Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Od kwietnia do ... zimy (jesieni?) - co Wy na to?

Agduś

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Agduś

6399

• braza

3720

• wu

1845

• DPS

1552

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

najprościej chyba zadzwonić do lokalnego kuratorium oświaty. Bo inaczej to możemy sobie gdybać długo.

Nie opłaci się, bo do tej pory biologia była na medycynę obowiązkowa. A już w przyszłym roku ma być do wyboru 2 z 4 przedmiotów z biologia - chemia - matematyka - fizyka. Czyli co sibie zawracać głowę z taką kobyłą, jak biologia? Lepiej zdać rozszerzoną chemię i matematykę, mniej nauki :)

Przyjrzyj się i to nie tylko kierunkom, a konkretnym uczelniom, bo na ten sam kierunek różne uczelnie mogą czego innego wymagać. Sprawdź, które przedmioty powinna zdawać w zakresie podstawowym, a które musi w rozszerzonym.

Tu masz wszystkie informacje o maturze: http://www.cke.edu.pl/index.php/component/search/?searchword=matura%202015&searchphrase=all&Itemid=139

Z tego, co wiem, nie będzie już tej debilnej prezentacji z polskiego. Na ustnym dostaną "tekst kultury", który może być prozą, wierszem, ale też i obrazem lub zdjęciem i będą go interpretować. W sumie może to być ciekawe. Na pewno lepsze niż durna prezentacją, którą 90% kupowało i która nie wiadomo co właściwie sprawdzała. Lepsze też niż nasza matura, do której trzeba było wykuć mnóstwo wiedzy encyklopedycznej. Mnie się przydało, bo zdawałam później na polonistykę, ale na grzyb było przyszłemu lekarzowi czy inżynierowi wiedzieć, ile tomików poezji wydał Staff (z datami i tytułami)???

Z tego, co słyszałam, mają wybierać jeden przedmiot na poziomie rozszerzonym i mogą go nie zdać (!!!), byle przystąpili. Matura z tym oblanym przedmiotem będzie zdana. Tak słyszałam na zebraniu w szkole, a trzeźwa byłam jak noworodek matki-abstynentki. W dodatku mogą wybrać na ten rozszerzony dowolny przedmiot, wcale nie ten, który mieli rozszerzony w szkole, ba - nawet taki, którego w ogóle nie mieli, byle był na liście. Może to być również np. język obcy, który obowiązkowo zdają na poziomie podstawowym. Wtedy jest to drugi egzamin z tego języka.

Ja zdawałam na maturze tę kobyłę - biologię (na 4 zdałam), wiedząc, że pójdę na polonistykę. Nie miałam wyboru po biol-chemie. Znaczy niby miałam - mogłam matmę zdawać, ale dla mnie to nie była alternatywa.

Edytowane przez Agduś

ja zdawalam polski, matme, historie, geografie i jezyk, a wcześniej egzaminy zawodowe: ekonomie, prawoznawstwo, rachunkowość (pisemna i ustna) - bez zdanych egzaminow nie można było przystapic do matury. i tez zdawalam na polonistykę :D pomiędzy egzaminami a matura był tydzień wiec większych szans na przygotowanie się nie było ale poszlo - mimo, ze matura latwa nie była. zaluje, ze zwolnili mnie z ustnego polskiego - mialam za dobry stopien z pisemnej ;) ech to były czasy, matura to było wydarzenie :D

Polski i biologię pisemnie, polski, biologię, rosyjski i PNOS ustnie. Pamiętam, że walnęłam jakiś błąd rzeczowy w pisemnym polskim. Jak ja sobie potem plułam w brodę!!! Kto pamięta w ogóle takie dziadostwo jak PNOS? Chyba niewiele roczników boleśnie doświadczyło konieczności zdawania tego cholerstwa na maturze. Miałam pecha...

Ja miałam PNOS obowiązkowo bez prawa wybrania zamiennika. Wszystkie klasy bez względu na profil tak miały. A uczyła nas wyjątkowo wredna baba, czerwona jak flaga nad Mauzoleum Lenina. Zresztą później zmieniła poglądy o 180 stopni. Taki typ... W każdym bądź razie nie był to lekki egzamin, a ja musiałam jeszcze uczyć się historii na wstępne i bardzo było mi żal czasu poświęconego na pierdoły o bazie i nadbudowie i innych takich.

PO pamiętam. W podstawówce było świetne, bo mieliśmy fajnego faceta. Moja koleżanka wymyśliła na sprawdzianie nowy typ czołgu. Klasa, w której facet miał wychowawstwo, poszła z nim do sklepu w maskach pgaz. A ja postanowiłam, że jako hipiska i pacyfistka nie nauczę się nigdy stopni wojskowych i postanowienia dotrzymałam. A potem wyszłam za mąż za żołnierza... Nie wiem, co ma na pagonach, ale wiem, jaki ma stopień. Zgniły kompromis...

Za to nie zapomnę nigdy, że kiedy zobaczę na horyzoncie grzyb atomowy, mam się położyć za jakimś murkiem, nogami w stronę wybuchu i zakryć rękami głowę.

W LO podzielili nas na grupy na najważniejsze przedmioty (biolę, chemię, języki i PO). Pierwszą grupę uczył potwór - stary belfer, wredny, sklerotyczny, despotyczny i komunistyczny. Bali się go panicznie i kuli na PO jak na biolę. Nam się trafił za to wesoły zboczeniec. Zaczepiał (dziś by się rzekło - molestował - uczennice, ale nieszkodliwie i nie leciał z twarzą, kiedy mu się odpysknęło), chodził w gumofilcach, zdejmował je w klasie i suszył wkładki na kaloryferach, prowadząc lekcję w skarpetkach i strasznie chciał na nauczyć obsługi wojskowych radiotelefonów - takich z klapkami. Po roku czy dwóch tamci odeszli, a przyszedł wojskowy emeryt. W sumie nieszkodliwy, chociaż chciał nas czegoś nauczyć. Robił musztrę, ku radości uczniów, którzy mieli lekcje w klasach z oknami na boisko, i uczył nas strzelać ze zdezelowanych wiatrówek.

Edytowane przez Agduś

O! a ja nie miałam PNOSa :confused: Chyba starsza jestem, no bo nie młodsza..

Za to miałam obowiązkową maturę z matmy, wszystkie klasy wtedy miały. A mat-fizy rozszerzoną. Polski też był obowiązkowy. I jezyk dodatkowy, ustnie tylko. Biologię też zdawałam, ustnie. wychodzi mi, że pisemne były tylko polski i matma, reszta ustna. Z matmy było 5 zadań i wszystkie 5 trzeba było zrobić DOBRZE, żeby mieć 3. Stopnie lepsze zależały od nazwiska na górze arkusza.

Matura '88.

U nas stopnie na szczęście nie zależały od nazwiska.

Na pisemnej biologii pisało się wypracowanie. Na ustnej wylosowałam takie pytania, że mówiłam 50 minut (nie licząc czasu przygotowania). Wchodziłam pierwsza. Koleżanka, która była druga, wchodziła razem ze mną i miała więcej czasu na przygotowanie. Chyba nie przewidzieli, że o tyle więcej... Potem mi powiedziała, że się zdążyła przygotować i znudzić.

A najbiedniejszy był facet od PO (ten emerytowany wojskowy), bo trafił do komisji, nie wiedział za bardzo, o czym mówimy i nudził się niemożebnie. Siedziałam pod klasą już wyluzowana i czekałam na wyniki właściwie bez stresu, bo wiedziałam, że zdałam. Facet wyszedł w jakiejś przerwie, i załamany stwierdził, że jak ja zaczęłam od omawiania i porównywania mitozy i mejozy, tak już któraś osoba z kolei losuje to pytanie. Pewnie mu się utrwaliło do końca życia.

Edytowane przez Agduś

a ja 92 i nie mialam tego Pnosa :)

Ja po mat-fizie to zdawalam pisemnie polski i matme rozszerzona, a ustnie matme angol i polak wiec wlasciwie 3 przedmioty do nauczenia sie spiewajaco. Z matmy dobre rozwiazanie to byl tylko fragment oceny, wazna byla interpretacja kolejnych krokow i ich opis, ja tez mialam wszytskie zadania dobrze a dostalam 4

PO mialam ze starym pulkownikiem, nie mial posluchu wsrod uczniow, pamietam ze bez teorii przeszlismy do praktyki w strzelaniu i ja dostalam 2 bo nie poinformowano mnie, ze muszka ma sie ze szczerbinka pokrywac :) a raz mialam opryszcze na ustach posmarowana mascia cynkowa a on mi kazal wyciagnac gume z buzi :D moja mina-bezcenna :)

Edytowane przez markoto

Kufniarze!!!!!!;) Ja miałam matmę i polski obowiązkowo, i dwa inne do wyboru. PNOS wybrałam bo był najprostszy do zdania, a głównie skupiłam się na historii. Na prawo zdawałam .... no nie wyszło ....

Dzięki Agduś, juz jestem o wiele mądrzejsza!!!!!

No!!! W technikach mieliście trudniej.

A myśmy wreszcie skorzystali z ładnej pogody i byliśmy na spacerku w górach, i grzybków kilka się znalazło, i jutro będą pierogi, i pięknie było, i pyyyyszne jedzonko w schronisku, i w ogóle jakoś tak wyluzowująco!

To ja w technikum też miałam do pisania i zrobienia pracę dyplomową, obrona to obrona pracy, potem chemia i kilka laboratoriów i jeszcze kilka technologii i innych,.. z 6-7 przedmiotów by się zebrało...

Potem matura...

Polski obowiązkowo.. zakuwałam jak głoopia, bo ja za nic nie potrafiłam dobrze ortograficznie pisać.. zasady znałam.. ale błędy robiłam (nadal robię.. i bardzo się pilnuję, teraz to by w poradni orzekli pewnie, ze jestem dys...).. na maturze (widziałam ją potem) nie zrobiłam błędu, 3 interpunkcje... temat wykuty na blachę.. dostała dostałam, bo nauczycielka powiedziała, albo ściągnęłaś, albo ktoś ci podpowiadał... matma pisemna obowiązkowa, ustne polski, PO i wybrany przedmiot ja wybrałam matmę... a, że pisemnie napisałam na bdb to byłam zwolniona z ustnego... tra lalal... udało mi się... ;)

Po maturze.. ja chemik analityk... poszłam na ... geografię... miłosne studia...

Ja miałam w technikum wszystkie te przedmioty co w LO (pewnie bez rozszerzenia, ale nie wiem czy wówczas już było rozszerzenie...), a do tego duuużo chemii i różnych laboratoriów ... później też praktyki... czyli w zasadzie to ja rozszerzoną miałam chemię i jeszcze kilka innych... technologie, mikrobiologię, analiza fizyczna, chemiczna.. itd... a na geografię to ja zdawałam min geografię.. uczyłam się z podręczników z LO (to może i oni mieli więcej??? .. nie pamiętam już)