Moose 15.09.2013 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 ja tam zawsze wychodzę z założenia że zostawiam po sobie taki stan, żebym nie musiała się wstydzić i jakby co żebym mogła w to samo miejsce wrócić i spojrzeć ludziom w oczy:) OTÓŻ TO !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 15.09.2013 14:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 No właśnie. O to chodzi.I jeszcze żeby mi samej przed sobą nie było głupio, jeżeli wiem, że nie zamierzam w to miejsce wrócić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 15.09.2013 16:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 Szukam czajnika. Wiecie coś o takim?http://www.ceneo.pl/9613136 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 15.09.2013 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 Jesli mozna to sie wtrace Nie rozumiem dlaczego mam - jako gosc - wchodzic w kompetencje i obowiazki pokojowki Zmiana poscieli, recznikow, regularne sprzatanie pokoi, zaopatrzenie lodowek w napoje, lazienek w jednorazowki i pozostawienie czekoladek na poduszce to sorry, ale nie moj obowizek ale servisu. W czym wiec problem? I co to znaczy "ogarnac pokoj"??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 15.09.2013 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 Zazwyczaj zostawiam po sobie porządek, chociaż do sprzątania się nie garnę! Radośnie napisałam, że Młoda ma 5 godzin biologii !!!! Otóz dżówno!!! Ma 3 godziny biologii i 7 godzin rozszerzonej matematyki .... w klasie biol-med!!!!!! No jaja!!!! Co do czajnika: wygląda ciekawie, firma dobra. Mój pierwszy czajnik ze schowaną grzałką to był Bosh, służył mi dobre 10 lat! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 15.09.2013 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 Ambercia to "nowe" pokolenie.. Nie tresowane Agduś, czajnik ma sporo opinii i to dość dobrych. Ja go na żywo nie spotkałam, z mojego punktu widzenia czajnik, jak czajnik, w sumie dość drogi, za tą cenę to jeszcze powinien jakąś melodię gwizdać i sam wodę uzupełniać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 15.09.2013 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 No właśnie się zastanawiam nad tą ceną. Z drugiej strony wreszcie mogłabym parzyć dobrą zieloną herbatę, bo nigdy nie wiedziałam, jak długo czekać, żeby wrzątek wystygł do tych 70 stopni. Z tych posiadających taką funkcję ten mi się najbardziej podobał. No i nikt nie pisze o śmierdzącej plastikiem wodzie, a to prawdziwa zmora niektórych czajników. W hotelu na pewno bym nie rozbierała pościeli, nie sprzątała podłogi, nie szorowała łazienki, bałaganu jednak bym nie zostawiała. No ale ja w życiu w hotelu nie nocowałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 15.09.2013 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 Radośnie napisałam, że Młoda ma 5 godzin biologii !!!! Otóz dżówno!!! Ma 3 godziny biologii i 7 godzin rozszerzonej matematyki .... w klasie biol-med!!!!!! teraz matematyka obowiązkowa na maturze i uczelnie wyszły z założenia, ze może być to przedmiot medyczny. Dobrze, że tyle ma. Może rozszerzoną maturę pisać. Na medycynę się wybiera? To będzie miała jak znalazł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 15.09.2013 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 Ambercia.. ogarnąć .. to pewnie dla każdego podobnie, albo zupełnie co innego znaczy...Ja nie zostawiam rozkopanej pościeli jakbym wyskoczyła z łóżka przed chwilka, śmieci , które po dłuższym pobycie zgromadzę wyrzucam do kosza i tyle.. Serwis sprzątający i obsługa zależy też od jakości obiektu.. ja życzyłabym sobie lepszy, tam gdzie spędzałam wakacje, ale był jaki był, i przeżyłam, za to dobre jedzonko, basen i przestrzeń oraz spokojna mieścinka/dziurka dają możliwość puszczenia Emila samego np na ryby czy basen, albo na lody.. i dlatego wybieram się tam.. Może za rok znów się wybiorę.. Zawsze można zamówić pokojówkę i ona posprząta, ale ja muszę przy tym być.. no i jak ja mam siedzieć i czekać na nią aż przyjdzie i odkurzy (zakaz sprzątania bez obecności gości, pewnie coś ginęło i dlatego...) a w tym czasie nie pójść na plażę .. to ja już wolałam sama wziąć ten odkurzacz i przelecieć podłogę.. Nie robiłabym tego za nic jakbym była z 2-3 dni.. no może i tydzień bym wytrzymała, ale 3 tygodnie to ciut za długo... Fakt w 4* i 5* hotelu obsługa jest niezauważalna, wchodzi i sprząta, wymienia pościel podczas kiedy gość wyjdzie na śniadanie....Skąd one wiedzą jak ich nie ma na korytarzu, że ktoś wyszedł z pokoju.. czyżby kamerki.. chyba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 16.09.2013 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 znajoma ma taki piłam przygotowaną w nim wodę i była wsio w porządeczku http://www.megamarket.com.pl/sencor-czajnik-sencor-swk-1900,id-126030 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 16.09.2013 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 Ewa, ale Ona chce na zootechnikę chce iść, więc po ki gwizdek Jej ta matma w takim zakresie??? Nauczycielka biologii sama mówi, że na taki rozszerzony zakres godzin jest co najmniej o połowę za mało. Młoda chce zdawać rozszerzoną biologię, matmę tylko podstawową!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 16.09.2013 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 Braza, niech zdaje rozszerzoną, będzie miała więcej możliwości. Zoo czy ludziotechnika, w końcu co za różnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 16.09.2013 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 (edytowane) Widzę, że ogólnie to się zrozumiałyśmy Oprócz Amberki - to ja też jeszcze napiszę co znaczy ogarnąć pokój wg mnie: nie zostawać porozrzucanych śmieci (różnego autoramentu - od papierków po butelki) w całym pokoju i zostawić "nieskopaną" pościel. Własciwie tyle. Może to jest ta słynna "kindersztuba", którą my jeszcze miałyśmy a kolejne pokolenia to już nie za bardzo? Chcę wierzyć, że Ewa pisząc "tresura" nie ma na myśli kindersztuby właśnie? Bo ja z całą pewnością nie byłam tresowana (rodzice baaardzo tolerancyjni, oj baaardzo ) ale jakoś kultury dzieci nauczyli i bez zastraszania. A teraz, u obecnych młodych, to rzeczywiście z szacunkiem dla drugiego człowieka (a szczególnie dla starszego pokolenia) jakby ciężko (nie u wszystkich!).. Tyle, że moim zdaniem to wina tegoż właśnie starszego pokolenia. Skoro się ono uciążliwie odmładza na siłę i chce uchodzić za "równiachy" to nic dziwnego, że się ośmiesza i gdzie tu miejsce na autorytet. Tak się narzeka, że "dzisiejsza młodzież " nie ma autorytetów - nie ma i biedna jest z tym, i ogłupiała. ..Oj, żebym nie wywołała kolejnej dyskusji, bo akurat nie o to mi chodzi.. Chodziło mi o zamknięcie tematu raczej . Edytowane 16 Września 2013 przez Gagata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 16.09.2013 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 Ja już sama nie wiem, czy tresowana jestem, czy nie. A moja "dzisiejsza młodzież" ma tak jakoś dziwnie, że w lesie czy na łące papierka nie rzuci, jeżeli już, to zakopie to, co się może rozłożyć, coby nie było widać, ogryzek ciśnie w krzaczory, ale plastikowy papierek z cukierka wepchnie do kieszeni i... przyniósłszy do domu zgubi gdzieś w pokoju. W pokoju można, bo to nie jest niszczenie przyrody. Za łóżkiem i w szufladach świetnie się mieszczą wszelkie opakowania, na parapecie można eksperymentować, czy skórka po bananie uschnie, czy też zarośnie pleśnią, na szafce w kubku pod grubym kożuchem pleśni rozwija się już jakaś cywilizacja... Jakieś 20 minut temu zaczęłam pierwszą przerwę w dniu dzisiejszym. Lekka przesada. Mam nadzieję, że szok związany z rozpoczęciem wszystkich zajęć dodatkowych minie i jakoś się to wszystko poukłada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 17.09.2013 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Może to jest ta słynna "kindersztuba", którą my jeszcze miałyśmy a kolejne pokolenia to już nie za bardzo? Chcę wierzyć, że Ewa pisząc "tresura" nie ma na myśli kindersztuby właśnie? Bo ja z całą pewnością nie byłam tresowana (rodzice baaardzo tolerancyjni, oj baaardzo ) ale jakoś kultury dzieci nauczyli i bez zastraszania. . A jednak się nie rozumiemy. ja nie piszę o tzw dobrym wychowaniu, które w największym skrócie oznacza "żyj tak, żeby nie stanowić uciążliwości dla innych" To jest i będzie aktualne. Tylko stopień i rodzaj tej uciążliwości definiują nam warunki tzw ogólne. Mówiąc o tresurze miałam na myśli państwo. Bo przecież można sprzątać ulice i wtedy wyrzucanie papierków nikogo nie razi, bo i tak ich na ulicy nie będzie. A można zrobić to taniej i napisać tabliczkę "nie wyrzucaj papierków". No i co? W sumie efekt ten sam - papierków nie ma. Ale załatwiony taniej i cudzymi rękami, bo ten, co jednak wyrzuci, to czuje się jak cham. Nie depcz trawników... deptanie jest chamskie, jeżeli z góry wiadomo, że nikt nie posieje nowego. Bo postawienie tabliczki już mu rozwiązało problem. Ludzie przyjmują taki stan i akceptują, bo zdają sobie sprawę że inaczej utoniemy w brudzie i błocie. A w sumie należałoby uczyć dzieci- depcz i wymagaj posiania nowego. Rzucaj i wymagaj posprzątania przez służby, które za to biorą kasę i przeznaczają ją na premie dla prezesa. No bo czysto jest, nie? to mu się należy. O to mi chodzi. Jeżeli płacę za posprzątanie pokoju, to niech go ktoś posprząta a nie weźmie kasę a sprzątać będę ja. Pamiętacie Alternatywy4? Przecież Anioł to właśnie modelowy przykład takich zachowań. A nas wytresowali, żeby się na to godzić. Ps. Nie piszę o śmiecieniu w górach, tam trudno sprzątać, choć z drugiej strony - na co idzie kasa za drogie przecież bilety do TPN?? Że tak zapytam??? A właściwie dlaczego nie dyskutować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 17.09.2013 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Młoda rozszerzonej matmy zdawać nie będzie bo popłynie, to wiadomo! Mi chodzi o to, że skoro stworzono profil biol-med to konsekwentnie idźmy dalej i traktujmy przedmioty z tego profilu z szacunkiem. Skoro w klasach humanistyczno-lingwistycznych można było wykroić po 7 godzin polskiego i dwóch różnych języków to w biol-medzie można chyba zabrać 3 godziny matematyki (rozszerzonej) i przeznaczyć je na biologię - też rozszerzoną? Dobre wychowanie niestety nie jest w modzie, chociaż zauważam pewne, na razie delikatne, przejawy powrotu tej mody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 17.09.2013 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Poszła do biol-med. Z założenia klasa przygotowuje na medycynę - ma to w nazwie. Matematyka jest obowiązkowa na maturze i jest już przedmiotem na wszystkie medycyny w kraju. Biologia na medycyny jest w odwrocie, nie wszędzie jest obowiązkowa. Więc władze szkoły uznały, całkiem słusznie zresztą, że jak ktoś się wybiera na medycynę, to matematyka rozszerzona jest mu bardzo pomocna, a biologia nie koniecznie. Po prostu wybrała nie ten profil klasy i teraz albo musi dorobić biologię sama albo jednak kuć tą matmę, która na zootechnikę pewnie też się przyda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 17.09.2013 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 (edytowane) Ewa - ano tak, to co innego. Czyli - warto rozmawiać Ja też jestem ZA (dyskusją) tylko jak się tak bardziej rozkręca to trochę zwykle skręca nie w tę stronę.. emocje biorą górę i spada wartość merytoryczna Czyli "nasza" młodzież (jak już kilka razy udowadniałyśmy) jest OK. Bo wychowana przez nas. I wcale nie ironizuję. A ja zawsze żywiłam szacunek dla starszych. I nadal żywię. I nie pchałam się z "tykaniem". I wcale nie lubię jak 20-latek mnie "tyka", zanim sama mu nie zaproponuję. A o swoich rodzicach nie mówiłam "starzy"... Edytowane 17 Września 2013 przez Gagata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 17.09.2013 19:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Właśnie wróciłam z zebrania Rady Rodziców w SP i jestem zdegustowana. Nie chce mi się dyskutować na poważne tematy po tym, jak przez półtorej godziny słuchałam chrzanienia o dupie Maryny i przelewania z pustego w próżne. Poważne tematy zostały zagadane. Niczego nie da się załatwić. Szkoła przystąpiła do jakiejś akcji ze zdrowym żywieniem w temacie. A dżównianych słodyczy i czipsów ze sklepiku jak się nie dało ruszyć od lat wielu, tak sie nadal ruszyć nie da, bo to "firma zewnętrzna" prowadzi sklepik. Na podwórko dzieci wychodzić podczas przerw nie mogą, bo ktoś by musiał dyżurować i ktoś by musiał sprzątać. I tak ze wszystkim: z włażeniem tabunów popieprzonych nadopiekuńczych mamuś do szatni i nie tylko, z parkowaniem na chodniku, z wielką kałużą - wręcz kąpieliskiem - na innym chodniku przed szkołą... A pieprzyć to wszystko! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 17.09.2013 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 no, o tym właśnie piszę... o wyłażącej zewsząd beznadziejnej organizacji i przerzucaniu własnych obowiązków na innych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts