Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Od kwietnia do ... zimy (jesieni?) - co Wy na to?

Agduś

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Agduś

6399

• braza

3720

• wu

1845

• DPS

1552

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Coś mi dzwoni, ale nie wiem, w jakim kościele. A czasu nie mam na szukanie w necie wyjaśnień. Obiecałam sobie, że dzisiaj pójdę wcześnie spać. Wczoraj spałam na jodze w każdej pozycji i oczywiście obiecałam sobie, że pójdę spać wcześnie. Oczywiście nie poszłam. Dzisiaj ledwie się dowlokłam do lasu na poranne bieganie, ale okazało się, że bieganie jest lepsze na senność niż joga. Pochwalę się: dzisiaj pierwszy raz przebiegłam małe kółko bez przerw na marsz!!! Dokładniej to przetruchtałam i tempa wcale nie miałam najlepszego, ale i tak jestem dumna z siebie niemożebnie. W maju, kiedy zaczynałam, nie wierzyłam, że kiedykolwiek mi się to uda. No dooobra, może jakąś nadzieję miałam, ale wiary nie. Pewnie by mi się nie udało, gdybym biegła sama, bo zaczęłam wymiękać za połową, ale że truchtaliśmy razem z kolegą, który też pierwszy raz tego wyczynu dokonywał, to stwierdziłam, że wytrwam. Wiedziałam, że gdyby on przeszedł do marszu, ja też bym się zdemotywowała natychmiast, no to nie chciałam jego demotywować i się udało.

Coś mi dzwoni, ale nie wiem, w jakim kościele(...)

Zajrzałem popatrzeć na te Wasze geny ;).

No powiem Wam, że i mnie dzwoni, ale chyba z zupełnie niewłaściwej parafii, bo nijak nie widzę tam takiego fenotypu. Żeby pojawiło się fenotypowe AbcDe, to muszą spotkać się w potomstwie allele recesywne b i c, a jak to ma się zdarzyć skoro występuje sprzężenie AC, BD? Trzeba by dla pewności rozpisać to w kwadracie Punneta, ale jeśli dobrze kombinuję i gamet powinno tu powstać 2³, to nie ma chyba możliwości połączenia się np. AbcDe z abcde.

Ja widzę tu tylko gamety:

ABCDE, ABCDe, AbCdE, AbCde, aBcDE, aBcDe,abcdE i abcde.

No chyba, że zaszło crossing-over…

…a jak wytłumaczyła to belferka?

Jeszcze se doedytuję:

...czyli na 1 pyt. odpowiedziałbym, że prawdopodobieństwo wystąpienia fenotypu AbcDe równe jest prawdopodobieństwu wystąpienia cr-ov w obrębie chromosomu z genami AC i BD.

Odp 2: Rodzice, którzy nie będą mieli wśród dzieci takiego fenotypu to np.: 2x homozygota recesywna, albo 2x homozygota dominująca.

Edytowane przez Yeti

no i dokładnie ja tak myślałam.

Ale wychodząc z definicji genów sprzężonych czyli pozostających na jednym chromosomie, może zdarzyć się, że u tej heterozygoty będzie układ Ac i aC i wtedy po rozdzieleniu , jeżeli spotkają się dwa ac to cecha zaniknie. Kluczowa tu jest definicja sprzężenia. Albo cechy, które dziedziczą się wspólnie (fenotyp) albo cechy kodowane na tym samym chromosomie. Prawdę mówiąc widziałam i takąi takądefinicję i dlatego genetyk mi potrzebny :)

Ja mam prostsze (chyba) zadanie - ile kosztuje świecenie jednej żarówki 60W przez 1 godzinę?

Pytam serio (jakby kto wątpił..) :rolleyes:

znajdź sobie cenę 1KWh (jedna kilowatogodzina) u swojego dostarczyciela energii .... i pomnóż ją przez 0,06 ...

Ale się naukowo u mnie zrobiło!

Nieco mi paskudnie, bo ja te pojęcia kiedyś znałam (znaczy te z genetyki) i chyba rozumiałam, a teraz tylko mi dzwoni gdzieś między uszami, a głos dzwonów echem się w pustce niesie.

Gagata, a leda nie możesz sobie kupić? Nie wiem, ile to będzie, ale na pewno taniej.

Żeby nie było, że nie mówiłam, czynię to przy świadkach: w poniedziałek w "Dzień dobry TVN" ma się pojawić moje najmłodsze dziecię. Kto chce, niech ogląda. Kto nie chce, niech puści mimo uszu - w każdym bądź razie ja zapodałam.

Czy ktoś mi może powiedzieć, gdzie się podziały wtorek i środa w tym tygodniu???!!! Ktoś mi znów pod...lił!!! Dopiero co narzekałam, że jutro poniedziałek, weekend gdzieś wcięło, cały tydzień przede mną, a dzisiaj ze zdumieniem przyjęłam odpowiedź małżonka na pytanie "co jutro będzie?". Jak to piątek??? A gdzie się podział cały tydzień??? I ja całkiem serio pytam!

Piątek? Znaczy bieganie (duża pętla) i basen (kilometr). Poza tym Noc Naukowców i koleżanka Małgo na nocowance. Reszta normalnie.

Czy ktoś mi może powiedzieć, gdzie się podziały wtorek i środa w tym tygodniu???!!! ......

Piątek? Znaczy bieganie (duża pętla) i basen (kilometr). Poza tym Noc Naukowców i koleżanka Małgo na nocowance. Reszta normalnie.

... a może przez resztę czasu myślałaś kiedy wreszcie będzie te "Dzień Dobry TVN" ???? ... bo ja na Twoim miejscu bym myślał ...

O "Dzień dobry TVN" dowiedziałam się we wtorek, nagranie było dzisiaj, jednakowoż nie myślałam o tym cały czas, poza zaplanowaniem od strony technicznej (angielski dodatkowy Małgo rano i moja joga, dojazd, obiad dla pozostających w domu, organizacja dnia wobec faktu, że w ramach lekcji Magda miała bieganie po puszczy i nie wiedziałam, o której skończy, a zajęcia wokalne Magdy dzisiaj odwołane, a angielski normalnie itp.).

W zeszłym tygodniu też mi ukradziono wtorek i środę. Jakaś recydywa to jest! Zorganizowana grupa przestępcza! ABW i CBŚ trza tym zainteresować, komisję jakąś powołać! Może pana M. zatrudnić, bo on tak pięknie potrafi wszystko wyjaśnić.

... pisząc ten post potwierdzasz, że masz dostęp do Internetu .... sprawdź sobie ... :)

Zobacz, Gwoździku drogi (przemądrzały i nieużyty :p) , jak to się robi na FM i ucz się :yes::yes: :

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?219493-Koszt-ekspoloatacji-%C5%BCarowki-quot-zwyk%C5%82ej-quot-60W&highlight=gagata

Ps. jeden jęzor wychodzi bez pudła.