21.11.2011 21:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 Znalazłam informacje: XIX-wieczny pałac Tyszkiewiczów w Zatroczu, niedaleko Trok, jeden z najpiękniejszych obiektów architektoniczno-historycznych Litwy, odzyskuje dawny blask m.in. dzięki polskim konserwatorom i polskim środkom. Pieniądze na ten cel przeznaczyło m.in. polskie Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego.– Bez merytorycznego i finansowego wsparcia Polski byłoby nam trudno - powiedziała Raisa Kobecka, kierownik działu zespołu pałacowo-parkowego na Zatroczu dyrekcji Trockiego Historycznego Parku Narodowego. Dodała, że pałac, jak wiele innych obiektów, jest wspólnym dziedzictwem kulturowym Litwy i Polski i dobrze się dzieje, że ludzie kultury obu krajów wspólnie troszczą się o zachowanie go dla przyszłych pokoleń. Zespół pałacowy-parkowy w Zatroczu założył w latach 1898-1901 hrabia Józef Tyszkiewicz. Autorem projektu neoklasycystycznego pałacu jest Józef Huss, a prawie 20-hektarowego parku - znany francuski architekt krajobrazu Edouard Francois Andre. Biały, dwukondygnacyjny pałac na skarpie, nad brzegiem jeziora Galve, z widokiem na średniowieczny zamek w Trokach, do II wojny światowej był letnią rezydencją Tyszkiewiczów. Po wojnie w obrabowanym z wyposażenia i stopniowo dewastowanym pałacu urządzono pensjonat KGB, następnie obóz pionierski i bazę turystyczną. W 2006 roku z inicjatywy dyrekcji Trockiego Historycznego Parku Narodowego rozpoczęto rekonstrukcję zespołu pałacowo-parkowego.Po odnowieniu apartamentów prywatnych na piętrze, poddasza i piwnicy, przystąpiono do prac w salach reprezentacyjnych na parterze. Jedna z siedmiu sal - jadalnia - już została odrestaurowana. Dawne dekoracje ścian udało się odtworzyć dzięki odsłonięciu przed kilku laty autentycznych tynków, ukrytych pod betonowymi płytami. Wstępne badania wykonali specjaliści z Muzeum Pałacu w Wilanowie i opracowali metodę konserwacji z wykorzystaniem dawnych technologii i materiałów sztukatorskich. Polscy tynkarze podzielili się też z litewskimi specjalistami swym doświadczeniem. Ubiegłej jesieni w odnowionych salach na piętrze prezentowano prace polskich malarzy Wojciecha i Ireny Weissów. W ciągu czterech miesięcy wystawę odwiedziło 9 tys. osób. Zdaniem Raisy Kobeckiej, to bardzo dużo, zwłaszcza że „obiekt w świadomości społecznej nie żył przez ostatnie 70 lat”. W tym roku w pałacu planowana jest kolejna wystawa obrazów Wojciecha i Ireny Weissów, a także Leona Wyczółkowskiego. Ekspozycje zostaną zorganizowane przy współpracy muzeów w Bydgoszczy i Krakowie, Instytutu Adama Mickiewicza w Warszawie i Fundacji Muzeum Wojciecha Weissa. Przy wsparciu i współpracy z Instytutem Polskim w Wilnie odbędzie się cykl koncertów muzyki chopinowskiej. Jesienią w kilku odnowionych salach reprezentacyjnych pojawią się meble w stylu Ludwika XVI z Muzeum Podlaskiego w Białymstoku; z kolei w muzeum zostaną zaprezentowane historyczne zdjęcia Zatrocza. Przygotowano też kilka projektów edukacyjnych, m.in. z partnerami z Suwałk i Olsztyna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 21.11.2011 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 joooooooo fajny zamek fakt dziwnie wygląda kamień, stara cegła i fungiel nówka ale i tak niezłe wrażenie robi:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 22.11.2011 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 Nie oglądałam jeszcze, to się nie wypowiem. Ale za to mam ładną pogodę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 22.11.2011 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 No to idę oglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 22.11.2011 22:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 Wzięłam Play'a na wypróbowanie. Na razie się nie wypowiadam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 23.11.2011 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 No to wypowiedz się o czymś innym, jakoś tak głupio w ciszy siedzieć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts